Месна Група

Од Википедија — слободната енциклопедија
Неправилната галаксија Секстант A од Месната група е оддалечена 4,3 милиони светлосни години. Сјајните жолтеникави ѕвезди во преден план му припаѓат на Млечниот Пат. Зад нив се ѕвездите од Секстант A со јасно видливи јата од млади сини ѕвезди.

Месна Група (наречена и „Локална Група“) — група на галаксии во која спаѓа и Земјината галаксија — Млечниот Пат (Кумовата Слама). Групата се состои од над 30 галаксии (вклучувајќи џуџести), со гравитациското средиште (тежиштето) некаде помеѓу Млечниот Пат и галаксијата Андромеда. Групата има пречник од 10 милиони светлосни години, а галаксиите имаа бинарен облик (облик на тег)[1]. Се смета дека групата има вкупна маса од (1,29 ± 0,14)×1012Ms.[1] Самата група е дел од Месното Суперјато (Девица).[2]

Двата најмасивни објекти во групата се Млечниот Пат и галаксијата Андромеда. Овие две спирални галаксии имаат свои придружни галаксии.

Другите членови на групата се гравитациски изолирани од овие големи подргупи: IC10, IC1613, Феникс, Лав A, Тукан, Кит, Пегаз, Цолф-Лундмарк-Мелот, Водолија и Стрелец.

Историја[уреди | уреди извор]

Поимот „Месна Група“ го вовел астрономот Едвин Хабл во Глава VI од неговото дело „Царството на маглините“ (The Realm of the Nebulae) (Hubble 1936, стр. 124–151). Таму тој ја опишува како „типична мала група маглини што е изолирана во општото поле.“ Хабл ги наведува објектите што ја сочинуваат по надолен редослед на сјајност: M31, Млечниот Пат, M33, Големиот Магеланов Облак, Малиот Магеланов Облак, M32, NGC 205, NGC 6822, NGC 185, IC 1613 и NGC 147IC 10 можен припадник). Во 2003 г. бројот на составни објекти изнесувал триесет и шест (од првичните дванаесет), со откривањето на речиси две дузини нискосјајни галаксии.[3]

Составни галаксии[уреди | уреди извор]

Карта[уреди | уреди извор]

Секстант AСекстант BМлечен ПатЛав I (џуџеста галаксија)Ловечки КучињаЛав II (џуџеста галаксија)NGC 6822ФениксФениксВолф-Лундмарк-МелотКитIC 1613Стрелец (џуџеста непраивлна галаксија)ВодолијаТриаголникNGC 185NGC 147IC 10АндромедаM110Лав ANGC 3109ПумпаLGS 3ПегазАндромеда IIАндромеда IIIАндромеда I
Месна Група (со врски за стискање)

Галактички тела[уреди | уреди извор]

