Уран (планета)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Уран  Astronomical symbol of Uranus
Планетата Уран, видена од Војаџер 2
Планетата Уран, видена од Војаџер 2
Откривање
Откривач Вилијам Хершел
Датум на откривање 13 март 1781
Епоха J2000
Апхелион 3,004,419,704 km
20.083 305 26 AU
Перихелион 2,748,938,461 km
18.375 518 63 AU
Голема полуоска 2,876,679,082 km
19.229 411 95 AU
Занесување 0.044 405 586
Орбитален период 30,799.095 денови
84.323 326 yr
42,718 Uranus соларни денови[2]
Синодички период 369.66 days[3]
Просечна
орбитална брзина
6.81 km/s[3]
Средна аномалија 142.955 717°
Наклон 0.772 556° to Ecliptic
6.48° to Sun's equator
1.02° to Invariable plane[4]
Долж. на
искач. јазол
73.989 821°
Аргумент на перихелионот 96.541 318°
Месечини 27
Физички особености
Екваторски радиус 25,559 ± 4 km
4.007 Earths
Поларен радиус 24,973 ± 20 km
3.929 Earths
Сплеснатост 0.022 9 ± 0.000 8[b]
Површина 8.115 6×109 km²[5][c]
15.91 Earths
Зафатнина 6.833×1013 km³[3][c]
63.086 Earths
Маса (8.6810 ± 0.0013)×1025 kg
14.536 Earths
GM=5 793 939 ± 13 km³/s²
Средна густина 1.27 g/cm³[3][c]
Гравитација на екваторската површина 8.69 m/s²[3][c]
0.886 g
II вселенска брзина 21.3 km/s[3][c]
Околуѕвезден вртежен период 0.718 33 day
17 h 14 min 24 s
Брзина на екваторски вртеж 2.59 km/s
9,320 km/h
Осен наклон 97.77°
Рекстацензија на сев. пол 17 h 9 min 15 s
257.311°
Деклинација на сев. пол −15.175°
Албедо 0.300 (bond)
0.51 (geom.)[3]
Темп. на површината
   bar level
   0.1 bar
(tropopause)
мин. средна макс.
76 K
49 K 53 K 57 K
Привидна величина 5.9
Аголна големина 3.3"–4.1"[3]
Атмосфера
Висинска скала 27.7 km[3]
Состав (Below 1.3 bar)
83 ± 3% Hydrogen (H2)
15 ± 3% хелиум
2.3% метан
0.009%
(0.007–0.015%)
Hydrogen deuteride (HD)[6]
Мраз:
Ammonia
вода
амониум хидросулфид (NH4SH)
метан (CH4)

Уран е седмата планета од Сонцето. Таа е гасен џин и е трета по големина по дијаметар и четврта по маса. Именувана е по Уран, грчкиот бог на небото и прататкото на сите богови. Неговиот симбол е или Uranus's astrological symbol.svg (астролошки) или Астрономски симбол на Уран (астрономски). Првиот симбол доаѓа од името на Вилијам Хершел, кој го открил Уран. Вториот симбол е комбинација на направите на Сонцето и на Марс, бидејќи Уран бил персонификација на рајот во грчката митологија, доминиран од светлината на Сонцето и моќта на Марс. Тоа е исто така, алхемиски симбол за платина. Уран околу својата оска се завртува за 17,2 часа,а околу Сонцето за 84,51 година.Уран има 16 сателити.Најпознати и најголеми од сите се Титанија и Оберон.


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Yeomans, Donald K. (13 јули, 2006). „HORIZONS System“. NASA JPL. http://ssd.jpl.nasa.gov/?horizons. конс. 8 август 2007.  — At the site, go to the "web interface" then select "Ephemeris Type: ELEMENTS", "Target Body: Uranus Barycenter" and "Center: Sun".
  2. Seligman, Courtney. „Rotation Period and Day Length“. http://cseligman.com/text/sky/rotationvsday.htm. конс. 13 август 2009. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 3,8 Williams, Dr. David R. (31 јануари, 2005). „Uranus Fact Sheet“. NASA. http://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/factsheet/uranusfact.html. конс. 10 август 2007. 
  4. „The MeanPlane (Invariable plane) of the Solar System passing through the barycenter“. 3 април 2009. http://home.comcast.net/~kpheider/MeanPlane.gif. конс. 10 април 2009.  (produced with Solex 10 written by Aldo Vitagliano; see also Invariable plane)
  5. Munsell, Kirk (14 мај, 2007). „NASA: Solar System Exploration: Planets: Uranus: Facts & Figures“. NASA. http://solarsystem.nasa.gov/planets/profile.cfm?Object=Uranus&Display=Facts. конс. 13 август 2007. 
  6. Feuchtgruber, H.; Lellouch, E.; B. Bezard; et al. (1999). Detection of HD in the atmospheres of Uranus and Neptune: a new determination of the D/H ratio. „Astronomy and Astrophysics“ 341: L17–L21. http://adsabs.harvard.edu/abs/1999A%26A...341L..17F. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]