Набљудувања и истражувања на Венера

Од Википедија — слободната енциклопедија
Обид за приказ на Венера, како би изгледала со голо око
A photograph of the night sky taken from the seashore. Many glimmers of sunlight is on the horizon. There are many stars visible. Venus is at the center, much brighter than any of the stars, and its light can be seen reflected in the ocean.
Венера е секогаш посветла од најсветлите ѕвезди надвор од Сончевиот Систем, како што може да се види овде над Тихиот Океан
Фази на Венера и еволуција на нејзиниот привиден пречник

Набљудувањата и истражувања на планетата Венера ги вклучуваат оние во антиката, телескопски набљудувања и од посета на вселенски летала. Вселенските летала извршиле различни прелетувања, орбити и слетувања на Венера, вклучително и сонди со балони кои лебделе во атмосферата на Венера. Проучувањето на планетата е потпомогнато од нејзината релативно блиска близина до Земјата, во споредба со другите планети, но површината на Венера е заматена од атмосфера непроѕирна за видлива светлина.

Историски опсервации и влијание[уреди | уреди извор]

Венера, од изданието на Liber astronomiae на Гвидо Бонати од 1550 година.

Како еден од најсветлите објекти на небото, Венера е позната уште од праисторијата, и како таква, многу древни култури направиле набљудувања на планетата. Цилиндарскиот печат од периодот Џемдет Наср покажува дека древните Сумери веќе знаеле дека утринските и вечерните ѕвезди се истиот небесен објект. Сумерите ја нарекле планетата по божицата Инана, која подоцнежните Акадци и Вавилонци ја нарекувале Иштар.[1] Таа имала двојна улога како божица и на љубовта и на војната, а со тоа претставувала божество кое претседавала со раѓањето и смртта.[2][3] Еден од најстарите преживеани астрономски документи, од вавилонската библиотека Ашурбанипал околу 1600 п.н.е., е 21-годишен запис за појавувањето на Венера.

Бидејќи движењата на Венера се смета дека се прекинати (таа исчезнува поради нејзината близина до Сонцето, многу денови во исто време, а потоа повторно се појавува на другиот хоризонт), некои култури веднаш не ја препознавале Венера како единствен ентитет; наместо тоа, тие претпоставувале дека се две посебни ѕвезди на секој хоризонт: утринска и вечерна ѕвезда. Старите Египќани, на пример, верувале дека Венера е две одвоени тела и ја нарекувале утринската ѕвезда како Тиумутири а вечерната ѕвезда како Оуаити.[4] Старите Грци ја нарекувале утринската ѕвезда Φωσφόρος , Phosphoros (латинизирано фосфор), „Носител на светлината“ или Ἐωσφόρος , Eosphoros (латинизирано Еосфор), „Донесител на зората“. Вечерната ѕвезда што ја нарекле Hesperos (латинизирано Хесперус ) ( Ἓσπερος , „ѕвездата на вечерта“).[5] Во хеленистичко време, старите Грци ја идентификувале како единствена планета,[6][7] која ја именувале по нивната божица на љубовта, Афродита (Αφροδίτη) (феникиска Астарта),[8] планетарно име кое е задржано во современиот грчки јазик.[9] Хесперос станал заемка на латински како Веспер, а Фосфорос бил преведен како Луцифер („Светлоносец“).

Венера се смета за најважното небеско тело забележано од страна на Маите, и Венера била позната како Чак ек,[10] или Них ек (во превод „Големата ѕвезда". Маите внимателно ги следеле движењата на Венера и ја набљудувале во текот на денот. Се сметало дека положбите на Венера и другите планети влијаат на животот на Земјата, така што Маите и другите древни мезоамерикански култури ги темпираат војните и другите важни настани врз основа на нивните набљудувања. Во Дрезденскиот кодекс, Маите вклучиле алманах што го прикажува целосниот циклус на Венера, во пет групи од по 584 дена (приближно осум години), по што шемите се повторувале (бидејќи Венера има синодичен период од 583,92 дена).[11] Цивилизацијата на Маите развиле религиозен календар, делумно заснован на движењата на планетата и ги задржал движењата на Венера за да го одреди погодното време за настани како што е војната. Маите биле свесни за синодскиот период на планетата и можеле да го пресметаат во рок од стотинка од денот.[12]

