Список на тела во Сончевиот Систем по големина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е делумен список на тела во Сончевиот Систем по големина, дадени според среден зафатнински полупречник и поделени на неколку големински класи. Овие списоци можат да се подредат и според масата на телото, а за најгоелмите тела, и според зафатнината, густината и површинската гравитација, онаму кјашто тие податоци се достапни. Опфатени се Сонцето, планетите, џуџестите планети, многу од поголемите мали тела во Сончевиот Систем (каде спаѓаат астероидите), сите именувани месечини, како и низа помали тела од историски и научен интерес како комети и близуземски тела.

Зададената подреденост е според срениот полупречник наместо според масата; оттука, телата кои се подолу на табелата може да бидат помасивни од оние погоре доколку имаат поголема дустина.

Откриени се голем број на заднептунци; во многу случаи нивната положба на списокот е приближна, што се должи големата неизвесност за нивните пречници поради оддалеченоста од Земјата.

Телата од Сончевиот Систем помасивни од 1021 килограми (еден јотаграм [Јг]) се со сферен облик. Астрономските тела налегнуваат во округли облици (сфероиди), достигнувајќи хидростатичка рамнотежа, кога нивната опствена тежа е доволно голема за да ја надмине структурната јачина на материјалот од кој се сочинети. Се сметало дека прагот за округло тело е некаде помеѓу 100 и 200 км во пречник ако содржат големо количество мраз;[1] меѓутоа, подоцна е утврдено дека има достатно големи месечини како Јапет (1,470 км во пречник) кои не се во хидростатичка рамнотежа,[2] а во 2019 г. е проценето дека многу заднептунци во големинскиот опсег од 400-1000 км може да не се ни наполно цврсти тела, а уште помалку гравитациски заоблени.[3] Телата кои се елипсоидни поради нивната гравитација овде воопштено се нарекуваат „округли“, без оглед дали тековно се во рамнотежа, додека пак оние кои очигледно не се елипсоидни се наречени „неправилни“.

Сфероидните тела обично имаат извесно зарамнување на половите поради центрифугалната сила на нивното вртење, и напати да имаат прилично различни екваторски пречници (разнострани елипсоиди како Хаумеја). За разлика од телата како Хаумеја, неправилните тела имаат изразено неелипсоиден профил, честопати со остри рабови.

Постојат потешкотии во утврдувањето на пречникот за типичните тела подалеку од Сатурн (на пр. 2060 Хирон). Кај пречниците на заднептунците постои одредена извесност, но во случај на недвојните нептунци, масата и густината не се познати со убедлива точност. Кај доста заднептунци се претпоставува дека ја имаат густината на Плутон од 2,0 г/см3. но поденакво можно е да имаат густина на комети од само 0@5 г/см3,[4] На пример, ако имаме заднептунец со неточно претпоставена маса од 3.59×1020 кг врз основа на полупречник од 350 км и густина од 2 г/см3. но подоцна се открие дека полупречникот му изнесува само 175 км и густината 0@5 г/см3. тогаш неговата вистинска маса би изнесувала само 1,12×1019 кг.

Големините и масите на многу од месечините на Јупитер и Сатурн се прилично добро познати поради бројните набљудувања и кружечките летала „Галилео“ и „Касини“; меѓутоа, доста месечини со полупречник под ~100 км, како што е Јупитеровата Хималија, многу понеизвесни маси.[5] Кога се оди подалеку од Сатурн, големините и масите на телата стануваат понеодредени. Досега не е пуштено кружечко летало околу Уран и Нептун кое долгорочно би ги изучувало нивните месечини. За малите надворешни неправилни месечини на Уран како што е Сикоракса, кои не биле откриени со прелетот на „Воџајер 2“ постојат противречни информации од самата НАСА, како оние од Националниот центар за вселенски податоци[6] наспроти оние од Лабораторијата за реактивен погон.[5] Овие извори даваат различни податоци а големината и албедото, зависно од користените научни трудови.

Постојат неизвесности и во податоците за масата и полупречникот, како и неправилности во обликот и густината, при што точноста честопати зависи од близината на телото до Земјата и дали е посетено од сонда.

Нагледен преглед[уреди | уреди извор]

Големинска споредба на 50 најголеми тела во Сончевиот Систем, обоени според орбиталното подрачје. Вредностите се пречници во километри.

Список на тела по среден полупречник[уреди | уреди извор]

Поголеми од 400 км[уреди | уреди извор]

Некогаш се сметало дека секое ледено тело со полупречник над 200 км би ребало да биде во хидростатичка рамнотежа.[7] Меѓутоа, Церера (r = 470 км) е најмалото тело во таква рамнотежа,[8] а пак Јапет (r = 735 км) е најголемото откриено тело кое не е во хидростатичка рамнотежа.[9]

За полесна споредба направено е упростување, при што се зема сферност од 1, Во големината на телата не се вбројуваат нивните атмосфери. На пример, Титан изгледа поголем од Ганимед, но самото негово тело е помало. Кај џиновските планети, полупречникот се дефинира како растојанието од средиштето каде атмосферата достигнува атмосферски притосок од 1 бар.[10]

Тело[а 1] Слика Полупречник[а 2] Зафатнина Маса Површина Густина Тежа[а 3] Тип Бр. (r/M)
[а 4]
Откриено
(км) (R) (109 км3) (V) (1021 кг) (M) км2 (г/см3) (м/с2) ()
Сонце
Sun white.jpg
695.508 ± ?[11] 109,2[11] 1.409.300,000[11] 1.301.000[11] 1.989.100.000[11] 333.000[11] 6.078.747.774.547[11] 11.917,61[11] 1,409[11] 274,0[11] 27,94[11] жолто џуџе 1 -
Јупитер
Jupiter and its shrunken Great Red Spot.jpg
69.911 ± 6[12] 10,97 1.431.280 1.321 1.898.187 ± 88[12] 317,83 61.418.738.571 [13] 120,41 1,3262 ± ,0003[12] 24,79[12] 2,528 гасовит џин; има прстени 2 -
Сатурн
Ringworld Waiting.jpg
58.232 ± 6[12]
(136.775 за главните прстени)
9,140 827.130 764 568.317 ± 13[12] 95,162 42.612.133.285[14] 83,54 0,6871 ± ,0002[12] 10,44[12] 1,065 гасовит џин; има прстени 3 -
Уран
Uranus.jpg
25.362 ± 7[12] 3,981 68.340 63,1 86.813 ± 4[12] 14,536 8.083.079.690[15] 15,85 1,270 ± ,001[12] 8,87[12] 0,886 леден џин; има прстени 4/5 1781
Нептун
Neptune - Voyager 2 (29347980845) flatten crop.jpg
24.622 ± 19[12] 3,865 62.540 57,7 102.413 ± 5[12] 17,147 7.618.272.763[16] 14,94 1,638 ± ,004[12] 11,15[12] 1,137 леден џин; има прстени 5/4 1846
Земја
Africa and Europe from a Million Miles Away.png
6.371,0084 ± ,0001[12] 1 1.083,21 1 5,972,4 ± ,3[12] 1 510@064.472[17] 1 5,5136 ± ,0003[12] 9,80[12] 1 земјовидна планета 6 -
Венера
Venus from Mariner 10.jpg
6.052 ± 1[12] 0,9499 928,43 0,857 4.867,5 ± ,2[12] 0,815 460@234.317[18] 0,903 5,243 ± ,003[12] 8,87[12] 0,905 земјовидна планета 7 -
Марс
OSIRIS Mars true color.jpg
3.389,5 ± 0,2[12] 0,5320 163,18 0,151 641,71 ± ,03[12] 0,107 144.371.391[19] 0,283 3,9341 ± ,0007[12] 3,71[12] 0,379 земјовидна планета 8 -
Ганимед
Јупитер III
Ganymede JunoGill 2217.jpg
2.634,1 ± 0,3 0,4135 76,30 0,0704 148,2 0,0248 86.999.665,93 [20] 0,171 1,936 1,428 0,146 месечина на Јупитер (ледена) 9/10 1610
Титан
Сатурн VI
Titan in true color.jpg
2.574,73 ± 0,09[21] 0,4037 71,50 0,0658 134,5 0,0225 83.305.418,53[22] 0,163 1,8798 ± 0,0044 1,354 0,138 месечина на Сатурн (ледена) 10/11 1655
Меркур
Mercury in true color.jpg
2.439,4 ± ,1[12] 0,3829 60,83 0,0562 330,11 ± ,02[12] 0,0553 74.797.000[23] 0,147 5,4291 ± ,007[12] 3,70[12] 0,377 земјовидна планета 11/9 -
Калиста
Јупитер IV
Callisto.jpg
2.410,3 ± 1,5[21] 0,3783 58,65 0,0541 107,6 0,018 73.004.909,27[24] 0,143 1,8344 ± 0,0034 1,23603 0,126 месечина на Јупитер (ледена) 12 1610
Ија
Јупитер I
Io highest resolution true color.jpg
1.821,6 ± ,5[5] 0,2859 25,32 0,0234 89,32 0,015 41.698.064,74[25] 0,082 3,528 ± 0,006 1,797 0,183 месечина на Јупитер (земска) 13 1610
Месечина
Земја I
FullMoon2010.jpg
1.737,5 ± ,1[26] 0,2727 21,958 0,0203 73,46[27] 0,0123 37.936.694,79[28] 0,074 3,344 ± ,005[26] 1,625 0,166 месечина на Земјата 14 -
Европа
Јупитер II
Europa-moon.jpg
1.560,8 ± ,5[5] 0,2450 15,93 0,0147 48,00 0,008035 30@612.893,23[29] 0,06 3,013 ± 0,005 1,316 0,134 месечина на Јупитер (земска) 15 1610
Тритон
Нептун I
Triton moon mosaic Voyager 2 (large).jpg
1.353,4 ± 0,9[21] 0,2124 10,38 0,0096 21,39 ± 0,03 0,003599 23.017.714,99[30] 0,045 2,061 0,782 0,0797 месечина на Нептун (ледена) 16 1846
Плутон
134340
Pluto in True Color - High-Res.jpg
1.188,3 ± 0,8 0,187 7,057 0,00651 13,03 ± 0,03 0,0022 17.790@000 0,034 1,854 ± 0,006 0,620 0,063 џуџеста планета; плутино; повеќекратно 17/18 1930
Ерида
136199
Eris and dysnomia2.jpg
1.163 ± 6[б 1][31] 0,1825[б 1] 6,59 0,0061 16,6 ± 0,2[32] 0,0028 17.000@000 0,033 2,52 ± 0,07 &100000000000082720000008,272 0,083 џуџеста планета; ТРД; двојка 18/17 2003
Хаумеја
136108
Haumea Hubble.png
798 ± 6 to 816[33] 0,12 1,98[б 2] 0,0018 4,01 ± 0,04[34] 0,00066 8.140@000 0,016 2,018[35] 0,401 0,0409 џуџеста планета;
резонантен заднептунец (7:12);
тројка; има прстени
19–24/19 2004
Титанија
Уран III
Titania (moon) color, cropped.jpg
788,9 ± 1,8[21] 0,1237 2,06 0,0019 3,40 ± 0,06 0,00059 7.820@846,75[36] 0,015 1,711 ± 0,005 0,378 0,0385 месечина на Уран 19–20/20 1787
Реја
Сатурн V
Rhea hi-res PIA07763.jpg
763,8 ± 1,0 0,1199 1,87 0,0017 2,307 0,00039 7.340@701,82[37] 0,014 1,236 ± 0,005 0,26 0,027 месечина на Сатурн 20–22/23 1672
Оберон
Уран IV
Voyager 2 picture of Oberon.jpg
761,4 ± 2,6[21] 0,1195 1,85 0,0017 3,08 ± 0,09 0,0005 7.285.101,53[38] 0,014 1,63 ± 0,05 0,347 0,035 месечина на Уран 20–22/21–22 1787
Јапет
Сатурн VIII
Iapetus 706 1419 1.jpg
735,6 ± 1,5[5] 0,1153 1,66 0,0015 1,806 0,00033 6.799.755,63 0,013 1,088 ± 0,013 0,223 0,0227 месечина на Сатурн 22–24/24–25 1671
Макемаке
136472
Makemake moon Hubble image with legend (cropped).jpg
715+19
−11
[39]
0,112 1,53 0,0014 3,1 0,00053 6.420@000 0,013 1,95 0,57 0,0581 џуџеста планета; кубевано 22–24/21–22 2005
Гунггунг
225088
2007 OR10 and its moon.png
615 ± 25[40] 0,0983 1,03 0,0009 1,75 ± 0,07 0,00029 1,72 ± 0,16 0,3 0,0306 џуџеста планета?; резонантно ТРД (3:10) 25–27/24–25 2007
Харон
Плутон I
Charon in True Color - High-Res.jpg
606 ± 0,5 0,0951 0,932 0,0009 1,586 ± 0,015 0,00025 4.578.343[41] 0,009 1,702 ± 0,021 0,288 0,0294 месечина на Плутон 25–26/? 1978
Умбриел
Уран II
PIA00040 Umbrielx2.47.jpg
584,7 ± 2,8[21] 0,0918 0,837 0,0008 1,28 ± 0,03 0,00020 4.296.116,52[42] 0,008 1,39 ± 0,16 0,234 0,024 месечина на Уран 26–27/? 1851
Ариел
Уран I
Ariel (moon).jpg
578,9 ± 0,6[21] 0,0909 0,813 0,0007 1,25 ± 0,02 0,000226 4.211.307,59[43] 0,008 1,66 ± 0,15 0,269 0,027 месечина на Уран 28/? 1851
Диона
Сатурн IV
Dione in natural light.jpg
561,7 ± 0,45[21] 0,0881 0,741 0,0007 1,095 0,000183 3.964.776,51[44] 0,008 1,478 ± 0,003 0,232 0,0237 месечина на Сатурн 29–30/? 1684
Квавар
50000
Quaoar PRC2002-17e.jpg
560,5 ± 0,6 0,0879 0,737 0,0007 1,4 ± 0,2 0,0002 3.830@000 0,008 1,99 ± 0,46[45] 0,3 0,0306 кубевано; двојка 29–30/? 2002
Тетида
Сатурн III
PIA18317-SaturnMoon-Tethys-Cassini-20150411.jpg
533 ± 0,7[21] 0,0834 0,624 0,0006 0,617 0,000103 3.569.967,66[46] 0,007 0,984 ± 0,003[47] 0,145 0,015 месечина на Сатурн 31–32/? 1684
Седна
90377
Sedna PRC2004-14d.jpg
498 ± 40 0,0785 0,516 0,0005 ? седноид; одвоено тело ? 2003
Церера
1
Ceres - RC3 - Haulani Crater (22381131691) (cropped).jpg
469,7 ± ,1[48] 0,0742 0,433 0,0004 0,938[49] 0,000157 2.849.631[50] 0,006[50] 2,17 0,28 0,029 џуџеста планета; појасен астероид ? 1801
Орк
90482
Orcus-vanth hst2.jpg
458 ± 13 0,0719 0,404 0,0004 0,61 ± 0,04 0,0001 1,53 ± 0,14 0,2 0,0204 плутино; двојка ? 2004
Салација
120347
Salacia Hubble.png
423 ± 11 0,0664 0,3729 0,0003 0,492 ± 0,007[51] 0,000082 1,5 ± 0,12[51] &1000000000001654100000016,541 0,0168 кубевано; двојка ? 2004

