Прејди на содржината

Астероид од типот Q

Од Википедија — слободната енциклопедија

Астероиди од типот Q — релативно редок вид на астероиди од внатрешниот појас со спечатливи и широки оливински и пироксенски особини на 1 μм, и спектрална косина која го посочува присуството на метал. Имаат впивни особини покуси и подолги од 0,7 μм, и преоден спектар помеѓу типовите V и S.

Овие астероиди се спектрално послични на обичните хондритски метеорити (типови H, L и LL) отколку на другите типови астероиди. Ова ги навело научниците на мислење дека тие се изобилни, иако во овој тип се сместени само 20 члена.[1] Примери за астероиди од типот Q се: 1862 Аполон, 2102 Тантал, 3753 Круитне, 6489 Голевка и 9969 Брај.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „JPL Small-Body Database Search Engine: spec. type = Q (SMASSII)“. JPL Solar System Dynamics. Посетено на 16 јуни 2015.