Фази[уреди | уреди извор]

Фази на Венера

Бидејќи нејзината орбита ја носи помеѓу Земјата и Сонцето, Венера гледана од Земјата покажува видливи фази на речиси ист начин како и Земјината Месечина. Галилео Галилеј бил првиот човек што ги набљудувал фазите на Венера во декември 1610 година, набљудување што го поддржал тогаш спорниот хелиоцентричен опис на Коперник на Сончевиот Систем. Тој, исто така, забележал промени во големината на видливиот пречник на Венера кога била во различни фази, што укажува на тоа дека била подалеку од Земјата кога била полна и поблиску кога била полумесечина. Оваа опсервација силно го поддржала хелиоцентричниот модел. Венера (а исто така и Меркур) не е видлива од Земјата кога е полна, бидејќи во тоа време е во горна врска, изгрева и заоѓа истовремено со Сонцето и оттука се губи во сјајот на Сонцето.

Венера е најсветла кога приближно 25% од нејзиниот диск е осветлен; ова обично се случува 37 дена и пред (на вечерното небо) и по (на утринското небо) неговата долна врска. Нејзините најголеми издолжувања се случуваат приближно 70 дена пред и по долната врска, во кое време е до половина полна; помеѓу овие два интервали Венера е всушност видлива среде бел ден, доколку набљудувачот знае конкретно каде да ја бара. Периодот на повратно движење на планетата е 20 дена од двете страни на долната врска. Всушност, преку телескоп, Венера при најголемо издолжување изгледа помалку од половина полна поради Шретеровиот ефект првпат забележан во 1793 година и прикажан во 1996 година поради нејзината густа атмосфера.

Венера на дневна светлина во 17 часот на јужната полутопка - декември 2005 година

Во ретки прилики, Венера всушност може да се види и наутро (пред изгрејсонце) и навечер (по зајдисонце) во ист ден. Ова сценарио се јавува кога Венера е на максимално одвојување од еклиптиката и истовремено во долна врска; тогаш едната полутопка (северна или јужна) ќе може да ја види во двата моменти. Оваа можност се појавила неодамна за набљудувачите на северната полутопка во рок од неколку дена од двете страни на 29 март 2001 година, и за оние на јужната полутопка, на и околу 19 август 1999 година. Овие соодветни настани се повторуваат на секои осум години во согласност со синодскиот циклус на планетата.

Приземни набљудувања[уреди | уреди извор]

Премин на Венера преку Сонцето во 2004 година

Преминувањето на Венера директно помеѓу Земјата и видливиот диск на Сонцето се ретки астрономски настани. Првиот таков премин што бил предвиден и забележан бил во 1639 година, виден и снимен од англиските астрономи Џеремаја Хорокс и Вилијам Крабтри. Набљудувањето од Михаил Ломоносов на преминот од 1761 година го дал првиот доказ дека Венера има атмосфера, а набљудувањата на паралаксата во 19 век за време на преминот на Венера овозможиле прецизно да се пресмета растојанието помеѓу Земјата и Сонцето за прв пат. Премините можат да се случат само на почетокот на јуни или почетокот на декември, тоа се точките во кои Венера ја преминува еклиптиката (орбиталната рамнина на Земјата) и се случуваат во парови во интервали од осум години, со секој таков пар оддалечен повеќе од еден век. Најновиот пар премин на Венера се случил во 2004 и 2012 година, додека претходниот пар се случил во 1874 и 1882 година.

Во 19 век, многу набљудувачи изјавиле дека Венера имала вртежен период од приближно 24 часа. Италијанскиот астроном Џовани Скијапарели бил првиот кој предвил значително побавна ротација, предлагајќи дека Венера е плимно сврзана со Сонцето (како што предложил и за Меркур). Иако всушност не е точно за ниту едно тело, ова сепак било разумно точна проценка. Блиската резонанца помеѓу нејзината ротација и нејзиното најблиско приближување до Земјата помогнало да се создаде овој впечаток, бидејќи Венера секогаш изгледала како да е свртена во истата насока кога била на најдобрата местоположба за набљудување. Стапката на ротација на Венера првпат била измерена за време на спојувањето во 1961 година, забележана со радар од антена од 26 метри во Голдстон, Калифорнија, Радио опсерваторијата Џодрел Банк во Обединетото Кралство и советската длабинска вселенска постројка во Евпаторија, Крим. Точноста била рафинирана на секоја следна врска, првенствено од мерењата направени од Голдстон и Еупаторија. Фактот дека ротацијата била повратна не бил потврден дури до 1964 година.