Од 200 до 399 км[уреди | уреди извор]

Сите сликани ледени месечини со полупречник над 00 км освен Протеј се очигледно округли, иако оние под 400 км чиј облик е внимателно измерен не се во хидростатичка рамнотежа.[52] Познатите густини на заднептунците од овој големински се исклучително ниски (1+-
1,2
 г/см3
), што значи дека телата се одликуваат со значајна внатрешна порозност уште од нивниот настанок и не претрпеле гравитациско набивање за да станат наполно цврсти тела.[53]

Тело[а 1] Слика Полупречник[а 2]
(км)
Маса
(1020 кг)
Густина
(г/см3)
Тип[а 5] Наводи[а 6]
r · M
2002 MS4
307261
2002MS4 Hubble.png
390 ± 6 кубевано [55]
2002 AW197
55565
55565-2002aw197 hst.jpg
384 ± 19 кубевано [56]
Варда
174567
Varda-ilmare hst.jpg
373 ± 8 2,5 1,27+0,41
−0,44
кубевано; двојка [57] · [57]
2013 FY27
532037
2013 FY27 small.png
370+45
43
одвоено тело; двојка [58]
2003 AZ84
208996
2003AZ84 Hubble small.png
353 ± 12 0,87 ± 0,01 плутино; можна двојка [59]
Дисномија
Ерида I
Eris and dysnomia2.jpg
350 ± 58 месечина на Ерида [60]
2004 GV9
90568
2004-gv9 hst.jpg
340 ± 17 кубевано [61]
2005 RN43
145452
2005-rn43 hst.jpg
340+28
−37
кубевано [61]
Варуна
20000
20000-varuna hst.jpg
334+77
43
1,6 0,99 кубевано [62] · [63]
2002 UX25
55637
20131105 2002 UX25 hst.png
332 ± 15 1,25 ± 0,03 0,82 ± 0,11 кубевано; двојка [64] · [65]
2012 VP113 325 ± 175 седноид [66]
Гк’кунл’хомдима
229762
2007 UK126 Hubble (crop).png
321 ± 14 1,361 ± 0,033 1,02 ± 0,17 ТРД; двојка [67] · [53]
2014 UZ224
2014UZ224-ALMA.jpg
318+16
20
ТРД [68]
2015 RR245
523794
313 резонантен заднептунец (2:9); двојка [69]
2008 OG19
470599
309,5+28
56,5
0,609 ± 0,004 ТРД [70] · [70]
Иксион
28978
28978-ixion hst.jpg
308,5 ± 10 плутино [71]
2007 JJ43
278361
305+85
70
кубевано [72]
Хаос
19521
19521 chaos hst.jpg
300+70
65
кубевано [61]
2014 EZ51
523692
288 ТРД [73]
2002 XW93
78799
283+36
37
друг заднептунец [74]
2004 XR190
2004-xr190 hst.jpg
278 ТРД [7]
2002 XV93
2002xv93.jpg
275+11
−12
плутино [75]
2003 VS2
84922
84922-2003vs2 hst.jpg
274+15
22
плутино [76]
2003 UZ413
455502
455502-2003uz413.jpg
268 плутино [7]
Веста
4
Vesta in natural color.jpg
262,7 ± 0,1 2,59 3,46 појасен астероид тип V [77] · [77]
2005 RM43
145451
145451-2005rm43.jpg
262+48
52
ТРД [78]
Палада
2
Potw1749a Pallas crop.png
256 ± 3 2,04 ± 0,03 2,89 ± 0,08 појасен астероид тип B [79]
2004 TY364
120348
256+19
−20
кубевано [71]
Енкелад
Сатурн II
PIA17202-SaturnMoon-Enceladus-ApproachingFlyby-20151028.jpg
252,1 ± 0,2 1,08 ± 0,001 1,609 ± 0,005 месечина на Сатурн [80] · [81]
2002 TC302
84522
84522-2002tc302 hst.jpg
249,8 резонантно ТРД (2:5) [82]
2005 UQ513
202421
249+32
38
кубевано [56]
Миранда
Уран V
Miranda.jpg
235,8 ± 0,7 0,659 ± 0,075 1,2 ± 0,15 месечина на Уран [83] · [84]
Ѓевана
471143
471143-dziewanna hst.jpg
235+18
−5
ТРД [85]
2005 TB190
145480
145480-2005tb190 hst.jpg
232 ± 31 одвоено тело [60]
1999 DE9
26375
231 ± 23 резонантно ТРД (2:5) [86]
2003 FY128
120132
230 ± 11 ТРД [60]
2002 VR128
84719
224+24
−22
плутино [75]
Вант
Орк I
Orcus-vanth hst2.jpg
221,3 ± 5,1 0,7 1,5 месечина на 90482 Орк [87] · [87]
Хигија
10
SPHERE image of Hygiea.jpg
217 ± 7 0,832 ± 0,08 1,944 ± 0,25 појасен астероид тип C [88] · [88]
2004 NT33
444030
212+44
40
кубевано [56]
Протеј
Нептун VIII
Proteus (Voyager 2).jpg
210 ± 7 0,44 1,3 месечина на Нептун [5] · [5]
2005 QU182
303775
208 ± 37 ТРД [60]
2002 KX14
119951
119951-2002kx14 hst.jpg
207,5 ± 0,5 кубевано [89]
2001 QF298
469372
469372-2001qf298.jpg
204+20
−22
плутино [75]
Хуја
38628
Huya Hubble.png
203 ± 8 0,5 1,43 плутино; двојка [64] · [90]
2004 PF115
175113
203+49
−38
плутино [75]

Толкување:

ТРД — тело од Расеаниот Диск
кубевано — класично тело од Кајперовиот Појас
плутино — орбитална резонанција 2:3 со Нептун

Од 100 до 199 км[уреди | уреди извор]

Во овој оддел се опфатени тела со полупречник помеѓу 100 и 199 км (200 и 399 км во пречник). Најголемите од нив може да ја надминуваат границата за хидростатичка рамнотежа, но највеќето се неправилни. Највеќето заднептунци со полупречник под 200 км имаат „претпоставени големини според општонаменско албедо од 0@09“ бидејќи се предалеку за да се измерат со денешните инструменти. Масата се движи од 1021 до 1018 кг (Зг). Главнопојасните астероиди имаат орбитални елементи ограничени со (2.0 ае < a < 3.2 ае; q > 1.666 ае) согласно JPLSSD.[91] Многу заднептунци се изоставени од списоков бидејќи нивите големини се непознати.[54]

