Список на јупитеропресекувачи

Од Википедија — слободната енциклопедија

Јупитеропресекувач (или јупитеропресекувачки астероид) — астероид чија орбита ја пресекува онаа на Јупитер. Јупитеровите тројанци можат да бидат внатрешни допирачи (105), надворешни допирачи (52), коорбиталци (183) и пресекувачи (537). Иземајќи ги нив, постојат еден осум (еден со и 7 без бројна ознака) и уште 19 кометни допирачи.[1] Јупитеровите тројанци се делат на грчки и тројански табор.

Членови[уреди | уреди извор]

Внатрешни допирачи[уреди | уреди извор]

Следи список на именувани астероиди кои не се Јупитерови тројанци со a < 4,950429, 4,950429 < Q < 5,458104.[2]

Бројна
ознака
Име Голема полуоска (a) Перихел (q) Афел (Q) Наклон (i) TЈуп
1941 Вилд 3,9555125 2,8174007 5,0936244 3,9571662 2,982
2483 Гвиневера 3,9723978 2,8684613 5,0763344 4,4990461 2,983
2959 Шол 3,9434309 2,8584487 5,0284131 5,2335057 2,986
3415 Денби 3,9632612 2,9758836 4,9506387 1,3668799 3,003
4446 Керолин 3,9885662 2,8701039 5,1070285 7,2389847 2,972
5370 Таранис 3,3277705 1,2119806 5,4435604 19,1314536 2,730
8373 Стивенгулд 3,2793191 1,4596867 5,0989515 40,7930517 2,587
8550 Хесиод 3,9437704 2,9220894 4,9654514 2,8784547 2,999
9767 Мидсомер Нортон 3,3819963 1,4545884 5,3094042 21,4986942 2,771
10608 Мамета 3,9929582 2,9814696 5,0044469 4,5209199 2,993
12896 Жофроа 3,9494553 2,7997696 5,0991409 6,3472340 2,974
15231 Едита 3,9383774 2,7905054 5,0862494 6,8149428 2,974
15376 Мартак 3,9374368 2,7230934 5,1517802 2,8969039 2,974
15783 Брајанкокс 3,9566385 2,9429682 4,9703088 4,8409548 2,995
21804 Вацлавнојман 3,9368142 2,8873226 4,9863057 3,8358334 2,995
73769 Делфи 3,9771196 2,9443532 5,0098861 1,8988982 2,996
84011 Жан-Клод 4,0040243 3,0246283 4,9834203 4,01499402 2,996
99862 Кенлевин 3,9469973 2,9240067 4,9699877 10,0899703 2,975
100231 Монсо 3,9581169 2,7996637 5,1165702 2,7832293 2,981
113415 Рауракија 3,9869556 2,9588752 5,0150360 11,1527127 2,965
117993 Замбужал 4,0167423 2,9385665 5,0949181 1,8608960 2,987
134039 Стефанибарнс 3,97286489 2,9170775 5,0286523 9,6720249 2,971
173108 Ингола 3,9427742 2,6414834 5,0286523 0,7593352 2,963
249302 Ажоа 3,9229568 2,744888 5,1010256 5,612125 2,975
274810 Федакшари 3,9694437 2,9846255 4,954262 4,0777636 2,999
402920 Цавут 3,9226261 2,8445014 5,0007508 12,1339056 2,959

Надворешни допирачи[уреди | уреди извор]

Слично на внатрешните допирачи, овие орбититираат по голема полуоска поголема од Јупитеровата, но сепак имаат перихелно растојание во рамките на Јупитеровиот перихел и афел, a > 5,458104 и 4,950429 < q < 5,458104.

Привремена
ознака
Број Голема полуоска (a) Перихел (q) Афел (Q) Наклон (i) TЈуп
2008 QD4 315898 8,42410 5,450462 11,39774 42,01641 2,387
2000 GQ148 461363 6,415034 5,10450 7,72557 15,81763 2,903
2004 CM111 33 5,00 60 4,67 2,814
2005 VD 434620 6,66224 4,98632 8,33816 172,8655 -1,392
2008 HY21 10,9163 5,38371 16,4489 11,99664 2,919
2010 GW147 174,8 5,38093 344,2 99,62267 -0,447
2010 XZ78 523649 7,6617 5,39009 9,9333 39,2351 2,474
2011 WR74 9,00 5,19 12,82 10,899 2,917
2013 CJ118 10 5,2 16 10 2,914
2013 EK73 437313 13,0189 5,39096 20,647 8,98504 2,932
2013 FU61 9,21 5,35 13,06 19,55 2,842
2014 RE12 14,31 5,082 23,53 31,55 2,524

Јупитеропресекувачи[уреди | уреди извор]

Ова се астероиди кои ја пресекуваат орбитата на Јупитер на каков било начин — едноставно оние со помал перихел, а поголем афел од Јупитеровиот.

Број Име/Ознака Голема полуоска (a) Перихел (q) Афел (Q) Наклон (i) TЈуп
944 Идалго 5,73650908 1,9415260 9,5315921 42,52454 2,068
3552 Дон Кихот 4,22198210 1,2099156 7,23404861 31,029816 2,314
5164 Муло 3,69327190 1,8504846 5,53605921 19,278250 2,787
5335 Дамокло 11,831 1,57294 22,090 62,0845 1,143
6144 Кондоџиро 4,75035383 3,0319800 6,4687276 5,887297 2,868
15504 1999 RG33 9,3964 2,149710 16,6431 34,9021 1,957
18916 2000 OG44 3,84737395 1,5936645 6,10108342 7,41703 2,735
20461 Диоретса 23,776 2,390026 45,162 160,40358 -1,541
20898 Фаунтенхилс 4,22660409 2,26088477 6,1923234 45,52005 2,349
32511 2001 NX17 5,0369831 2,8877697 7,1861964 8,932579 2,791
37117 Нарцис 6,873395 3,06464 10,682154 13,81436 2,615
65407 2002 RP120 54,888 2,483516 107,292 119,10563 -0,845
85490 1997 SE5 3,70679069 1,2225315 6,1910499 2,599906 2,655
144908 2004 YH32 8,1620 3,548172 12,7757 79,09398 1,028
145485 2005 UN398 4,5991409 2,2133475 6,9849344 11,550620 2,706
145627 2006 RY102 6,348164 4,5909472 8,105381 18,699958 2,830
154784 2004 PA44 14,2313 3,451766 25,0108 3,27983 2,522
187799 1999 FK16 4,2757264 3,050283 5,5011694 17,36476 2,875

Јупитеропресекувачи[уреди | уреди извор]

Ова се јупитеропресекувачите со бројни ознаки (нецелосен список):

Напомена: † означува внатрешен допирач (афели вон Јупитеровиот перихел, а во рамките на неговиот афел)[3])

Внатрешен допирач: средина горе;
Надворешен допирач: средина долу;
Пресекувач: десно долу;
Коорбиталец: десно горе

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]