Пред радио набљудувањата во 1960-тите, многумина верувале дека Венера содржи бујна средина слична на Земјата. Ова се должело на големината на планетата и орбиталниот полупречник, што сугерирало прилично слична ситуација на Земјата, како и на дебелиот слој на облаци што спречувал да се види површината. Меѓу шпекулациите за Венера биле дека има средина слична на џунгла или дека има океани или нафта. Сепак, микробрановите набљудувања од К. Мајер [13] означиле извор со висока температура (600 К). Чудно, набљудувањата со милиметарски опсег направени од А.Д. Кузмин укажуваат на многу пониски температури.[14] Две конкурентни теории го објасниле необичниот радио спектар, едната сугерира дека високите температури потекнуваат од јоносферата, а другата сугерира дека има топла планетарна површина.

Во септември 2020 година, тим од Универзитетот во Кардиф објавил дека набљудувањата на Венера со помош на телескопот Џејмс Клерк Максвел и Големата милиметарска низа Атакама во 2017 и 2019 година покажале дека атмосферата на Венера содржи фосфин (PH3) во концентрации 10.000 пати повисоки од оние што може да се припишат на кој било познат небиолошки извор на Венера. Фосфинот е откриен на височини од најмалку 48 километри над површината на Венера и е откриен првенствено на средните географски широчини, а ниту еден не е откриен на половите на Венера. Ова укажува на потенцијалното присуство на биолошки организми на Венера.[15][16]

Мапирање на копнени радари[уреди | уреди извор]

По Месечината, Венера бил вториот објект во Сончевиот Систем што бил истражен со радар од Земјата. Првите студии биле спроведени во 1961 година на НАСА воопсерваторијата во Голдстон. На последователни внатрешни врзувања, Венера била набљудувана и од Голдстон и од Националниот центар за астрономија и јоносфера во Аресибо. Спроведените студии биле слични на претходното мерење на премините на меридијанот, кое открило во 1963 година дека ротацијата на Венера е повратна (таа ротира во спротивна насока од онаа во која кружи околу Сонцето). Набљудувањата на радарот, исто така, им овозможило на астрономите да утврдат дека периодот на ротација на Венера е 243,1 денови и дека нејзината оска на вртење е речиси нормална на нејзината орбитална рамнина. Исто така, било утврдено дека полупречникот на планетата е 6,052 километри, околу 70 километри помалку од најдобрата претходна бројка добиена со копнени телескопи.

Интересот за геолошките одлики на Венера бил поттикнат од усовршувањето на техниките за сликање помеѓу 1970 и 1985 година. Раните радарски набљудувања сугерирале само дека површината на Венера е понабиена од правливата површина на Месечината. Првите радарски снимки направени од Земјата покажале многу светли (радарски рефлектирачки) висорамнини наречени Алфа Регио, Бета Регио и Максвел Монтес; подобрувањата во радарските техники подоцна постигнале резолуција на сликата од 1-2 километри.

Набљудување со вселенско летало[уреди | уреди извор]

Имало бројни мисии без екипаж до Венера. Десет советски сонди постигнале меко слетување на површината, со до 110 минути комуникација од површината, сето тоа без враќање.

Рани прелетувања[уреди | уреди извор]

На 12 февруари 1961 година, советското вселенско летало Венера 1 била првата сонда лансирана на друга планета. Прегреаниот сензор за ориентација предизвикало негово неправилно функционирање, и губење контакт со Земјата пред нејзиното најблиско приближување до Венера од 100.000 км. Сепак, сондата прва ги комбинирала сите потребни одлики на меѓупланетарни вселенски летала: сончеви плочи, параболична телеметриска антена, стабилизација со 3 оски, мотор за корекција на курсот.

Глобален поглед на Венера во ултравиолетова светлина направена од Маринер 10.