Тело[а 1] Слика Полупречник[а 2]
(км)
Маса
(1018 кг)
Type Наводи[а 6]
r · M
2004 UX10
144897
199 ± 19,5 30 плутино [75] · [92]
Мимант
Сатурн I
Mimas Cassini.jpg
198,2 ± 0,25 37,49 ± 0,03 месечина на Сатурн [80] · [21][81]
1998 SN165
35671
196,5 ± 19,5 кубевано [56]
2001 UR163
42301
42301-2001ur163 hst.jpg
176 резонантен заднептунец (4:9) [54]
Нереида
Нептун II
Nereid-Voyager2.jpg
170 ± 25 месечина на Нептун [21]
1996 TL66
15874
169,5 ± 10 ТРД [60]
2004 XA192
230965
169,5+60
47,5
ТРД [75]
2002 WC19
119979
2002 WC19.jpg
169 77 ± 5 резонантен заднептунец (1:2); двојка [93] · [93]
Интерамнија
704
SPHERE image of Interamnia.jpg
166 ± 3 38 ± 13 појасен астероид тип F [94] · [94]
Илмаре
Варда I
Varda-ilmare hst.jpg
163+19
−17
месечина на 174567 Варда [95]
Хијака
Хаумеја I
Haumea Hubble.png
160 17,9 ± 1,1 месечина на Хаумеја [34] · [34]
Европа
52
52 Europa Lightcurve Inversion.png
152,0 ± 1,8 23,8 ± 5,8 појасен астероид тип C [96] · [97]
Давида
511
511 Davida dettaglio.png
145,2 ± 1,1 33,8 ± 10,2 појасен астероид тип C [98] · [97]
2002 TX300
55636
55636-2002tx300 hst.jpg
143 ± 5 кубевано [99]
Силвија
87
CMSylvia.png
143 ± 5,5 14,78 ± 0,06 надворешнопојасен астероид тип X; тројка [100] · [101]
Актеја
Салација I
Salacia Hubble.png
143 ± 12 месечина на 120347 Салација [102]
Лемпо
47171
1999TC36-Trujillo-HST.png
136+8,5
9,5
плутино; тројка [103]
Хиперион
Сатурн VII
Hyperion true.jpg
135 ± 4 5,62 ± 0,05 месечина на Сатурн [52] · [21][52]
1998 SM165
26308
1998SM165-Trujillo-HST.jpg
134 ± 14 6,87 ± 1,8 резонантен заднептунец (1:2) [104] · [104]
Евфросина
31
A643.M1067.shape.png
134 ± 2 17 ± 3 појасен астероид тип C; двојка [96] · [97]
Харикло
10199
10199 Chariklo Hubble.jpg
130 кентаур; има прстени [105]
Евномија
15
15Eunomia (Lightcurve Inversion).png
128,2 ± 1,5 31,4 ± 1,8 појасен астероид тип S [106] · [97]
Хиси
Лемпо II
125,5+8
8,5
придружник на 47171 Лемпо [103]
Хектор
624
624Hektor-LB1-mag15.jpg
125 ± 13 7,9 ± 1,4 Јупитеров тројанец (L4) тип D; двојка [107] · [107]
Сила
79360
Sila-nunam.jpg
124,5+15
−15,5
10,8 ± 0,22 кубевано; двојка [108]
2007 RW10
309239
123,5 ± 15 квазимесечина на Нептун [60]
Јунона
3
Juno from Hooker telescope.jpg
123,3 ± 5,9 27,3 ± 2,9 појасен астероид тип S [109] · [97]
Алќира
148780
148780-altjira-hubble.jpg
123+19
70
кубевано; двојка [56]
Кибела
65
65 Cybele.png
118,6 ± 2,1 13,6 ± 3,1 надворешнопојасен астероид тип C [110] · [97]
Нунам
79360
Sila-nunam.jpg
118+14
−15
придружник на 79360 Sila [108]
Пациенција
451
112,9 ± 2,3 10,9 ± 5,3 појасен астероид тип C [109] · [97]
Кето
65489
Ceto-phorcys hst.jpg
111,5 ± 5 5,4 ± 0,4 проширен кентаур; двојка [60] · [111]
Херкулина
532
532Herculina (Lightcurve Inversion).png
111,2 ± 2,4 појасен астероид тип S [110]
Психа
16
Psyche asteroid eso crop.jpg
111 ± 2 24,1 ± 3,2 појасен астероид тип M [112]
S/2007 (148780) 1
Алќира I
110,5+17
62,5
придружник на 148780 Алќира [56]
Бамберга
324
Potw1749a Bamberga crop.png
110,35 ± 0,72 10 ± 1 појасен астероид тип C [109] · [97]
Дорида
48
A570.M936.shape.png
108,2 ± 2,4 6,1 ± 3,0 појасен астероид тип C [109] · [97]
Хирон
2060 или 95P
2060 Chiron Hubble.jpg
108 ± 5 кентаур; има прстени [64]
Егерија
13
13Egeria (Lightcurve Inversion).png
107 ± 6 8,8 ± 4,2 појасен астероид тип G [97] · [97]
Ирида
7
Iris asteroid eso.jpg
107 ± 2,5 13,8 ± 1,3 појасен астероид тип S [113] · [113]
Деба
Сатурн IX
Phoebe cassini.jpg
106,5 ± 0,7 8,29 ± 0,01 месечина на Сатурн [52] · [21][52]
S/2012 (38628) 1
Хуја I
Huya Hubble.png
106 ± 15 месечина на 38628 Хуја [64]
Камила
107
107Camilla (Lightcurve Inversion).png
105 ± 4 11,2 ± 0,3 надворешнопојасен астероид тип C; тројка [109] · [97]
Фортуна
19
103 ± 3 8,6 ± 1,5 појасен астероид тип G [97] · [97]
Тизба
88
88Thisbe (Lightcurve Inversion).png
102 ± 5 15,3 ± 3,1 појасен астероид тип B [97] · [97]
Евгенија
45
101 ± 1 5,7 ± 0,1 појасен астероид тип F; тројка [109] · [114]
Толкување:
кентаур — астероид кој кружи помеѓу надворешните планети
Јупитеров тројанец — астероид сместен во Јупитеровите Лагранжови точки L4 и L5

Од 50 до 99 км[уреди | уреди извор]

На овој список се телата со полупречник од 50 до 99 км (100 км до 199 км во пречник). Тука се опфатени највеќето тела од астероидниот појас и и месечините на џиновските планети од овој големински опсег, но недостасуваат многу новооткриени тела од надворешниот Сонечв Систем.[54] Спектралните типови се претежно според Толен, но може да има некои според SMASS.

Тело[а 1] Слика Полупречник[а 2]
(км)
Маса
(1018 кг)
Тип Наводи[а 6]
r · M
Биенор
54598
99+3
3,5
кентаур [115]
Темида
24
A609.M1006.shape.png
98 ± 2 5,9 ± 1,9 појасен астероид тип C [109] · [97]
Лариса
Нептун VII
Larissa 1.jpg
97 ± 3 4,2 месечина на Нептун [21]
Урсула
375
375Ursula-LB1.jpg
96,8 ± 1,3 8,4 ± 5,3 појасен астероид тип C [106] · [97]
Амфитрита
29
Potw1749a Amphitrite crop.png
94,8 ± 0,6 13 ± 2 појасен астероид тип S [109] · [97]
Дафна
41
94,5 ± 0,5 6,3 ± 0,1 појасен астероид тип C; двојка [116] · [97]
Аврора
94
94Aurora (Lightcurve Inversion).png
93,8 ± 3,6 6,2 ± 3,6 појасен астероид тип C [98] · [97]
Хермиона
121
121Hermione (Lightcurve Inversion).png
94 ± 3 5,0 ± 0,3 надворешнопојасен астероид тип C; двојка [117] · [97]
Берта
154
93,4 ± 0,9 9,2 ± 5,2 појасен астероид тип C [97] · [97]
Хеба
6
6hebe.png
92,6 ± 1,4 14 ± 1 појасен астероид тип S [110] · [97]
Метида
9
9Metis (Lightcurve Inversion).png
92 8,4 ± 1,7 појасен астероид тип S [109] · [97]
Електра
130
130Elektra (Lightcurve Inversion).png
90,3 ± 1,3 6,6 ± 0,4 појасен астероид тип G; тројка [109] · [118]
Јанус
Сатурн X
PIA12714 Janus crop.jpg
89,5 ± 1,4 1,898 ± 0,001 месечина на Сатурн [52] · [52]
Техаронхијавако
88611
Teharonhiawako-sawiskera hst.jpg
89+16
18
2,44 ± 0,03 кубевано; двојка [56] · [119]
Егла
96
88,9 ± 0,8 6,4 ± 6,3 појасен астероид тип T [109] · [97]
Галатеја
Нептун VI
Galatea moon.jpg
88 ± 4 2,12 ± 0,08 месечина на Нептун [120] · [121][122]
Форкиј
Кето I
Ceto-phorcys hst.jpg
87+8
−9
1,67 придружник на 65489 Кето [111] · [111]
Палма
372
372Palma (Lightcurve Inversion).png
86,8 ± 1,4 5,2 ± 0,6 појасен астероид тип B [96] · [97]
Алауда
702
702Ala-mag13-occult.jpg
86 ± 28 6,06 ± 0,36 појасен астероид тип C; двојка [96] · [123]
Хилда
153
Hilda-LB1-mag14.jpg
85,3 ± 1,6 надворешнопојасен астероид; хилдин [110]
Хималија
Јупитер VI
Cassini-Huygens Image of Himalia.png
85 4,2 ± 0,6 месечина на Јупитер [5] · [124]
Намака
Хаумеја II
Haumea Hubble.png
85 1,8 ± 1,5 месечина на Хаумеја [34] · [34]
Вејвот
Квавар I
Quaoar-weywot hst.jpg
85 месечина на 50000 Квавар
Фреја
76
76Freia (Lightcurve Inversion).png
84,2 ± 1,0 2,0 ± 4,2 outer појасен астероид тип P/тип X [106] · [97]
Калиопа
22
83,8 ± 1,5 8,16 ± 0,26 појасен астероид тип M; двојка [109] · [125]
Амалтеја
Јупитер V
Amalthea (moon).png
83,45 ± 2,4 2,08 ± 0,15 месечина на Јупитер [126] · [21][127]
Агамемнон
911
83,3 ± 2,0 Јупитеров тројанец (L4) тип D [110]
Елпида
59
82,6 ± 2,3 3 ± 0,5 појасен астероид тип CP/тип B [109] · [97]
Пак
Уран XV
Puck.png
81 ± 2 месечина на Уран [128]
S/2015 (136472) 1
Макемаке I
Makemake with moon.JPG
80 месечина на Макемаке [129]
Сикоракса
Уран XVII
Uranus-sycorax2.gif
78,5+11,5
7,5
месечина на Уран [130]
Ија
85
85Io (Lightcurve Inversion).png
77,4 ± 1,9 2,6 ± 1,5 појасен астероид тип FC/тип B [110] · [97]
Минерва
93
93Minerva (Lightcurve Inversion).png
77,08 ± 0,65 3,5 ± 0,4 појасен астероид тип C; тројка [109] · [97]
Александра
54
54Alexandra (Lightcurve Inversion).png
77,07 ± 0,32 6,2 ± 3,5 појасен астероид тип C [109] · [97]
Летиција
39
77 ± 2 4,7 ± 1,1 појасен астероид тип S [97] · [97]
Деспина
Нептун V
Despina.jpg
75 ± 3 месечина на Нептун [21]
Партенопа
11
75 ± 1 5,91 ± 0,45 појасен астероид тип S [106] · [97]
Манве
385446
Manwe-thorondor hst.jpg
75 1,41 резонантен заднептунец (4:7); двојка [131] · [131]
Палес
49
74,9 4,2 ± 2,2 појасен астероид тип C [110] · [97]
Аретуза
95
95Arethusa (Lightcurve Inversion).png
74,0 ± 2,4 појасен астероид тип C [98]
Флора
8
8Flora (Lightcurve Inversion).png
73,7 ± 0,5 9,2 ± 1,8 појасен астероид тип S [109] · [97]
Пулкова
762
73,7 ± 0,4 1,4 ± 0,1 појасен астероид тип F; двојка [109] · [132]
Јулија
89
Potw1749a Julia crop.png
72,7 ± 0,6 6,7 ± 1,8 појасен астероид тип S [109] · [97]
Ирена
14
14Irene (Lightcurve Inversion).png
72 ± 1 2,9 ± 1,9 појасен астероид тип S [106] · [97]
Аглаја
47
71 ± 4 3,2 ± 1,7 појасен астероид тип C [97] · [97]
Патрокло
617
617 Patroclus Hubble.jpg
70,181 ± 0,434 1,36 ± 0,11 Јупитеров тројанец (L5) тип P; двојка [109] · [97]
Мелопмена
18
A601.M993.shape.png
69,797 ± 1,226 3 појасен астероид тип S [109] · [133]
Немауза
51
51Nemausa 20160903 (OccultationAndInversion).jpg
69,079 ± 0,483 2,48 ± 0,86 појасен астероид тип G [109] · [97]
Хесперија
69
69Hesperia (Lightcurve Inversion).png
69,065 ± 2,35 5,86 ± 1,18 појасен астероид тип M [110] · [97]
Тифон
42355
Typhon-echidna hst.jpg
69 ± 4,5 0,87 ± 0,03 резонантно ТРД (7:10); двојка [115] · [134]
Масалија
20
A112.M119.shape.png
67,84 ± 1,837 5 ± 1,04 појасен астероид тип S [96] · [97]
Порција
Уран XII
Uranus-Portia-Cressida-Ophelia-NASA.gif
67,6 ± 4 месечина на Уран [5]
Ема
283
283Emma (Lightcurve Inversion).png
66,193 ± 0,129 1,38 ± 0,03 појасен астероид тип X; двојка [109] · [97]
Паха
Лемпо I
1999TC36-Trujillo-HST.png
66+4
4,5
0,746 ± 0,001 месечина на 47171 Лемпо [103] · [135]
Луцина
146
146Lucina (Lightcurve Inversion).png
65,947 појасен астероид тип C [136]
Савискера
Техаронхијавако I
Teharonhiawako-sawiskera hst.jpg
65,5+12
13
придружник на 88611 Техаронхијавако [56]
Клеопатра
216
Kleopatra.jpg
65,333 4,64 ± 0,02 појасен астероид тип M; тројка [137] · [97]
Ахил
588
65,049 ± 0,277 Јупитеров тројанец (L4) тип DU [109]
Панопеја
70
63,956 ± 0,373 4,33 ± 1,09 појасен астероид тип C [109] · [97]
Туле
279
63,295 ± 1,85 појасен астероид тип D [110]
Борасизи
66652
Borasisi-pabu hst.jpg
63+12,5
−25,5
3,433 ± 0,027 кубевано; двојка [56] · [138]
Хестија
46
62,07 ± 1,7 3,5 појасен астероид тип P/тип Xc [110] · [139]
Лето
68
68Leto (Lightcurve Inversion).png
61,255 ± 1,569 3,28 ± 1,9 појасен астероид тип S [109] · [97]
Ундина
92
60,465 ± 0,850 4,43 ± 0,25 појасен астероид тип X [106] · [97]
Белона
28
28Bell-LB1-mag12.jpg
60,45 ± 1,90 2,62 ± 0,15 појасен астероид тип S [140] · [97]
Дијана
78
60,30 ± 1,35 1,27 ± 0,13 појасен астероид тип C [141] · [97]
Анхис
1173
60,245 ± 1,455 Јупитеров тројанец (L5) тип P [106]
Галатеја
74
59,355 ± 1,400 6,13 ± 5,36 појасен астероид тип C [142] · [97]
Дејфоб
1867
59,110 ± 0,808 Јупитеров тројанец (L5) тип D [143]
Енеј
1172
59,010 ± 0,403 Јупитеров тројанец (L5) тип D [144]
Диомед
1437
58,893 ± 0,59 Јупитеров тројанец (L4) тип D [145]
Терпсихора
81
58,864 ± 0,367 6,19 ± 5,31 појасен астероид тип C [146] · [97]
Епиметеј
Сатурн XI
PIA09813 Epimetheus S. polar region.jpg
58,1 ± 1,8 5,266 ± 0,006 месечина на Сатурн [52] · [52]
Кирка
34
34Circe (Lightcurve Inversion).png
57,745 ± 0,989 3,66 ± 0,03 појасен астероид тип C [109] · [97]
Леда
38
38Leda (Lightcurve Inversion).png
57,705 ± 0,665 5,71 ± 5,47 појасен астероид тип C [97] · [97]
Викторија
12
A517.M844.shape(1).png
57,544 ± 0,599 2,45 ± 0,46 појасен астероид тип S [147] · [97]
Одисеј
1143
57,312 ± 0,296 Јупитеров тројанец (L4) тип D [148]
Алкатој
2241
56,841 ± 0,858 Јупитеров тројанец (L5) тип D [149]
Мелета
56
A666.M1106.shape(1).png
56,62 ± 0,85 4,61 појасен астероид тип P [110] · [97]
Мнемосина
57
56,295 ± 1,4 12,6 ± 2,4 појасен астероид тип S [150] · [97]
Нестор
659
56,16 ± 0,925 Јупитеров тројанец (L4) тип XC [151]
Хармонија
40
40Harmonia (Lightcurve Inversion).png
55,626 ± 0,196 појасен астероид тип S [152]
Лелејакухонуа
541132
55+7
5
седноид [153]
Евтерпа
27
27Euterpe (Lightcurve Inversion).png
54,895 ± 0,77 1,67 ± 1,01 појасен астероид тип S [106] · [97]
Антилох
1583
54,421 ± 0,272 Јупитеров тројанец (L4) тип D [109]
Торондор
Манве I
Manwe-thorondor hst.jpg
54 0,5 придружник на 385446 Манве [131] · [131]
Талија
23
23Thalia (Lightcurve Inversion).png
53,765 ± 1,1 1,96 ± 0,09 појасен астероид тип S [154] · [97]
Ерато
62
62Erato (Lightcurve Inversion).png
53,461 ± 0,329 појасен астероид тип BU/тип Ch [155]
Астреја
5
5Astraea (Lightcurve Inversion).png
53,349 ± 1,57 2,9 појасен астероид тип S [156] · [139]
Пабу
Борасизи I
Borasisi-pabu hst.jpg
52,5+10
21
придружник на 66652 Борасизи [56]
Еос
221
51,76 ± 2,8 5,87 ± 0,34 појасен астероид тип S/тип K [97] · [97]
Егина
91
51,701 ± 0,242 појасен астероид тип C [157]
Левкотеја
35
A532.M868.shape.png
51,528 ± 0,601 појасен астероид тип C [158]
Менетиј
Патрокло I
617 Patroclus Hubble.jpg
51,4 ± 0,25 придружник на 617 Патрокло [159]
Изида
42
42Isis (Lightcurve Inversion).png
51,365 ± 1,365 1,58 ± 0,52 појасен астероид тип S [97] · [97]
Клото
97
97Klotho (Lightcurve Inversion).png
50,359 ± 0,321 1,33 ± 0,13 појасен астероид тип M [109] · [97]
Троил
1208
50,239 ± 0,549 Јупитеров тројанец (L5) тип FCU [160]

