Списоци на комети

Од Википедија — слободната енциклопедија
Монета на која е прикажана Цезаровата комета како ѕвезда со осум зраци, и кома насочена нагоре.

Непериодичните комети се забележуваат само еднаш. Тие вообичаено имаат близу параболични орбити кои повторно нема да се вратат во близина на Сонцето за илијадници години, ако и некогаш.

Периодичните комети се со вообичано издолжени елиптични орбити, и вообичаено се во близина на Сонцето по неколку декади.

Официјалното именување на непериодичните комети започнува со буквата "C"; имињата на периодичните комети започнуваат со буквата "P" или број кој следи по буквата "P". Кометитие кои се загубени или исчезнале, имаат имиња со буквата "D". Кометите на кои не им е определена орбитата имааат имиња со буквата "X".

Списоци[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Предлошка:Comets