Првата успешна сонда на Венера била американското вселенско летало Маринер 2, кое прелетало покрај Венера во 1962 година, на растојание од 35.000 км. Модифицираната сонда Ренџер, утврдила дека Венера практично нема внатрешно магнетно поле и ја измерила температурата на атмосферата на планетата на приближно 500 °C (500 °C; 773 K; 932 °F).[17]

Советскиот Сојуз ја лансирал сондата Зонд 1 до Венера во 1964 година, но таа не функционирала некаде по нејзината телеметриска сесија на 16 мај.

За време на друго американско прелетување во 1967 година, Маринер 5 ја измерил јачината на магнетното поле на Венера. Во 1974 година, Маринер 10 поминал преку Венера на пат кон Меркур и направил ултравиолетови фотографии од облаците, откривајќи ги извонредно високите брзини на ветерот во атмосферата на Венера.

Рани слетувања[уреди | уреди извор]

Локација на советските слетувачи на Венера

На 1 март 1966 година, советската вселенска сонда Венера 3 слетала на Венера, со што станала првото вселенско летало кое стигнало до површината на друга планета. Нејзиното сестринско летало Венера 2 не успеала поради прегревање непосредно пред да ја заврши својата мисија на прелетување.

Капсулата за спуштање на Венера 4 влегла во атмосферата на Венера на 18 октомври 1967 година, со што станала првата сонда која вратила директни мерења од атмосферата на друга планета. Капсулата ја измерила температура, притисокот, густината и извршила 11 автоматски хемиски експерименти за анализа на атмосферата. Открила дека атмосферата на Венера е 95% јаглерод диоксид (CO2), и во комбинација со податоците за радиоприкривање од сондата Маринер 5, се покажало дека површинските притисоци се далеку поголеми од очекуваните (75 до 100 атмосфери).

Овие резултати биле потврдени и рафинирани од Венера 5 и Венера 6 во мај 1969 година. Но, досега, ниту една од овие мисии не стигнала на површината. Батеријата на Венера 4 се испразнила додека полека лебдела низ огромната атмосфера, а Венера 5 и 6 биле згмечени од висок притисок, 18 км (60.000 ft) над површината.

Првото успешно слетување на Венера било од страна на Венера 7 на 15 декември 1970 година — првото успешно меко (без удар) слетување на друга планета, како и првиот успешен пренос на податоци од површината на друга планета на Земјата.[18][19] Венера 7 останала во контакт со Земјата 23 минути, пренесувајќи површински температури од 455 до 475 степени. Венера 8 слетала на 22 јули 1972 година. Покрај профилите за притисок и температура, фотометар покажал дека облаците на Венера формирале слој кој завршува на 35 километри над површината. Спектрометар на гама-зраци го анализирал хемискиот состав на кората.

Лендери/орбитери[уреди | уреди извор]

Венера 9 и 10[уреди | уреди извор]

Венера 9 ја врати првата слика од површината на друга планета во 1975 година.[20]

Советската сонда Венера 9 влегла во орбитата на 22 октомври 1975 година, станувајќи првиот вештачки сателит на Венера. Батерија од камери и спектрометри вратиле информации за облаците, јоносферата и магнетосферата на планетата, како и за вршење би-статички радарски мерења на површината. 660 килограмско возило [21] се одвоило од Венера 9 и слетало, правејќи ги првите слики на површината и анализирајќи ја кората со спектрометар на гама-зраци и дензитометар. За време на спуштањето, биле направени мерења на притисокот, температурата и фотометриски мерења, како и мерења на густината на облакот. Било откриено дека облаците на Венера се формираат во три различни слоеви. На 25 октомври пристигнала Венера 10 и спровела слична програма за студирање.

Пионер[уреди | уреди извор]

Карта на Венера составена од податоци снимени од вселенското летало на НАСА почнувајќи од 1978 година.

Во 1978 година, НАСА испратила две вселенски летала Пионер во Венера. Мисијата се состоела од две компоненти, лансирани одделно: орбитер и мултисонда. Мултисондата Пионер-Венера носела една голема и три мали атмосферски сонди. Големата сонда била ослободена на 16 ноември 1978 година, а трите мали сонди на 20 ноември. Сите четири сонди влегле во атмосферата на Венера на 9 декември, по што следело возилото за испорака. Иако не се очекувало да го преживее спуштањето низ атмосферата, една сонда продолжила да работи 45 минути откако стигнала до површината. Орбитерот Пионер-Венера бил вметнат во елипсовидна орбита околу Венера на 4 декември 1978 година. Спровел 17 експерименти и работел сè додека горивото што се користело за одржување на неговата орбита не било исцрпено и влезот во атмосферата го уништило вселенското летало во август 1992 година.