Од 20 до 49 км[уреди | уреди извор]

На овој список има ограничен број примери бидејќи постојат околу 589 астероиди во астероидниот појас со измерен пречник помеѓу 20 и 49 км.[161] Многу илјадници тела со овој големински опсег треба допрва да се откријат во заднептунската област. Вредностите во табелата се движат од ×1018 кг до ×1015 кг (Ег). Највеќето од нив се претпоставени.[97][133]

Тело[а 1] Слика Полупречник[а 2]
(км)
Маса
(1015 кг)
Тип — белешки Наводи[а 6]
r · M
Астеропа
233
49,836 ± 0,573 појасен астероид тип T/тип K [162]
Фол
5145
49,5+7,5
−7
кентаур [115]
Теба
Јупитер XIV
Thebe.jpg
49,3 ± 2 месечина на Јупитер [126]
Лутеција
21
Rosetta triumphs at asteroid Lutetia.jpg
49 ± 1 1.700 ± 17 појасен астероид тип M [163] · [164]
Калипсо
53
A1012.M1732.shape.png
48,631 ± 13,299 5.630 ± 5.000 појасен астероид тип XC [165] · [97]
Нотбурга
626
000626-asteroid shape model (626) Notburga.png
48,42 ± 2,335 појасен астероид тип XC [97]
Прозерпина
26
A713.M1189.shape.png
47,4 ± 0,85 748 ± 895 појасен астероид тип S [166] · [97]
Јулија
Уран XI
Julietmoon.png
46,8 ± 4 месечина на Уран [5]
Уранија
30
30Urania (Lightcurve Inversion).png
46,394 ± 1,02 1.740 ± 490 појасен астероид тип S [167] · [97]
Авзонија
63
63Ausonia (Lightcurve Inversion).png
45,816 ± 2,181 1.530 ± 150 појасен астероид тип S [109] · [97]
Беатриса
83
44,819 ± 1,326 појасен астероид тип X [109]
Конкордија
58
44,806 ± 0,419 појасен астероид тип C [109]
Ехидна
Тифон I
Typhon-echidna hst.jpg
44,5 ± 3 месечина на 42355 Тифон [134]
Автомедон
2920
44,287 ± 0,898 Јупитеров тројанец (L4) тип D [168]
Антиопа
90
43,9 ± 0,5 828 ± 22 појасен астероид тип C; двојка [169] · [169]
Прометеј
Сатурн XVI
Prometheus 12-26-09a.jpg
43,1 ± 2,7 159,5 ± 1,5 месечина на Сатурн [52] · [52]
Данаја
61
42,969 ± 1,076 2.890 ± 2.780 појасен астероид тип S [170] · [97]
Тетида
17
17Thetis-LB1.jpg
42,449 ± 1,014 1.200 појасен астероид тип S [171] · [133]
Пандора
55
55Pandora (Lightcurve Inversion).png
42,397 ± 1,251 појасен астероид тип M [172]
Хуена
379
42,394 ± 0,779 383 ± 19 појасен астероид тип B/тип C; двојка [173] · [118]
Виргинија
50
42,037 ± 0,121 2.310 ± 700 појасен астероид тип X/тип Ch [174] · [97]
Феронија
72
41,975 ± 2,01 3.320 ± 8.490 појасен астероид тип TDG [97] · [97]
S/2000 (90) 1
Антиопа I
41,9 ± 0,5 придружник на 90 Антиопа [169]
Полидамант
4348
41,016 ± 0,313 Јупитеров тројанец (L5) тип C [175]
Логос
58534
41 ± 9 458 ± 6,9 кубевано; двојка [176] · [176]
Пандора
Сатурн XVII
Pandora PIA07632.jpg
40,7 ± 1,5 137,1 ± 1,9 месечина на Сатурн [52] · [52]
Таласа
Нептун IV
Neptune Trio.jpg
40,7 ± 2,8 месечина на Нептун [120]
Ниоба
71
A614.M1014.shape.png
40,43 ± 0,4 појасен астероид тип S [106]
Помона
32
32Pomona (Lightcurve Inversion).png
40,38 ± 0,8 појасен астероид тип S [177]
Белинда
Уран XIV
Belinda.gif
40,3 ± 8 месечина на Уран [5]
Елара
Јупитер VII
Elara2-LB1-mag17.jpg
39,95 ± 1,7 месечина на Јупитер [178]
Кресида
Уран IX
Cressida.png
39,8 ± 2 месечина на Уран [5]
Амик
55576
38,15 ± 6,25 кентаур [86]
Хилонома
10370
10370 Hylonome Hubble.jpg
37,545 кентаур [179]
Сок
3708
37,831 ± 0,404 Јупитеров тројанец (L5) тип C [109]
Ниса
44
44Nysa (Lightcurve Inversion).png
37,83 ± 0,37 појасен астероид тип E [106]
Розалинда
Уран XIII
Rosalindmoon.png
36 ± 6 месечина на Уран [5]
Маја
66
A737.M1234.shape(1).png
35,895 ± 0,46 појасен астероид тип C [106]
Аријадна
43
43Ariadne (Lightcurve Inversion).png
35,67 ± 0,627 1.210 ± 220 појасен астероид тип S [180] · [97]
Ифигенија
112
35,535 ± 0,26 1.970 ± 6.780 појасен астероид тип C [97] · [97]
Дика
99
A688.M1144.shape.png
33,677 ± 0,208 појасен астероид тип C [181]
Ехекло
60558 или 174P
32,3 ± 0,8 кентаур [115]
Дездемона
Уран X
Desdemonamoon.png
32 ± 4 месечина на Уран [5]
Еврибат
3548
3548 Eurybates Hubble.jpg
31,943 ± 0,149 Јупитеров тројанец (L4) тип CP [109]
Евринома
79
79Eurynome (Lightcurve Inversion).png
31,739 ± 0,476 појасен астероид тип S [182]
Евридика
75
31,189 ± 0,802 појасен астероид тип M [183]
Халимеда
Нептун IX
Halimede.jpg
31 месечина на Нептун [5]
Фокеја
25
25Phocaea (Lightcurve Inversion).png
30,527 ± 1,232 599 ± 60 појасен астероид тип S [109] · [97]
Најада
Нептун III
Naiad Voyager.png
30,2 ± 3,2 месечина на Нептун [120]
Швасман–
Вахман 1

29P
29P Schwassmann Wachmann.jpg
30,2 ± 3,7 комета [184]
Несо
Нептун XIII
30 месечина на Нептун [5]
Ангелина
64
A990.M1696.shape(1).png
29,146 ± 0,541 појасен астероид тип E [185]
Пасифаја
Јупитер VIII
Pasiphaé.jpg
28,9 ± 0,4 месечина на Јупитер [178]
Алкмена
82
82Alkmene (Lightcurve Inversion).png
28,811 ± 0,357 појасен астероид тип S [186]
Нес
7066
7066 Nessus Hubble.jpg
28,5 ± 8,5 кентаур [115]
Полана
142
27,406 ± 0,139 појасен астероид тип F [187]
Бјанка
Уран VIII
Biancamoon.png
27 ± 2 месечина на Уран [5]
Матилда
253
(253) mathilde crop.jpg
26,4 103,3 ± 4,4 појасен астероид тип C [188] · [189]
Идалго
944
Hidalgoanimation2003.gif
26,225 ± 1,8 кентаур [106]
Ор
21900
21900 Orus Hubble.jpg
25,405 ± 0,405 Јупитеров тројанец (L4) тип C/тип D [109]
Амалтеја
113
25,069 ± 0,633 појасен астероид тип S; двојка [109]
Просперо
Уран XVIII
Prospero - Uranus moon.jpg
25 месечина на Уран [5]
Сетебос
Уран XIX
Uranus - Setebos image.jpg
24 месечина на Уран [5]
Карма
Јупитер XI
Carmé.jpg
23,35 ± 0,45 месечина на Јупитер [178]
Клитија
73
73Klytia (Lightcurve Inversion).png
22,295 ± 0,471 појасен астероид тип S [190]
Сао
Нептун XI
22 месечина на Нептун [5]
Ехо
60
A990.M1696.shape(1).png
21,609 ± 0,286 315 ± 32 појасен астероид тип S [191] · [97]
Метида
Јупитер XVI
Metis.jpg
21,5 ± 2 119,893 месечина на Јупитер [126] · [192]
Офелија
Уран VII
Opheliamoon.png
21,4 ± 4 месечина на Уран [5]
Лизитеја
Јупитер X
Lysithea2.jpg
21,1 ± 0,35 месечина на Јупитер [178]
Калибан
Уран XVI
Caliban feat.png
21+10
6
месечина на Уран [130]
Лаомедеја
Нептун XII
Laomedeia VLT-FORS1 2002-09-03 annotated.gif
21 месечина на Нептун [5]
Корделија
Уран VI
Cordeliamoon.png
20,1 ± 3 месечина на Уран [5]
Псамата
Нептун X
Psmathe feat.jpg
20 месечина на Нептун [5]

Од 1 до 19 км[уреди | уреди извор]

Овде се вклучени некои примери за тела со полупречник од 1 до 19 км. Ова е мошне честа големина за астероиди, комети и неправилни месечини.