Спирални галаксии
Име Тип Соѕвездие Белешки
Адромеда (Гумно, M31, NGC 224) SA(s)b Андромеда Најголема галаксија во групата. Неодамна (2006) е востановено дека е пречкеста спирална галаксија. Може да е помалку масивна од Млечниот Пат.
Млечен Пат (Кумова Слама) SBbc
Втора по големина во групата, иако можеби најмасивна.[4]
Триаголник (M33, NGC 598) SAc Триаголник Трета по големина, единствената обична спирална галаксија и можен придружник на галаксијата Андромеда.
Елиптични галаксии
Име Тип Соѕвездие Белешки
M110 (NGC 205) E6p Андромеда придружник на галаксијата Андромеда
M32 (NGC 221) E2 Андромеда придружник на галаксијата Андромеда
Неправилни галаксии
Име Тип Соѕвездие Белешки
Волф-Лундмарк-Мелот (WLM, DDO 221) Ir+ Кит
IC 10 KBm или Ir+ Касиопеја
Мал Магеланов Облак (SMC, NGC 292) SB(s)m pec Тукан придружник на Млечниот Пат
Големо Куче Irr Големо Куче придружник на Млечниот Пат
Риби (LGS3) Irr Риби придружник на галаксијата Триаголник?
IC 1613 (UGC 668) IAB(s)m V Кит
Феникс Irr Феникс
Голем Магеланов Облак (LMC) Irr/SB(s)m Златна Рипка Четврт објект по големина во групата, придружник на Млечниот Пат
Лав A (Leo III) IBm V Лав
Секстант B (UGC 5373) Ir+IV-V Секстант
NGC 3109 Ir+IV-V Водна Змија
Секстант A (UGCA 205) Ir+V Секстант
Џуџести елиптични галаксии
Име Тип Соѕвездие Белешки
NGC 147 (DDO 3) dE5 pec Касиопеја придружник на галаксијата Андромеда
Стрелец (SagDIG) IB(s)m V Стрелец Најоддалечена од тежиштето.[5]
NGC 6822 (Барнардова галаксија) IB(s)m IV-V Стрелец
Пегаз (DDO 216) Irr Пегаз
Џуџести сфероидни галаксии
Име Тип Соѕвездие Белешки
Воловар dSph Воловар
Кит dSph/E4 Кит
Ловечки Кучиња dSph Ловечки Кучиња
Andromeda III dE2 Андромеда придружник на галаксијата Андромеда
NGC 185 dE3 pec Касиопеја придружник на галаксијата Андромеда
Андромеда I dE3 pec Андромеда придружник на галаксијата Андромеда
Вајар (E351-G30) dE3 Вајар придружник на Млечниот Пат
Андромеда V dSph Андромеда придружник на галаксијата Андромеда
Андромеда II dE0 Андромеда придружник на галаксијата Андромеда
Печка (E356-G04) dSph/E2 Печка придружник на Млечниот Пат
Кобилица (E206-G220) dE3 Кобилица придружник на Млечниот Пат
Пумпа dE3 Пумпа
Лав I (DDO 74) dE3 Лав придружник на Млечниот Пат
Секстант dE3 Секстант придружник на Млечниот Пат
Лав II (Leo B) dE0 pec Лав придружник на Млечниот Пат
Мала Мечка dE4 Мала Мечка придружник на Млечниот Пат
Змеј (DDO 208) dE0 pec Змеј придружник на Млечниот Пат
Стрелец (SagDEG) dSph/E7 Стрелец придружник на Млечниот Пат
Тукан dE5 Тукан
Касиопеја (Андромеда VII) dSph Касиопеја придружник на галаксијата Андромеда
Пегаз (Андромеда VI) dSph Пегаз придружник на галаксијата Андромеда
Голема Мечка dSph Голема Мечка придружник на Млечниот Пат
Неутврдени
Име Тип Соѕвездие Белешки
Ѕвезден поток во Девица dSph (остаток)? Девица Во фаза на спојување со Млечниот Пат
Вилман 1 џуџеста сферна галаксија
или збиено јато?
Голема Мечка оддалечена 147.000 светлосни години
Андромеда IV Irr? Андромеда веројатно не е галаксија
UGCA 86 (0355+66) Irr, dE или S0 Жирафа
UGCA 92 (EGB0427+63) Irr или S0 Жирафа
Веројатно не припаѓаат
Име Тип Соѕвездие Белешки
GR 8 (DDO 155) Im V Девица
IC 5152 IAB(s)m IV Индијанец
NGC 55 SB(s)m Вајар
Водолија (DDO 210) Im V Водолија
NGC 404 E0 or SA(s)0- Андромеда
NGC 1569 Irp+ III-IV Жирафа
NGC 1560 (IC 2062) Sd Жирафа
Жирафа A Irr Жирафа
Арго Irr Кобилица
ESO 347-8 (2318–42) Irr Жерав
UKS 2323-326 Irr Вајар
UGC 9128 (DDO 187) Irp+ Воловар
Паломар 12 (Јарец) Јарец збиено јато, порано сметана за џуџеста сфероидна галаксија
Паломар 4 (првично наречена Голема Мечка) Голема Мечка збиено јато, порано сметана за џуџеста сфероидна галаксија
Секстант C

Други позначајни објекти[уреди | уреди извор]

Дијаграм[уреди | уреди извор]

Дијаграм на видливиот универзум. (Притиснете тука за помала слика.)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Karachentsev, I. D.; Kashibadze, O. G. (2006). „Masses of the local group and of the M81 group estimated from distortions in the local velocity field“. Astrophysics. 49 (1): 3–18. Bibcode:2006Ap.....49....3K. doi:10.1007/s10511-006-0002-6.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  2. R. B. Tully (1982). „The Local Supercluster“. Astrophysical Journal. 257: 389–422. Bibcode:1982ApJ...257..389T. doi:10.1086/159999.
  3. van den Bergh, Sidney (мај 2003). „History of the Local Group“. To be published in: "The Local Group as an Astrophysical Laboratory". Cambridge University Press. Bibcode:2003astro.ph..5042V.
  4. „Млечниот Пат е поголем отколку што се мислеше“. Би-би-си Вести. 9 јануари 2009. (англиски)
  5. van den Bergh, Sidney (април 2000). „Updated Information on the Local Group“. The Publications of the Astronomical Society of the Pacific. 112 (770): 529–536. Bibcode:2000PASP..112..529V. doi:10.1086/316548.
  6. Wakker, B. P.; York, D. G.; Wilhelm, R.; Barentine, J. C.; Richter, P.; Beers, T. C.; Ivezić, Ž.; Howk, J. C. (2008). „Distances to Galactic High‐Velocity Clouds. I. Cohen Stream, Complex GCP, Cloud g1“. The Astrophysical Journal. 672 (1): 298. doi:10.1086/523845.
  7. „Огромен гасовит облак со голема брзина ќе се судри со Млечниот Пат“. Посетено на 6 јуни 2008. (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]