Понатамошни советски мисии[уреди | уреди извор]

Исто така, во 1978 година, Венера 11 и Венера 12 летале покрај Венера, испуштајќи ги возилата за спуштање на 21 и 25 декември соодветно. Лендерите носеле камери во боја и дупчалка и анализатор за земја, кои за жал не функционирале. Секој лендер правел мерења со нефелометар, масен спектрометар, гасен хроматограф и хемиски анализатор со капки облак користејќи рендгенска флуоресценција што неочекувано открило голем дел од хлор во облаците, покрај сулфурот. Откриена била и силна молња.

Во 1982 година, советската Венера 13 ја испратила првата слика во боја на површината на Венера и ја анализирала флуоресценцијата на Х-зраците на ископаниот примерок од почва. Сондата работела рекордни 127 минути на непријателската површина на планетата. Исто така во 1982 година, лендерот Венера 14 открил можна сеизмичка активност во кората на планетата.

Во декември 1984 година, за време на појавувањето на Халеевата Комета, Советскиот Сојуз ги лансирал двете сонди Вега кон Венера. Вега 1 и Вега 2 се сретнале со Венера во јуни 1985 година, при што секој распоредил лендер и хелиумски балон со инструменти. Аеростатските сонди кои се носат со балон лебделе на околу 53 километри надморска височина за 46 и 60 часа соодветно, патувајќи околу 1/3 од патот околу планетата и овозможувајќи им на научниците да ја проучуваат динамиката на најактивниот дел од атмосферата на Венера. Тие ја мереле брзината на ветерот, температурата, притисокот и густината на облаците. Откриена е поголема турбуленција и активност на конвекција од очекуваното, вклучувајќи повремени падови од 1 до 3 км во надолни струи.

Возилата за слетување извршиле експерименти фокусирани на составот и структурата на облакот аеросол. Секој од нив носел спектрометар за апсорпција на ултравиолетови, анализатори со големина на честички на аеросол и уреди за собирање аеросолен материјал и негова анализа со масен спектрометар, гасен хроматограф и спектрометар на флуоресценција на Х-зраци. Утврдено е дека горните два слоја на облаците се капки сулфурна киселина, но долниот слој веројатно е составен од раствор на фосфорна киселина. Кората на Венера била анализирана со експеримент со дупчење почва и спектрометар на гама-зраци. Бидејќи слетувачите не носеле камери на бродот, ниту една слика не била вратена од површината. Тие би биле последните сонди што слетале на Венера со децении. Вселенското летало Вега продолжило да се сретнува со Халеевата Комета девет месеци подоцна, носејќи дополнителни 14 инструменти и камери за таа мисија.

Повеќецелната советска мисија Веста, развиена во соработка со европските земји за реализација во 1991-1994 година, но откажана поради распаѓањето на Советскиот Сојуз, вклучувала испорака на балони и мал лендер до Венера, според првиот план.

Орбитери[уреди | уреди извор]

Венера 15 и 16[уреди | уреди извор]

Во октомври 1983 година, Венера 15 и Венера 16 влегле во поларните орбити околу Венера. Сликите имале 1-2 километри резолуција, споредлива со оние добиени од најдобрите радари на Земјата. Венера 15 ја анализирала и мапираше горната атмосфера со инфрацрвен Фуриеров спектрометар. Од 11 ноември 1983 година до 10 јули 1984 година, двата сателити ја мапирале северната третина од планетата со синтетички радар со отвор. Овие резултати го дале првото детално разбирање на површинската геологија на Венера, вклучувајќи го и откривањето на необични масивни штитни вулкани како што се короните и арахноидите. Венера немала докази за тектоника на плочи, освен ако северната третина од планетата не се случи да биде една плоча. Податоците за надморска височина добиени од мисиите имале четири пати подобра резолуција од онаа на Пионер.

Магелан[уреди | уреди извор]

Дел од западниот дел на Ејстла Регио прикажан во тридимензионален перспективен приказ добиен од сондата Магелан.