Тело[а 1] Слика Полупречник[а 2]
(км)
Маса
(1015 кг)
Тип — белешки Наводи[а 6]
r · M
Урда
167
167Urda (Lightcurve Inversion).png
19,968 ± 0,132 појасен астероид тип S [193]
Хидра
Плутон III
Hydra Enhanced Color.jpg
19,65 48 ± 42 месечина на Плутон [194] · [195]
Сијарнак
Сатурн XXIX
19,65 ± 2,95 месечина на Сатурн [178]
Коронида
158
158Koronis (Lightcurve Inversion).png
19,513 ± 0,231 појасен астероид тип S [196]
Никта
Плутон II
Nix best view.jpg
19,017 45 ± 40 месечина на Плутон [194] · [195]
Ганимед
1036
18,838 ± 0,199 167 ± 318 аморски астероид тип S [109] · [97]
Окироја
52872
18 ± 0,6 кентаур [197]
Елена
Сатурн XII
Helene over Saturn.jpg
17,6 ± 0,4 месечина на Сатурн; Дионин тројанец (L4) [52]
Синопа
Јупитер IX
Sinopé.jpg
17,5 ± 0,3 месечина на Јупитер [178]
Хипокамп
Нептун XIV
Hippocamp-heic1904b.jpg
17,4 ± 1 50 месечина на Нептун [120] · [120]
Левк
11351
11351 Leucus Hubble.jpg
17,078 ± 0,323 Јупитеров тројанец (L4) тип D [109]
Стефано
Уран XX
Stephano - Uranus moon.jpg
16 месечина на Уран [5]
Арокот
486958
UltimaThule CA06 color 20190516.png
15,85 ± 0,25 кубевано; допирна двојка [198]
Ида
243
243 Ida large.jpg
15,7 42 ± 6 појасен астероид тип S; двојка [199] · [200]
Атлас
Сатурн XV
Atlas 2017-04-12 raw preview.jpg
15,1 ± 0,9 6,6 месечина на Сатурн [52] · [52]
Ананка
Јупитер XII
Ananké.jpg
14,55 ± 0,3 месечина на Јупитер [178]
Албиорикс
Сатурн XXVI
14,3 ± 2,7 месечина на Сатурн [178]
Пан
Сатурн XVIII
Pan by Cassini, March 2017.jpg
14,1 ± 1,3 4,95 месечина на Сатурн [52] · [201]
Лин
Калиопа I
14 ± 1 60 астероидна месечина на 22 Калиопа [125] · [202]
Диоретса
20461
14 ± 3 кентаур; дамоклоид [203]
Пердита
Уран XXV
13 ± 1 месечина на Уран [5]
Телесто
Сатурн XIII
Telesto cassini closeup.jpg
12,4 ± 0,4 месечина на Сатурн; Тетидин тројанец (L4) [52]
Маб
Уран XXVI
Mabmoon.png
12 ± 1 месечина на Уран [5]
Фобос
Марс I
Phobos colour 2008.jpg
11,1 ± 0,15 10,659 месечина на Марс [204] · [205]
Палијак
Сатурн XX
11 месечина на Сатурн [5]
Франциско
Уран XXII
11 месечина на Уран [5]
Леда
Јупитер XIII
10,75 ± 0,85 месечина на Јупитер [178]
Калипсо
Сатурн XIV
N00151485 Calypso crop.jpg
10,7 ± 0,7 Сатурнови месечини; Тетидин тројанец (L5) [52]
Полимела
15094
15094 Polymele Hubble.jpg
10,548 ± 0,068 Јупитеров тројанец (L4) тип P [110]
Маргарита
Уран XXIII
10 месечина на Уран [5]
Фердинанд
Уран XXIV
10 месечина на Уран [5]
Купидон
Уран XXVII
Cupidmoon.png
9 ± 1 месечина на Уран [5]
Имир
Сатурн XIX
9 месечина на Сатурн [5]
Тринкуло
Уран XXI
9 месечина на Уран [5]
Ерос
433
Eros - PIA02923 (color).jpg
8,42 ± 0,02 6,687 ± 0,003 аморски астероид тип S [206] · [206]
Адрастеја
Јупитер XV
Adrastea.jpg
8,2 ± 2 месечина на Јупитер [5]
Кивиук
Сатурн XXIV
8 месечина на Сатурн [5]
Тарвос
Сатурн XXI
Tarvos from Cassini.jpg
7,5 месечина на Сатурн [5]
Кербер
Плутон IV
Kerberos (moon).jpg
6,333 16 ± 9 месечина на Плутон [207] · [208]
Гаспра
951
951 Gaspra.jpg
6,266 20+-
30
појасен астероид тип S [209] · [210]
Дејмос
Марс II
Deimos-MRO.jpg
6,2 ± 0,18 1,476 месечина на Марс [5] · [211]
Скамандриј
Хектор I
6 ± 1,5 астероидна месечина на 624 Хектор [107]
Ијирак
Сатурн XXII
6 месечина на Сатурн [5]
Халеева комета
1P
Lspn comet halley.jpg
5,75 0,22 комета [212] · [213]
Стикс
Плутон V
Styx (moon).jpg
5,5 7,65 месечина на Плутон [207] · [208]
Ромул
Силвија I
CMSylvia.png
5,4 ± 2,8 астероидна месечина на 87 Силвија [214]
Мазурски
2685
Asteroid 2685Masurky.png
5,372 ± 0,085 појасен астероид тип S [215]
Еријап
Сатурн XXVIII
5 месечина на Сатурн [5]
Калироја
Јупитер XVII
S1999j1.jpg
4,8 ± 0,65 месечина на Јупитер [178]
Алексхелиј
Клеопатра I
4,45 ± 0,8 астероидна месечина на 216 Клеопатра [216]
Есклангона
1509
4,085 ± 0,3 inner појасен астероид тип S; двојка [217]
Темисто
Јупитер XVIII
S 2000 J 1.jpg
4 месечина на Јупитер [5]
Дафнис
Сатурн XXXV
Daphnis (Saturn's Moon).jpg
3,8 ± 0,8 0,077 ± 0,015 месечина на Сатурн [52] · [52]
Малиот Принц
Евгенија I
3,5 ± 1 астероидна месечина на 45 Евгенија [114]
Праксидика
Јупитер XXVII
3,5 ± 0,35 месечина на Јупитер [178]
Бестла
Сатурн XXXIX
3,5 месечина на Сатурн [5]
Рем
Силвија II
CMSylvia.png
3,5 астероидна месечина на 87 Силвија [214]
Калика
Јупитер XXIII
3,45 ± 0,65 месечина на Јупитер [178]
Клеоселена
Клеопатра II
3,45 ± 0,8 астероидна месечина на 216 Клеопатра [216]
S/2019 (31) 1
Евфросина I
3,35 ± 1,2 астероидна месечина на 31 Евфросина [218]
Темпел 1
9P
PIA02127.jpg
3 ± 0,1 комета од Јупитеровото семејство [219]
Фаетон
3200
PIA22185.gif
2,9 аполонски астероид тип F [220]
1999 JM8
53319
Asteroid 1999 JM8.gif
2,7 ± 0,6 аполонски астероид тип X [221]
Борели
19P
Comet Borrelly Nucleus.jpg
2,66 комета од Јупитеровото семејство [222]
Штејнс
2867
2867 Šteins by Rosetta (reprocessed).png
2,58 ± 0,084 појасен астероид тип E [109]
Атира
163693
Atira.20jan17.u2.s1p0.gif
2,4 ± 0,25 алтирски астероид тип S; двојка [223]
Анафранк
5535
Stardust - Annefrank.jpg
2,4 појасен астероид тип S [224]
Балам
3749
2,332 ± 0,107 0,51 ± 0,02 појасен астероид тип S; тројка [225] · [226]
Палена
Сатурн XXXIII
Pallene N1665945513 1.jpg
2,22 ± 0,07 месечина на Сатурн [227]
Флоренс
3122
Triple asteroid 3122 Florence.gif
2,201 ± 0,015 0,079 ± 0,002 аморски астероид тип S; тројка [98] · [228]
Вилд 2
81P
Wild2 3.jpg
2,133 комета од Јупитеровото семејство [229]
Литва
2577
2,115 марсопресекувач тип EU; тројка [230]
Чурјумов–Герасименко
67P
Comet 67P on 19 September 2014 NavCam mosaic.jpg
2 0,00998 комета од Јупитеровото семејство [231] · [232]
Доналдјохансон
52246
1,948 ± 0,007 појасен астероид тип C [233]
Куно
4183
4183 cuno.jpg
1,826 ± 0,051 аполонски астероид тип S/тип Q [234]
1986 DA
6178
1,575 аморски астероид тип M [235]
Пичи унем
Алауда I
1,55 ± 0,45 астероидна месечина на 702 Алауда [236]
Тевтат
4179
Toutatis.jpg
1,516 0,0505 аполонски астероид тип S [237] · [237]
Метона
Сатурн XXXII
Methone PIA14633.jpg
1,45 ± 0,03 месечина на Сатурн [227]
1998 QE2
285263
(285263) 1998 QE2, Goldstone, May 30, 2013.jpg
1,375 аморски астероид тип S; двојка [238]
Полидевк
Сатурн XXXIV
Polydeuces.jpg
1,3 ± 0,4 месечина на Сатурн; Дионин тројанец (L5) [52]
2001 SN263
153591
2001sn263 arecibo.png
1,315 ± 0,2 0,00951 ± 0,00013 аморски астероид тип C; тројка [239] · [240]
S/2003 (1509) 1
Есклангона I
1,285 астероидна месечина на 1509 Есклангона [241]
APL
132524
132524 APL New Horizons.jpg
1,25 појасен астероид тип S [242]
Камило
3752
1,153 ± 0,044 аполонски астероид тип S [98]
Круитне
3753
Cruithne.jpg
1,036 ± 0,053 атонски астероид тип Q; квазимесечина на Земјата [243]

Под 1 км[уреди | уреди извор]

На овој список се ставени примери за тела со полупречник помал од 1 км. Ова значи дека неправилните тела може да имаат подолга тетива во некои правци, па така средниот полупречник се упросечува.

Се проценува дека само во астероидниот појас постојат помеѓу 1.1 и 1.9 милиони тела со полупречник над 0@5 км,[244] од кои голем број имаат помеѓу 0@5–1.0 км. Оние под 0@5 км се небројано многу.

Многу малку тела со ваква големина се истражени или сликани. Исклучок се оние посетени од сонда, или оние кои минале доволно близу до Земјата за да бидат сликани. Полупречикот е среден геометриски полупречник. Масениот размер се движи од × 1015 до 109 кг, што е рамно на милијарда килограми или 1012 грама (тераграм – Tг).

Највеќето прикажани тела со маса од 109 до 1012 кг (под 1000 тераграми (Тг)) се близуземски астероиди. Атонскиот астероид 1994 WR12 има помала маса од Кеопсовата пирамида во Гиза, 5.9 × 109 кг.

