10199 Харикло

Од Википедија — слободната енциклопедија
10199 Харикло Chariklo symbol (bold).svg
Chariklo with rings eso1410b.jpg
An artist's rendering of Chariklo with its rings
Откривање[1]
ОткривачJames Scotti, Spacewatch
Откриено15 February 1997
Ознаки
Наречена по
Chariclo
1997 CU26
Centaur
Орбитални особености[1]
Епоха 13 January 2016 (JD 2457400.5)
Параметар на неодреденост 1
Лак на набљудување9684 days (26.51 yr)
Афел18.511 ае (2.7692 )
Перихел13.066 ае (1.9546 Tм)
15.789 ае (2.3620 Tм)
Занесеност0.17244
62.74 yr (22915 d)
68.918°
0° 0м 56.556с / day
Наклон23.405°
300.39°
242.20°
Познати сателити2 rings
undiscovered embedded or shepherd moons?[2]
Земјино НРОП12.1374 ае (1.81573 Tм)
Јупитерово НРОП8.14711 ае (1.218790 Tм)
Јупитеров Тисеранов параметар3.479
Физички особености
Димензии254 км[2]
248 ± 18 км[3]
302 km[1]
Среден полупречник
151 ± 15 km
7.004 h (0.2918 d)
7.004 h [1][4]
0.045 ± 0.010[3]
SMASS = D, BR (G-mode)[4]
B−V=0.84[4]
V−R=0,50 ± 0,03[4]
B−R=1.34 [4]
V−I=1,02 ± 0,02[4]
R−J=0.99[4]
V−J1,49 ± 0,07[4]
J−H=0.49 [4]
V−H=1,98 ± 0,08[4]
~18.3 [5]
7,40 ± 0,25, [3] 6.6[1]

10199 Харикло (старогрчки: Χαρικλώ; привременото име: 1997 CU26) — најголемиот потврден кентаур (мала планета на надворешниот Сончев Систем). Тој орбитира на Сонцето помеѓу Сатурн и Уран, пасејќи ја орбитата на Уран. На 26 Март, 2014 година, астрономите го објавија откривањето на два прстени (наречени Оипапоќе и Чуи), околу Харикло со набљудување на ѕвездени еклипси што ја прави првата позната мала планета која имаат прстени.

Харикло била откриена од страна на Џејмс В. Скоти на програмата Набљудувач на вселента на 15 февруари 1997 година. Харикло е именуван според нимфата Харикло (Χαρικλώ), сопруга на Хирон и ќерката на Аполон.

Фотометриски студија во 2001 година не биле во можност да најдат одреден вртежен период. Инфрацрвената анализа на Харикло укажува на присуство на водена мраз, која, всушност, може да се наоѓа во неговите прстени.

Мрежната страница на Мајкл Браун наведува дека можеби е џуџеста планета со одмерен пречник од 232 километри.

Големина[уреди | уреди извор]

Харикло во моментов е најголемиот познат кентаур, со проценет пречник од околу 250 километри (160 милји). 2060 Харон е веројатно втор по големина со 220 километри (140 милји). Изгубениот кентаур 1995 SN55 дури и може да биде поголем, со проценета пречник од околу 300 километри (190 милји).

Орбита[уреди | уреди извор]

Кентаурите потекнуваат од Кајперовиот Појас и се во динамички нестабилни орбити кои ќе доведат до исфрлање од Сончевиот Систем, има влијание од планета или од Сонцето, или транзиција во краток период со кометата.

Орбитата на Харикло е постабилна од оние на Несус, Харон и Фолус. Хариклo лежи во рок од 0,09 астрономски единици од 4: 3. Резонанца на Уран и се проценува дека има релативно долга орбитален полуживот од околу 10,3 MYR Орбиталните симулации на дваесет клонови на Харикло укажуваат на тоа дека Харикло не ќе почне често да доаѓа во рок од 3 АУ (450 ГМ) на Уран за околу триесет илјади години.

Во текот на перихеликчките опозиции 2003-04, Харикло имаше видлива величина од 17,7. Почнувајќи од 2014 година, Харикло беше 14,8 АУ од Сонцето.

Прстени[уреди | уреди извор]

Според ѕвездени набљудувања во 2013 година е откриено дека Харикло има два прстени со полупречници 396 и 405 километри и широчина од околу 7 км и 3,5 км соодветно. Прстените се околу 9 км, оддалечени. Ова го прави Харикло најмалиот познат објект кој има прстени. Овие прстени се во согласност со работ на ориентација во 2008 година, кои природно го објаснуваат затемнувањето на Харикло пред 2008 година и неговото потоа осветлување. Покрај тоа, таа, исто така, природно објаснува постепено исчезнување од карактеристиките на вода/мраз во спектарот Харикло пред 2008 година и нивните потоа повторно да се појават ако мразот/водата е во прстените на Харикло.

Постоењето на прстенест систем околу мали планети беше неочекуван, бидејќи се сметаше дека прстените можат да бидат стабилни само околу многу масивни тела. Прстенести системи во мали тела претходно не биле откриени и покрај потрага по нив преку директни слики и техники за набљудување на ѕвезди. Прстените на Харикло треба да се рашират во текот на период од најмногу неколку милиони години, па или се многу млади, или тие се содржани активно со пастирски месечини со маса слична на онаа на прстените. Тимот наречен прстените на Оипок (внатрешниот, посуштински прстен) и Чуи (надворешниот прстен), по двете реки кои ја формираат северната и јужната крајбрежна границите на Бразил. Барањата за формални имиња ќе бидат доставени до единицата за внатрешна ревизија на подоцнежен датум. 2060 Харон може да има личен пар на прстени.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име jpldata.
  2. 2,0 2,1 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име nature_paper.
  3. 3,0 3,1 3,2 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име TNOsCool8.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 4,7 4,8 4,9 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име johnston.
  5. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име AstDys.