На 10 август 1990 година, американската сонда Магелан, именувана по истражувачот Фернандо Магелан, пристигнала во својата орбита околу планетата и започнала мисија за детално радарско мапирање на честота од 2,38 GHz.[22] Додека претходните сонди создале радарски карти со мала резолуција на формации со големина на континент, Магелан мапирал 98% од површината со резолуција од приближно 100 m. Добиените карти биле споредливи со фотографиите на други планети со видлива светлина и сè уште се најдетални што постојат. Магелан значително го подобрил научното разбирање за геологијата на Венера: сондата не нашла знаци на тектоника на плочи, но недостатокот на ударни кратери сугерирал дека површината е релативно млада и дека има канали од лава долги илјадници километри. По четиригодишна мисија, Магелан, како што било планирано, паднал во атмосферата на 11 октомври 1994 година и делумно испарил; се смета дека некои делови удриле во површината на планетата.

Венера експрес[уреди | уреди извор]

Венера експрес била мисија на Европската вселенска агенција за проучување на атмосферата и површинските одлики на Венера од орбитата. Дизајнот бил заснован на мисиите на Марс Експрес и Розета. Главната цел на сондата била долгорочното набљудување на атмосферата на Венера, со надеж дека ќе придонесе и за разбирање на атмосферата и климата на Земјата. Исто така, биле направени и глобални мапи на температурите на површината.

Венера експрес успешно ја презела поларната орбита на 11 април 2006 година. Првично било планирано мисијата да трае две Венеријански години (околу 500 Земјини денови), но била продолжена до крајот на 2014 година додека не се исцрпил нејзиниот погон. Некои од првите резултати кои произлегле од Венера Експрес вклучуваат докази за минати океани, откривање на огромен двоен атмосферски вител на јужниот пол и детекција на хидроксил во атмосферата.

Акацуки[уреди | уреди извор]

Акацуки бил лансиран на 20 мај 2010 година од страна на JAXA, а било планирано да влезе во орбитата на Венера во декември 2010 година. Меѓутоа, маневарот за вметнување на орбитата не успеал и леталото било оставено во хелиоцентрична орбита. Тоа било поставено на алтернативна елиптична орбита на 7 декември 2015 година со палење на погоните за контрола.[23] Сондата ја сликала површината со ултравиолетови, инфрацрвени, микробранови и радио и бара докази за молњи и вулканизам на планетата. Астрономите кои работеле на мисијата објавиле дека откриле можен гравитациски бран што се случил на планетата Венера во декември 2015 година.[24]

Флајбис[уреди | уреди извор]

Венера во 2007 година од Месинџер

Неколку вселенски сонди на пат кон други дестинации го искористиле прелетот на Венера за да ја зголемат својата брзина преку методот на гравитациски маневар. Тие ја вклучуваат мисијата Галилео до Јупитер и мисијата Касини-Хајгенс до Сатурн, која направила две прелетувања. За време на испитувањето на Касини на емисиите на радиочестотата на Венера со нејзиниот научен инструмент за радио и плазма бранови за време на прелетувањето во 1998 и 1999 година, тој не пријавил радио бранови со висока честота (0,125 до 16 MHz), кои најчесто се поврзуваат со гром. Ова било директно спротивно на наодите на советските мисии Венера 20 години порано. Се претпоставува дека можеби ако Венера навистина има молња, тоа би можело да биде некој вид електрична активност со ниска честота, бидејќи радио сигналите не можат да навлезат во јоносферата на честоти под околу 1 мегахерци. Испитувањето на радио емисиите на Венера од вселенското летало Галилео за време на неговото прелетување во 1990 година било толкувано во тоа време како индикативно за молња. Меѓутоа, сондата Галилео била 60 пати подалеку од Венера отколку Касини за време на нејзиното прелетување, што ги прави нејзините набљудувања значително помалку значајни. Во 2007 година, мисијата Венера Експрес го потврдила присуството на молња на Венера, откривајќи дека таа е почеста на Венера отколку на Земјата.[25][26]

Месинџер двапати поминал покрај Венера на пат кон Меркур. Првиот пат прелетал на 24 октомври 2006 година, минувајќи 3000 км од Венера. Бидејќи Земјата била од другата страна на Сонцето, не биле забележани никакви податоци.[27] Второто прелетување се случило на 6 јули 2007 година, каде што леталото поминало само 325 км од облаците.[28]

БепиКоломбо прелетал покрај Венера на 15 октомври 2020 година. Било предвидено да помине во близина на Венера по втор пат пред да пристигне на Меркур.[29] За време на овој пристап, биле вклучени две камери за следење и седум научни инструменти.