Тело[а 1] Слика Полупречник[а 2]
(м)
Маса
(109 кг)
Тип — белешки Наводи[а 6]
r · M
Ра-Шалом
2100
2100Ra-Shalom (Lightcurve Inversion).png
990 ± 25 атонски астероид тип C [106]
Географ
1620
Geographos.jpg
980 ± 30 аполонски астероид тип S [109]
Мида
1981
975 ± 35 аполонски астероид тип S [106]
Митра
4486
924,5 ± 11 аполонски астероид тип S [98]
1998 OH
12538
831,5 ± 164,5 аполонски астероид тип S [98]
Тантал
2102
1862Apollo (Lightcurve Inversion).png
824,5 ± 22,5 аполонски астероид тип Q [245]
Брај
9969
Braille3.jpg
820 марсопресекувач тип Q [246]
2005 GO21
308242
2005GO21-20120617.jpg
780 атонски астероид тип S [247]
Аполон
1862
1862Apollo (Lightcurve Inversion).png
750 аполонски астероид тип Q [248]
1999 JD6
85989
Asteroid 1999 JD6.jpg
731 ± 10,5 атонски астероид тип K; допирна двојка [249]
Икар
1566
730 аполонски астероид тип S [250]
Дактил
Ида I
Dactyl-HiRes.jpg
700 астероидна месечина на 243 Ида [251]
Касталија
4769
700 аполонски астероид тип S; допирна двојка [252]
2007 PA8
214869
Pa8radar.jpg
675 ± 70 аполонски астероид тип Q [253]
Мошап
66391
1999kw4 vlt-eso1910.jpg
658,5 ± 20 2.490 ± 54 атонски астероид тип S; двојка [254] · [255]
1950 DA
29075
1950 DA (color).png
653 2.000 аполонски астероид тип S [256] · [257]
2006 HY51
394130
609 ± 114 аполонски астероид [258]
Хартли 2
103P
Comet Hartley 2 (super crop).jpg
570 ± 80 300 комета од Јупитеровото семејство [259] · [259]
2003 SD220
163899
PIA20279.jpg
515 атонски астероид тип S [260]
Никта
3908
3908 nyx-s02.jpg
500 ± 75 аморски астероид тип V [261]
2001 WN5
153814
466 ± 5,5 аполонски астероид [262]
2017 YE5
PIA22559.gif
450 ± 25 аполонски астероид тип S; двојка [263]
Рјугу
162173
Ryugu colored.jpg
432,5 ± 7,5 450 аполонски астероид тип Cg [264] · [265]
1997 AE12
162058
Asteroid 1997 AE12.gif
423,5 ± 6,5 аморски астероид тип S [266]
2014 JO25
PIA21597 - New Radar Images of Asteroid 2014 JO25 (cropped).gif
409 аполонски астероид тип S; допирна двојка [267]
Хермес
69230
Hermes planetoid.jpg
400 ± 50 аполонски астероид тип Sq [268]
Дидим
65803
Didymos-Arecibo-radar-images.png
390 ± 4 527 аполонски астероид тип Xk; двојка [269] · [270]
Атон
2062
365 ± 15 атонски астероид тип S [109]
Егеон
Сатурн LIII
N1643264379 1.jpg
330 ± 60 месечина на Сатурн [227]
2015 TB145
Skull2015-TB145.jpg
325 ± 15 аполонски астероид тип S [271]
1994 CC
136617
1994CC-with-moons.gif
310 ± 30 266 ± 32,9 аполонски астероид тип Sq; тројка [272] · [273]
2001 WR1
172034
315,5 ± 9 аморски астероид тип S [274]
Голевка
6489
Asteroid-golevka.jpeg
265 ± 15 аполонски астероид тип Q [275]
Бену
101955
BennuAsteroid.jpg
262,5 ± 37,5 78 ± 9 аполонски астероид тип B [276] · [277]
2000 WO107
153201
255 ± 41,5 атонски астероид тип X [278]
2002 CU11
163132
230 ± 8,5 аполонски астероид [279]
Скванит
1999 KW4 I
1999kw4 vlt-eso1910.jpg
225,5 ± 13,5 астероидна месечина на 66391 Мошап [255]
2014 HQ124
PIA18412-Asteroid2014HQ124-20140608.jpg
204,5 ± 84 атонски астероид тип S [109]
2013 YP139 201 ± 13 аполонски астероид [280]
2008 EV5
341843
Asteroid-2008EV5-ShapeModel-20111006.gif
200 ± 7 атонски астероид тип X/тип C [98]
2006 DP14
388188
Asteroid2006DP14.jpg
200 аполонски астероид тип S; допирна двојка [281]
1988 EG
6037
199,5 ± 1,35 аполонски астероид тип S [282]
2010 TK7
PIA14405-full crop.jpg
189,5 ± 61,5 атонски астероид; Земјин тројанец (L4) [283]
2006 SU49
292220
188,5 73 аполонски астероид [284] · [284]
2005 YU55
308635
2005YU55-20111107.jpg
180 ± 20 аполонски астероид тип C [285]
2010 SO16 178,5 ± 63 аполонски астероид; коорбиталец на Земјата [280]
Итокава
25143
Artist’s impression of asteroid (25143) Itokawa (eso1405b) (cropped).jpg
173 35,1 ± 1,05 аполонски астероид тип S [286] · [286]
Апофис
99942
99942 Apophis shape.png
162,5 ± 7,5 61 атонски астероид тип Sq [287] · [288]
S/2009 S 1
PIA11665 moonlet in B Ring cropped.jpg
150 месечина на Сатурн [289]
2005 WK4
Pia17406-full.jpg
142 аполонски астероид тип S [290]
2004 BL86
357439
Radar images of 2004 BL86 and its moon 2.gif
131,5 ± 13 аполонски астероид тип V; двојка [291]
2007 TU24
2007 TU24 radar image 20080128.jpg
125 аполонски астероид тип S [292]
2002 VE68 118 атонски астероид тип X; коорбиталец на Венера [293]
2011 UW158
436724
2011UW158.jul14.p05us.p27Hz(1).gif
110 ± 20 аполонски астероид тип S [294]
Диморф
Дидим I
Didymos-Arecibo-radar-images.png
85 ± 15 астероидна месечина на 65803 Дидим [270]
2017 BQ6
2017 BQ6 radar rotation.gif
78 аполонски астероид тип S [295]
ЈОРП
54509
54509 YORP image radar and 3D model.gif
61,8 аполонски астероид тип S [296]
Камоалева
469219
41 аполонски астероид тип S; квазимесечина на Земјата [297]
Дуенде
367943
Radar-2012DA14-Goldstone.jpg
23,75 атонски астероид тип L [298]
1998 KY26
Asteroid 1998 KY26.faces model.jpg
15 аполонски астероид тип X [299]
2012 TC4
2012 TC4 radar animation before closest approach.gif
11,5 аполонски астероид тип E/тип Xe [300]
2014 RC
2014RC Radar Sep07.jpg
11 аполонски астероид тип Sq [301]
2010 RF12 3,5 0,0005 аполонски астероид [302] · [302]
2011 MD
PIA18453-Asteroid2011MD-SpitzerSpaceTelescope-IRAC-Feb2014.jpg
3+2
1
аполонски астероид/аморски астероид тип S [303]
2008 TC3
2008 TC3 Tumbling (reduced).gif
2,05 0,00008 аполонски астероид тип F/тип M [304] · [304]
2008 TS26 0,49 аполонски астероид [305]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Полупречникот е утврден на разни начини: општички (Хабл), топлински (Спицер) или непосредно сликање со вселенски летала.
  2. Пресметано во Волфрам Алфа служејќи се со полуоски од 1.050+x
    840
    (Ellipsoid volume: 1.98395×10^9 km3)
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Име на телото, вклучувајќи алтернативни имиња со римски бројки за месечините (како на пр. „Сатурн I“ за Мимант), и броеви за означување на астероидите
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 Среден полупречник, вклучувајќи неизвесност
  3. Изразена како површинска гравитација (1 бар за гасовити планети)
  4. Редно место според полупречникот и масата. Телата со полупречник помал од 500 км не можат да се рангираат бидејќи во овој опсег има низа познати заднептунци.
  5. Податоците се преземени од Списокот на познати заднептунци во Џонстоновиот архив,[54] if otherwise not mentioned in the References column
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 Наводи за полупречникот (r) и масата (M)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Brown, M. „The Dwarf Planets“. Caltech. Архивирано од изворникот 2011-01-16. Посетено на 2008-09-25.
  2. „Iapetus' peerless equatorial ridge“. The Planetary Society. Посетено на 2020-01-04.
  3. „Gǃkúnǁ'hòmdímà and Gǃò'é ǃhú“. .lowell.edu. Посетено на 2020-01-04.
  4. Britt, D. T.; Consolmagno, G. J.; Merline, W. J. (2006). „Small Body Density and Porosity: New Data, New Insights“ (PDF). Lunar and Planetary Science XXXVII. Архивирано од изворникот (PDF) на 2008-12-17. Посетено на 2008-12-16.
  5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 5,16 5,17 5,18 5,19 5,20 5,21 5,22 5,23 5,24 5,25 5,26 5,27 5,28 5,29 5,30 5,31 5,32 5,33 5,34 5,35 5,36 5,37 5,38 5,39 5,40 5,41 „Planetary Satellite Physical Parameters“. JPL (Solar System Dynamics). 2008-10-24. Посетено на 2008-12-16.
  6. Williams, D. R. (2007-11-23). „Uranian Satellite Fact Sheet“. NASA (National Space Science Data Center). Архивирано од изворникот 2010-01-05. Посетено на 2008-12-12.
  7. 7,0 7,1 7,2 Brown, Michael E. „How many dwarf planets are there in the outer solar system?“. California Institute of Technology. Посетено на 28 April 2019.
  8. Park, R. S.; Konopliv, A. S.; Bills, B. G.; Rambaux, N.; Castillo-Rogez, J. C.; Raymond, C. A.; Vaughan, A. T.; Ermakov, A. I.; Zuber, M. T.; Fu, R. R.; Toplis, M. J.; Russell, C. T.; Nathues, A.; Preusker, F. (2016). „A partially differentiated interior for (1) Ceres deduced from its gravity field and shape“. Nature. 537 (7621): 515–517. Bibcode:2016Natur.537..515P. doi:10.1038/nature18955. PMID 27487219. S2CID 4459985.
  9. „Iapetus' peerless equatorial ridge“.
  10. „Uranus Fact Sheet“.
  11. 11,00 11,01 11,02 11,03 11,04 11,05 11,06 11,07 11,08 11,09 11,10 NASA/JPL, Our Sun, by the numbers Accessed 2020 Oct 22
  12. 12,00 12,01 12,02 12,03 12,04 12,05 12,06 12,07 12,08 12,09 12,10 12,11 12,12 12,13 12,14 12,15 12,16 12,17 12,18 12,19 12,20 12,21 12,22 12,23 12,24 12,25 12,26 12,27 12,28 12,29 12,30 12,31 NASA/JPL Planets and Pluto: Physical Characteristics Last updated 2020-May-29
  13. „By The Numbers | Jupiter - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  14. „By The Numbers | Saturn - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  15. „By The Numbers | Uranus - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  16. „By the Numbers | Neptune - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  17. „By The Numbers | Earth - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  18. „By the Numbers | Venus - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  19. „By The Numbers | Mars - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  20. „By The Numbers | Ganymede - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  21. 21,00 21,01 21,02 21,03 21,04 21,05 21,06 21,07 21,08 21,09 21,10 21,11 21,12 21,13 21,14 21,15 „Planetary Satelite Physical Parameters“. JPL, NASA.
  22. „By the Numbers | Earth's Moon - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  23. „By The Numbers | Mercury - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  24. „By The Numbers | Callisto - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  25. „By The Numbers | Io - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  26. 26,0 26,1 Planetary Satellite Physical Parameters
  27. Moon Fact Sheet
  28. „By The Numbers | Earth's Moon - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  29. „By The Numbers | Europa - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  30. „By The Numbers | Triton - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  31. Sicardy, B.; и др. (2011). „Size, density, albedo and atmosphere limit of dwarf planet Eris from a stellar occultation“ (PDF). European Planetary Science Congress Abstracts. 6: 137. Bibcode:2011epsc.conf..137S. Посетено на 2011-09-14.
