Кербер (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кербер
Сликите од откривањето од телескопот Хабл.
Откривање
Откриено28 јуни 2011
(потврдено 20 јули 2011)
Орбитални особености
Главна орбита полупречник
(59 ± 2)×103 км
Занесеност≈ 0
32.1 ± 0.3 days
Наклон≈ 0
Месечина наПлутон
Физички особености
26.1 ± 0.3
Орбитите на четирите месечини на Плутон

Кербер (S/2011 P 1, S/2011 (134340) 1 или P4) — мала месечина на Плутон чие откривање беше објавено на 20 јули 2011 г. Неговото откривање следи по откривањата на Харон во 1978 и Никта и Хидра во 2005, што го прави четврт позната месечина на Плутон.