Прејди на содржината

Список на марсопресекувачи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Орбитата на Марс (со жолто; од 1.381 до 1.666 ае) со 6 можни орбити на астероид (црвена линија).

Марсопресекувач (или марсопресекувачки астероид) — астероид чија орбита ја пресекува онаа на Марс. Тука се дадени познатите марсопресекувачи со бројни ознаки. Во нив спаѓаат и двата Марсови тројанци 5261 Еурека и (101429) 1998 VF31.

Многу бази на податоци како Базата на мали тела на JPL (JPL SBDB) ги бројат само астероидите со перихел поголем од 1,3 ае како марсопресекувачи. Оние со помал перихел се класификуваат како близуземски тела, иако ја прескуваат и Марсовата и Земјината орбита (или доаѓаат близу до неа). Сепак, на страницава се претставени сите тие тела. „Приближувач“ е тело со перихел под афелот на Марс (1,67 ае) но над Марсовиот перихел (1,38 ае).[1] Во JPL SBDB се претставени 13.500 марсопресекувачки астероиди. Само 18 од нив имаат сјајност поголема од апсолутна величина (H) 12,5,[2] што значи дека астероидите со H<12,5 се со пречник поголем од 13 км, зависно од албедото. Најмалите познати марсопресекувачи имаат апсолутна величина (H) од околу 24 и обично имаат пречник помал од 100 метри.

Коорбиталци[уреди | уреди извор]

L4 (со облак напред):

L5 (со облак одзади):

Кандидати

Внатрешни допирачи[уреди | уреди извор]

Внатрешни допирачи кои воедно се земјопресекувачи[уреди | уреди извор]

Марсопресекувачи кои воедно кои воедно се земјопресекувачи или земјодопирачи[уреди | уреди извор]

Овие тела не се заведени како марсопресечувачи во базите како Прегледувачот на мали тела на Лабораторијата за реактивен погон, туку како близуземски тела (БЗТ).

Надворешни допирачи[уреди | уреди извор]

Марсопресекувачи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Mars crosser", Encyclopædia Britannica, (2009), retrieved online 3 мај 2009 г.
  2. „JPL Small-Body Database Search Engine: orbital class (MCA) and H < 12.5 (mag)“. JPL Solar System Dynamics. Посетено на 2015-05-12.
  3. 6386 Keithnoll at the JPL Small-Body Database Browser

Надворешни врски[уреди | уреди извор]