Список на нептунопресекувачи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Внатрешен допирач: средина горе;
Надворешен допирач: средина долу;
Пресекувач: десно долу;
Коорбитален (Нептунов тројанец): десно горе

Нептунопресекувач (или нептунопресекувачки астероид) — мала планета/астероид чија орбита ја пресекува онаа на Нептун. Џуџестата планета Плутон е најголемото тело од овој вид. Познатите нептунопресекувачи (во 2005 г.) со бројни ознаки се следниве:

Белешки: ‡ надворешен допирач

Поврзано[уреди | уреди извор]