  32. Brown, Michael E.; Schaller, Emily L. (15 June 2007). „The Mass of Dwarf Planet Eris“. Science. 316 (5831): 1585. Bibcode:2007Sci...316.1585B. doi:10.1126/science.1139415. PMID 17569855. S2CID 21468196.
  33. „The size, shape, density and ring of the dwarf planet Haumea“ (PDF).
  34. 34,0 34,1 34,2 34,3 34,4 Ragozzine, D.; Brown, M. E. (2009). „Orbits and Masses of the Satellites of the Dwarf Planet Haumea (2003 EL61)“. The Astronomical Journal. 137 (6): 4766–4776. arXiv:0903.4213. Bibcode:2009AJ....137.4766R. doi:10.1088/0004-6256/137/6/4766. S2CID 15310444.
  35. Dunham, E. T.; Desch, S. J.; Probst, L. (April 2019). „Haumea's Shape, Composition, and Internal Structure“. The Astrophysical Journal. 877 (1): 11. arXiv:1904.00522. Bibcode:2019ApJ...877...41D. doi:10.3847/1538-4357/ab13b3. S2CID 90262114.
  36. „By The Numbers | Titania - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  37. „By The Numbers | Rhea - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  38. „By The Numbers | Obreon - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  39. M.E. Brown (2013). „On the size, shape, and density of dwarf planet Makemake“. The Astrophysical Journal Letters. 767 (1): L7(5pp). arXiv:1304.1041. Bibcode:2013ApJ...767L...7B. doi:10.1088/2041-8205/767/1/L7. S2CID 12937717.
  40. Kiss, Csaba; Marton, Gabor; Parker, Alex H.; Grundy, Will; Farkas-Takacs, Aniko; Stansberry, John; Pal, Andras; Muller, Thomas; Noll, Keith S.; Schwamb, Megan E.; Barr, Amy C.; Young, Leslie A.; Vinko, Jozsef (2019). „The mass and density of the dwarf planet (225088) 2007 OR10“. Icarus. 334: 3–10. arXiv:1903.05439. Bibcode:2018DPS....5031102K. doi:10.1016/j.icarus.2019.03.013. S2CID 119370310.
    Initial publication at the American Astronomical Society DPS meeting #50, with the publication ID 311.02
  41. „By The Numbers | Charon -NASA Solar System Exploration“. NASA.
  42. „By The Numbers | Umbriel - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  43. „By The Numbers | Ariel - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  44. „By The Numbers | Dione - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  45. Braga-Ribas, F.; Sicardy, B.; Ortiz, J. L.; Lellouch, E.; Tancredi, G.; Lecacheux, J.; и др. (August 2013). „The Size, Shape, Albedo, Density, and Atmospheric Limit of Transneptunian Object (50000) Quaoar from Multi-chord Stellar Occultations“. The Astrophysical Journal. 773 (1): 13. Bibcode:2013ApJ...773...26B. doi:10.1088/0004-637X/773/1/26. hdl:11336/1641.
  46. „By The Numbers | Tethys - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  47. Roatsch Jaumann et al. 2009, p. 765, Tables 24.1–2
  48. „Agenda - NASA Exploration Science Forum 2015“. Архивирано од изворникот на 2015-07-24. Посетено на 2015-07-25.
  49. Rayman, M. D. (28 May 2015). „Dawn Journal, May 28, 2015“. Jet Propulsion Laboratory. Архивирано од изворникот на 30 May 2015. Посетено на 23 July 2015.
  50. 50,0 50,1 „By The Numbers | Ceres - NASA Solar System Exploration“. NASA.
  51. 51,0 51,1 Grundy, W. M.; Noll, K. S.; Roe, H. G.; Buie, M. W.; Porter, S. B.; Parker, A. H.; Nesvorný, D.; Benecchi, S. D.; Stephens, D. C.; Trujillo, C. A. (2019). „Mutual Orbit Orientations of Transneptunian Binaries“ (PDF). Icarus. 334: 62–78. Bibcode:2019Icar..334...62G. doi:10.1016/j.icarus.2019.03.035. ISSN 0019-1035.
  52. 52,00 52,01 52,02 52,03 52,04 52,05 52,06 52,07 52,08 52,09 52,10 52,11 52,12 52,13 52,14 52,15 52,16 52,17 52,18 52,19 52,20 52,21 Thomas, P. C. (July 2010). „Sizes, shapes, and derived properties of the saturnian satellites after the Cassini nominal mission“ (PDF). Icarus. 208 (1): 395–401. Bibcode:2010Icar..208..395T. doi:10.1016/j.icarus.2010.01.025.
  53. 53,0 53,1 Grundy, W.M.; Noll, K.S.; Buie, M.W.; Benecchi, S.D.; Ragozzine, D.; Roe, H.G. (2019). „The Mutual Orbit, Mass, and Density of Transneptunian Binary Gǃkúnǁʼhòmdímà ((229762) 2007 UK126)“. Icarus. 334: 30–38. doi:10.1016/j.icarus.2018.12.037.
  54. 54,0 54,1 54,2 54,3 Wm. Robert Johnston (25 May 2019). „List of Known Trans-Neptunian Objects“. Johnston's Archive. Посетено на 31 May 2019.
  55. „2020/08/08 - 307261 - 2002 MS4 - 4UC419-096262“. euraster.net. Euraster. 16 August 2020. Посетено на 18 August 2020.
  56. 56,0 56,1 56,2 56,3 56,4 56,5 56,6 56,7 56,8 56,9 Vilenius, E.; и др. (2014). „"TNOs are Cool": A survey of the trans-Neptunian region X. Analysis of classical Kuiper belt objects from Herschel and Spitzer observations“. Astronomy & Astrophysics. 564: A35. arXiv:1403.6309. Bibcode:2014A&A...564A..35V. doi:10.1051/0004-6361/201322416. S2CID 118513049.
  57. 57,0 57,1 Souami, D.; Braga-Ribas, F.; Sicardy, B.; Morgado, B.; Ortiz, J. L.; Desmars, J. (August 2020). "A multi-chord stellar occultation by the large trans-Neptunian object (174567) Varda". arXiv:2008.04818 [astro-ph.EP]. 
  58. Sheppard, Scott; Fernandez, Yanga; Moullet, Arielle (6 September 2018). „The Albedos, Sizes, Colors and Satellites of Dwarf Planets Compared with Newly Measured Dwarf Planet 2013 FY27“. The Astronomical Journal. 156 (6): 270. arXiv:1809.02184. Bibcode:2018AJ....156..270S. doi:10.3847/1538-3881/aae92a. S2CID 119522310.
  59. Dias-Oliveira, A.; Sicardy, B.; Ortiz, J. L.; Braga-Ribas, F.; Leiva, R.; Vieira-Martins, R.; и др. (July 2017). „Study of the Plutino Object (208996) 2003 AZ84 from Stellar Occultations: Size, Shape, and Topographic Features“. The Astronomical Journal. 154 (1): 13. arXiv:1705.10895. Bibcode:2017AJ....154...22D. doi:10.3847/1538-3881/aa74e9. S2CID 119098862.
  60. 60,0 60,1 60,2 60,3 60,4 60,5 60,6 Santos-Sanz, P.; и др. (2012). „"TNOs are Cool": A Survey of the Transneptunian Region IV. Size/albedo characterization of 15 scattered disk and detached objects observed with Herschel Space Observatory-PACS“. Astronomy & Astrophysics. 541: A92. arXiv:1202.1481. Bibcode:2012A&A...541A..92S. doi:10.1051/0004-6361/201118541. S2CID 118600525.
  61. 61,0 61,1 61,2 Vilenius, E.; Kiss, C.; Mommert, M.; и др. (2012). „"TNOs are Cool": A survey of the trans-Neptunian region VI. Herschel/PACS observations and thermal modeling of 19 classical Kuiper belt objects“. Astronomy & Astrophysics. 541: A94. arXiv:1204.0697. Bibcode:2012A&A...541A..94V. doi:10.1051/0004-6361/201118743. S2CID 54222700.
  62. Lorenzi, V.; Pinilla-Alonso, N.; Licandro, J. P.; Dalle Ore, C. M.; Emery (24 January 2014). „Rotationally resolved spectroscopy of (20000) Varuna in the near-infrared“. Astronomy & Astrophysics. 562: A85. arXiv:1401.5962. Bibcode:2014A&A...562A..85L. doi:10.1051/0004-6361/201322251. S2CID 119157466. cited data from: Lellouch et al., 2013, of estimated diameter of 668 (+154,−86) km
  63. Lacerda, Pedro; Jewitt, David (2006). „Densities of Solar System Objects from their Rotational Lightcurves“. The Astronomical Journal. 133 (4): 1393. arXiv:astro-ph/0612237. Bibcode:2007AJ....133.1393L. doi:10.1086/511772. S2CID 17735600.
  64. 64,0 64,1 64,2 64,3 Fornasier, S.; и др. (6 May 2013). „TNOs are Cool: A survey of the trans-Neptunian region. VIII. Combined Herschel PACS and SPIRE observations of 9 bright targets at 70–500 μm“. Astronomy & Astrophysics. 555: A15. arXiv:1305.0449. Bibcode:2013A&A...555A..15F. doi:10.1051/0004-6361/201321329.
  65. M.E. Brown (4 November 2013). „The density of mid-sized Kuiper belt object 2002 UX25 and the formation of the dwarf planets“. The Astrophysical Journal. 778 (2): L34. arXiv:1311.0553. Bibcode:2013ApJ...778L..34B. doi:10.1088/2041-8205/778/2/L34. S2CID 17839077.
  66. Lakdawalla, Emily (26 March 2014). „A second Sedna! What does it mean?“. Planetary Society blogs. The Planetary Society.
  67. Benedetti-Rossi, G.; Sicardy, B.; Buie, M. W.; Ortiz, J. L.; Vieira-Martins, R.; Keller, J. M.; и др. (December 2016). „Results from the 2014 November 15th Multi-chord Stellar Occultation by the TNO (229762) 2007 UK126“. The Astronomical Journal. 152 (6): 11. arXiv:1608.01030. Bibcode:2016AJ....152..156B. doi:10.3847/0004-6256/152/6/156. S2CID 119249473.
  68. Gerdes, David W.; Sako, Masao; Hamilton, Stephanie; Zhang, Ke; Khain, Tali; Becker, Juliette C.; и др. (2017). „Discovery and Physical Characterization of a Large Scattered Disk Object at 92 AU“. The Astrophysical Journal Letters. 839 (1): L15. arXiv:1702.00731. Bibcode:2017ApJ...839L..15G. doi:10.3847/2041-8213/aa64d8. S2CID 35694455.
  69. Bannister, Michele T.; Alexandersen, Mike; Benecchi, Susan D.; Chen, Ying-Tung; Delsanti, Audrey; Fraser, Wesley C.; и др. (December 2016). „OSSOS. IV. Discovery of a Dwarf Planet Candidate in the 9:2 Resonance with Neptune“. The Astronomical Journal. 152 (6): 8. arXiv:1607.06970v2. Bibcode:2016AJ....152..212B. doi:10.3847/0004-6256/152/6/212. S2CID 55207350.
  70. 70,0 70,1 Fernández-Valenzuela, Estela; Ortiz, Jose Luis; Duffard, René (2015). „2008 OG19: A highly elongated Trans-Neptunian Object“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 456 (3): 2354–2360. arXiv:1511.06584. Bibcode:2016MNRAS.456.2354F. doi:10.1093/mnras/stv2739. S2CID 73720001.
  71. 71,0 71,1 Lellouch, E.; Santos-Sanz, P.; Lacerda, P.; Mommert, M.; Duffard, R.; Ortiz, J. L.; и др. (September 2013). "TNOs are Cool": A survey of the trans-Neptunian region. IX. Thermal properties of Kuiper belt objects and Centaurs from combined Herschel and Spitzer observations“ (PDF). Astronomy and Astrophysics. 557: 19. arXiv:1202.3657. Bibcode:2013A&A...557A..60L. doi:10.1051/0004-6361/201322047. Посетено на 27 April 2019.
  72. Pál, A.; и др. (2015). „Pushing the Limits: K2 Observations of the Trans-Neptunian Objects 2002 GV31 and (278361) 2007 JJ43“. The Astrophysical Journal Letters. 804 (2). L45. arXiv:1504.03671. Bibcode:2015ApJ...804L..45P. doi:10.1088/2041-8205/804/2/L45. S2CID 117489359.