Идни мисии[уреди | уреди извор]

Уметничкиот впечаток за Стирлинг

Вселенското летало Венера-Д било предложено на Роскосмос во 2003 година и оттогаш концептот е созреан. Ќе биде лансиран во 2029 година и неговата главна цел е да ја мапира површината на Венера со помош на моќен радар.[30] Мисијата би вклучила и лендер способен да функционира долго време на површината. Од крајот на 2018 година, НАСА работи со Русија на концептот на мисијата, но соработката не е формализирана.[31]

Индиската организација за вселенско истражување го развива концептот на орбитарот Shukrayaan-1, кој од 2018 година е во фаза на конфигурација. Се предлага да биде лансирана во 2023 година, но сè уште не е побарано негово финансирање.[32]

БепиКоломбо, лансиран во 2018 година за проучување на Меркур, направила две прелетувања на Венера, на 15 октомври 2020 година и на 10 август 2021 година. Јоханес Бенхоф, научник на проектот, верува дека МЕРТИС би можел да открие фосфин, но „не знаеме дали нашиот инструмент е доволно чувствителен“.[33]

Во јуни 2021 година, НАСА објавила две потенцијални мисии на Венера, орбитер ВЕРИТАС и ДАВИНЧИ+, комбинирана мисија орбитер/лендер, и двете од класата Дискавери.[34]

