Список на уранопресекувачи

Од Википедија — слободната енциклопедија

Уранопресекувач (или уранопресекувачки астероид) — астероид чија орбита ја пресекува онаа на Уран. Подолу се наведени уранопрсекувачите со бројни ознаки, според сознанијата од 2005 г. Сите тие се кентаури.

Напомена: † надворешен допирач; ‡ внатрешен допирач

Надворешен допирач(¹): средина горе;
Внатрешен допирач(2): средина долу;
Пресекувач: десно долу;
Коорбиталец: десно горе

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]