На 6 октомври 2021 година, Обединетите Арапски Емирати ја објавиле својата намера да испратат сонда до Венера во 2028 година. Сондата би направила набљудување на планетата додека ја користи за помош на гравитацијата за да ја придвижи до појасот на астероидите.[35]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Cooley, Jeffrey L. (2008). „Inana and Šukaletuda: A Sumerian Astral Myth“. KASKAL. 5: 161–172. ISSN 1971-8608.
 2. Meador, Betty De Shong (2000). Inanna, Lady of Largest Heart: Poems of the Sumerian High Priestess Enheduanna. University of Texas Press. стр. 15. ISBN 978-0-292-75242-9.
 3. Littleton, C. Scott (2005). Gods, Goddesses, and Mythology. 6. Marshall Cavendish. стр. 760. ISBN 978-0761475651.
 4. Cattermole, Peter John; Moore, Patrick (1997). Atlas of Venus. Cambridge University Press. стр. 9. ISBN 978-0-521-49652-0.
 5. „Definition of Hesperus“. www.thefreedictionary.com. Посетено на 12 May 2013.
 6. Fox, William Sherwood (1916). The Mythology of All Races: Greek and Roman. Marshall Jones Company. стр. 247. ISBN 978-0-8154-0073-8. Посетено на 2009-05-16.
 7. Greene, Ellen (1996). Reading Sappho: contemporary approaches. University of California Press. стр. 54. ISBN 978-0-520-20601-4.
 8. Greene, Ellen (1999). Reading Sappho: contemporary approaches. University of California Press. стр. 54. ISBN 978-0-520-20601-4.
 9. „Greek Names of the Planets“. Посетено на 2012-07-14. Aphrodite is the Greek name of the planet Venus, which is named after Aphrodite, the goddess of Love. See also the Greek article about the planet.
 10. The Book of Chumayel: The Counsel Book of the Yucatec Maya, 1539–1638. Richard Luxton. 1899. стр. 6, 194. ISBN 9780894122446.
 11. Milbrath, Susan (1999). Star Gods of The Mayans : Astronomy in Art, Folklore, and Calendars. Austin, TX: University of Texas Press. стр. 200–204, 383. ISBN 978-0-292-79793-2.
 12. Sharer, Robert J.; Traxler, Loa P. (2005). The Ancient Maya. Stanford University Press. ISBN 978-0-8047-4817-9.
 13. Mayer, C. H.; McCollough, T. P.; Sloanaker, R. M. (1958). „Observations of Venus at 3.15-CM Wave Length“. Astrophysical Journal. 127: 1–9. Bibcode:1958ApJ...127....1M. doi:10.1086/146433.
 14. Kuz'min, A. D.; Marov, M. Y. (1 June 1975). „Fizika Planety Venera“ [Physics of the Planet Venus]. "Nauka" Press. стр. 46. Посетено на 19 September 2020. The lack of evidence that the Venusian atmosphere is transparent at 3 cm wavelength range, the difficulty of explaining such a high surface temperature, and a much lower brightness temperature measured by Kuz'min and Salmonovich [80, 81] and Gibson [310] at a shorter wavelength of 8 mm all provided a basis for a different interpretation of the radio astronomy measurement results offered by Jones [366].
 15. Greaves, Jane S.; Richards, A.M.S.; Bains, W (14 September 2020). „Phosphine gas in the cloud decks of Venus“. Nature Astronomy. 5 (7): 655–664. arXiv:2009.06593. Bibcode:2020NatAs.tmp..178G. doi:10.1038/s41550-020-1174-4. Посетено на 16 September 2020.
 16. Sample, Ian (14 September 2020). „Scientists find gas linked to life in atmosphere of Venus“. The Guardian. Посетено на 16 September 2020.
 17. „Mariner 2“. 6 March 2015.
 18. „Science: Onward from Venus“. Time. 8 February 1971. Архивирано од изворникот на December 21, 2008. Посетено на 2 January 2013.
 19. Siddiqi, Asif A. (2018). Beyond Earth: A Chronicle of Deep Space Exploration, 1958–2016 (PDF). The NASA history series (second. изд.). Washington, DC: NASA History Program Office. стр. 1, 3. ISBN 9781626830424. LCCN 2017059404. SP2018-4041.
 20. „Venera 9's landing site“. The Planetary Society (англиски). Посетено на 16 September 2020.
 21. Braeunig, Robert A. (2008). „Planetary Spacecraft“. Архивирано од изворникот на 2017-03-20. Посетено на 2009-02-15.
 22. W. T. K. Johnson, "Magellan Imaging Radar Mission To Venus," PROCEEDINGS OF THE IEEE, Vol 19, No 6, June 1991, available from IEEE
 23. „Live from Sagamihara: Akatsuki Orbit Insertion - Second Try“.
 24. Chang, Kenneth (16 January 2017). „Venus Smiled, With a Mysterious Wave Across Its Atmosphere“. New York Times. Посетено на 17 January 2017.
 25. Hand, Eric (2007-11-27). „European mission reports from Venus“. Nature (450): 633–660. doi:10.1038/news.2007.297.
 26. „Venus offers Earth climate clues“. BBC News. November 28, 2007. Посетено на 2007-11-29.
 27. „MESSENGER performs first flyby of Venus“. NASA's Solar System Exploration: News & Events: News Archive. Архивирано од изворникот на 2008-10-05. Посетено на 2007-08-20.
 28. „MESSENGER performs second flyby of Venus“. NASA's Solar System Exploration: News & Events: News Archive. Архивирано од изворникот на 2008-10-05. Посетено на 2007-08-20.
 29. „BepiColombo flies by Venus en route to Mercury“. ESA. Посетено на 25 June 2021.
 30. Zak, Anatoly (5 March 2021). „New promise for the Venera-D project“. RussianSpaceWeb. Посетено на 7 March 2021.
 31. Development of the Venera-D Mission Concept, from Science Objectives to Mission architecture. 49th Lunar and Planetary Science Conference 2018 (LPI Contrib. No. 2083).
 32. „ISRO gears up for Venus mission, invites proposals from scientists“. 25 April 2017.
 33. O'Callaghan, Jonathan. „In A Complete Fluke, A European Spacecraft Is About To Fly Past Venus – And Could Look For Signs Of Life“. Forbes (англиски). Посетено на 27 September 2020.
 34. Chang, Kenneth. „New NASA Missions Will Study Venus, a World Overlooked for Decades“. New York Times (англиски). Посетено на 2 June 2021.
 35. Ryan, Jackson (October 6, 2021). „Daring mission to Venus and the asteroid belt announced by the UAE“. cnet.com. Посетено на October 7, 2021.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]