  73. Loader, B.; Hanna, W. (25 February 2019). „(523692) 2014 EZ51, 2019 February 25 occultation“. occultations.org.nz. Посетено на 5 January 2020.
  74. „Asteroid (78799) 2002 XW93“. Small Bodies Data Ferret. Посетено на 17 November 2018.
  75. 75,0 75,1 75,2 75,3 75,4 75,5 Mommert, Michael; Harris, A. W.; Kiss, C.; Pál, A.; Santos-Sanz, P.; Stansberry, J.; Delsanti, A.; и др. (May 2012). „TNOs are cool: A survey of the trans-Neptunian region—V. Physical characterization of 18 Plutinos using Herschel-PACS observations“. Astronomy & Astrophysics. 541: A93. arXiv:1202.3657. Bibcode:2012A&A...541A..93M. doi:10.1051/0004-6361/201118562. S2CID 119253817.
  76. Benedetti-Rossi, Gustavo; Santos-Sanz, P.; Ortiz, J. L.; Assafin, M.; Sicardy, B.; Morales, N. (2019). „The trans-Neptunian object (84922) 2003 VS2 through stellar occultations“. The Astronomical Journal. 158: 159. arXiv:1908.06645. doi:10.3847/1538-3881/ab3b05. S2CID 201070151.
  77. 77,0 77,1 Russell, C. T.; и др. (2012). „Dawn at Vesta: Testing the Protoplanetary Paradigm“. Science. 336 (6082): 684–686. Bibcode:2012Sci...336..684R. doi:10.1126/science.1219381. PMID 22582253. S2CID 206540168.
  78. Farkas-Takács, A.; Kiss, Cs.; Vilenius, E.; Marton, G.; Müller, T. G.; Mommert, M.; и др. (28 February 2020). „TNOs are Cool! A Survey of the transneptunian Region XV. Physical characteristics of 23 resonant transneptunian and scattered disk objects“. Astronomy & Astrophysics. A23: 638. arXiv:2002.12712. Bibcode:2020A&A...638A..23F. doi:10.1051/0004-6361/201936183. S2CID 216193564.
  79. Marsset, M., Brož, M., Vernazza, P. et al. The violent collisional history of aqueously evolved (2) Pallas. Nat Astron 4, 569–576 (2020). https://doi.org/10.1038/s41550-019-1007-5
  80. 80,0 80,1 Roatsch, T.; Jaumann, R.; Stephan, K.; Thomas, P. C. (2009). „Cartographic Mapping of the Icy Satellites Using ISS and VIMS Data“. Saturn from Cassini-Huygens. стр. 763–781. doi:10.1007/978-1-4020-9217-6_24. ISBN 978-1-4020-9216-9.
  81. 81,0 81,1 Jacobson, R. A.; Antreasian, P. G.; Bordi, J. J.; Criddle, K. E.; Ionasescu, R.; Jones, J. B.; Mackenzie, R. A.; и др. (December 2006). „The Gravity Field of the Saturnian System from Satellite Observations and Spacecraft Tracking Data“. The Astronomical Journal. 132 (6): 2520–2526. Bibcode:2006AJ....132.2520J. doi:10.1086/508812.
  82. Ortiz, J. L.; Santos-Sanz, P.; Sicardy, B.; Benedetti-Rossi, G.; Duffard, E.; Morales, N. (18 May 2020). „The large Trans-Neptunian Object 2002 TC302 from combined stellar occultation, photometry and astrometry data“. Astronomy & Astrophysics. A134: 639. arXiv:2005.08881. doi:10.1051/0004-6361/202038046. S2CID 218673812.
  83. Thomas, P. C. (1988). „Radii, shapes, and topography of the satellites of Uranus from limb coordinates“. Icarus. 73 (3): 427–441. Bibcode:1988Icar...73..427T. doi:10.1016/0019-1035(88)90054-1.
  84. Jacobson, R. A.; Campbell, J. K.; Taylor, A. H.; Synnott, S. P. (June 1992). „The masses of Uranus and its major satellites from Voyager tracking data and earth-based Uranian satellite data“. The Astronomical Journal. 103 (6): 2068–2078. Bibcode:1992AJ....103.2068J. doi:10.1086/116211.
  85. Pál, A.; Kiss, C.; Müller, T. G.; Santos-Sanz, P.; Vilenius, E.; Szalai, N.; Mommert, M.; и др. (May 2012). „"TNOs are Cool": A survey of the trans-Neptunian region - VII. Size and surface characteristics of (90377) Sedna and 2010 EK139“. Astronomy & Astrophysics. 541: L6. arXiv:1204.0899. Bibcode:2012A&A...541L...6P. doi:10.1051/0004-6361/201218874. S2CID 119117186.
  86. 86,0 86,1 Stansberry, John; Grundy, Will; Brown, Mike; Cruikshank, Dale; Spencer, John; Trilling, David; Margot, Jean-Luc (2008). „Physical Properties of Kuiper Belt and Centaur Objects: Constraints from the Spitzer Space Telescope“ (PDF). The Solar System Beyond Neptune. University of Arizona Press. стр. 161–179. arXiv:astro-ph/0702538. Bibcode:2008ssbn.book..161S. ISBN 978-0-8165-2755-7.
  87. 87,0 87,1 Sickafoose, A. A.; Bosh, A. S.; Levine, S. E.; Zuluaga, C. A.; Genade, A.; Schindler, K.; Lister, T. A.; Person, M. J. (February 2019). „A stellar occultation by Vanth, a satellite of (90482) Orcus“. Icarus. 319: 657–668. arXiv:1810.08977. Bibcode:2019Icar..319..657S. doi:10.1016/j.icarus.2018.10.016. S2CID 119099266.
  88. 88,0 88,1 Vernazza, P.; Jorda, L.; Ševeček, P.; Brož, M.; Viikinkoski, M.; Hanuš, J.; и др. (2020). „A basin-free spherical shape as an outcome of a giant impact on asteroid Hygiea“ (PDF). Nature Astronomy. 273 (2): 136–141. Bibcode:2020NatAs...4..136V. doi:10.1038/s41550-019-0915-8. hdl:10045/103308. S2CID 209938346.
  89. Alvarez-Candal, A.; Ortiz, J. L.; Morales, N.; Jiménez-Teja, Y.; Duffard, R.; Sicardy, B.; и др. (November 2014). „Stellar occultation by (119951) 2002 KX14 on April 26, 2012“ (PDF). Astronomy & Astrophysics. 571 (A48): 8. Bibcode:2014A&A...571A..48A. doi:10.1051/0004-6361/201424648. Посетено на 14 October 2019.
  90. Thirouin, A.; Knoll, K. S.; Ortiz, J. L.; Morales, N. (September 2014). „Rotational properties of the binary and non-binary populations in the Trans-Neptunian belt“. Astronomy & Astrophysics. 569 (A3): 20. arXiv:1407.1214. Bibcode:2014A&A...569A...3T. doi:10.1051/0004-6361/201423567. S2CID 119244456.
  91. „JPL definition of Main-belt Asteroid (MBA)“. JPL Solar System Dynamics. Посетено на 12 March 2009.
  92. Thirouin, A.; Ortiz, J. L.; Duffard, R.; Santos-Sanz, P.; Aceituno, F. J.; Morales, N. (2010). „Short-term variability of a sample of 29 trans-Neptunian objects and Centaurs“. Astronomy & Astrophysics. 522: A93. arXiv:1004.4841. Bibcode:2010A&A...522A..93T. doi:10.1051/0004-6361/200912340. S2CID 54039561.
  93. 93,0 93,1 Johnston, Wm. Robert (27 May 2019). „(119979) 2002 WC19“. Johnston's Archive. Посетено на 14 June 2019.
  94. 94,0 94,1 Hanuš, J.; Vernazza, P.; Viikinkoski, M.; Ferrais, M.; Rambaux, N.; Podlewska-Gaca, E.; и др. (2020). „(704) Interamnia: A transitional object between a dwarf planet and a typical irregular-shaped minor body“. Astronomy & Astrophysics. 633: A65. arXiv:1911.13049. Bibcode:2020A&A...633A..65H. doi:10.1051/0004-6361/201936639. S2CID 208512707.
  95. Johnston, Wm. Robert (31 January 2015). „(450894) 2008 BT18“. Johnston's Archive. Посетено на 28 April 2019.
  96. 96,0 96,1 96,2 96,3 96,4 Masiero, Joseph R.; Mainzer, A. K.; Grav, T.; Bauer, J. M.; Cutri, R. M.; Nugent, C.; Cabrera, M. S. (10 October 2012). „Preliminary Analysis of WISE/NEOWISE 3-Band Cryogenic and Post-cryogenic Observations of Main Belt Asteroids“. The Astrophysical Journal Letters. 759 (1): L8. arXiv:1209.5794. Bibcode:2012ApJ...759L...8M. doi:10.1088/2041-8205/759/1/L8. S2CID 46350317.
  97. 97,00 97,01 97,02 97,03 97,04 97,05 97,06 97,07 97,08 97,09 97,10 97,11 97,12 97,13 97,14 97,15 97,16 97,17 97,18 97,19 97,20 97,21 97,22 97,23 97,24 97,25 97,26 97,27 97,28 97,29 97,30 97,31 97,32 97,33 97,34 97,35 97,36 97,37 97,38 97,39 97,40 97,41 97,42 97,43 97,44 97,45 97,46 97,47 97,48 97,49 97,50 97,51 97,52 97,53 97,54 97,55 97,56 97,57 97,58 97,59 97,60 97,61 97,62 97,63 97,64 97,65 97,66 97,67 97,68 97,69 97,70 97,71 97,72 97,73 97,74 97,75 97,76 97,77 97,78 97,79 97,80 97,81 97,82 97,83 Carry, B. (December 2012). „Density of asteroids“. Planetary and Space Science. 73 (1): 98–118. arXiv:1203.4336. Bibcode:2012P&SS...73...98C. doi:10.1016/j.pss.2012.03.009. S2CID 119226456.
  98. 98,0 98,1 98,2 98,3 98,4 98,5 98,6 98,7 Mainzer, A.; Grav, T.; Masiero, J.; Hand, E.; Bauer, J.; Tholen, D. (November 2011). „NEOWISE Studies of Spectrophotometrically Classified Asteroids: Preliminary Results“. The Astrophysical Journal. 741 (2): 25. arXiv:1109.6407. Bibcode:2011ApJ...741...90M. doi:10.1088/0004-637X/741/2/90. S2CID 118700974.
  99. Elliot, J. L.; Person, M. J.; Zuluaga, C. A.; Bosh, A. S.; Adams, E. R.; Brothers, T. C.; и др. (2010). „Size and albedo of Kuiper belt object 55636 from a stellar occultation“ (PDF). Nature. 465 (7300): 897–900. Bibcode:2010Natur.465..897E. doi:10.1038/nature09109. PMID 20559381. S2CID 4431420.
  100. Johnston, Wm. Robert (21 September 2014). „(87) Sylvia, Romulus, and Remus“. Посетено на 28 April 2019.
  101. Marchis, Franck; Decamps, Pascal; Hestroffer, Daniel; Berthier, Jérome (2005). „Discovery of the triple asteroidal system 87 Sylvia“. Nature. 436 (7052): 822–824. Bibcode:2005Natur.436..822M. doi:10.1038/nature04018. PMID 16094362. S2CID 4412813.
  102. Johnston, Wm. Robert (20 September 2014). „(120347) Salacia and Actaea“. Johnston's Archive. Посетено на 13 June 2019.
  103. 103,0 103,1 103,2 Johnston, Wm. Robert (8 October 2017). „(47171) Lempo, Paha, and Hiisi“. Johnston's Archive. Посетено на 10 June 2019.
  104. 104,0 104,1 Johnston, Wm. Robert (21 September 2014). „(26308) 1998 SM165 and S/2001 (26308) 1“. Johnston's Archive. Посетено на 28 April 2019.
  105. „LCDB Data for (10199) Chariklo“. Asteroid Lightcurve Database (LCDB). Посетено на 28 April 2019.
  106. 106,00 106,01 106,02 106,03 106,04 106,05 106,06 106,07 106,08 106,09 106,10 106,11 106,12 106,13 Usui, Fumihiko; Kuroda, Daisuke; Müller, Thomas G.; Hasegawa, Sunao; Ishiguro, Masateru; Ootsubo, Takafumi; и др. (October 2011). „Asteroid Catalog Using Akari: AKARI/IRC Mid-Infrared Asteroid Survey“. Publications of the Astronomical Society of Japan. 63 (5): 1117–1138. Bibcode:2011PASJ...63.1117U. doi:10.1093/pasj/63.5.1117.
  107. 107,0 107,1 107,2 Marchis, F.; Durech, J.; Castillo-Rogez, J.; Vachier, F.; Cuk, M.; Berthier, J.; и др. (March 2014). „The Puzzling Mutual Orbit of the Binary Trojan Asteroid (624) Hektor“. The Astrophysical Journal Letters. 783 (2): 6. arXiv:1402.7336. Bibcode:2014ApJ...783L..37M. doi:10.1088/2041-8205/783/2/L37. S2CID 19868908.
  108. 108,0 108,1 Johnston, Wm. Robert (20 September 2014). „(79360) Sila-Nunam“. Johnston's Archive. Посетено на 28 April 2019.
  109. 109,00 109,01 109,02 109,03 109,04 109,05 109,06 109,07 109,08 109,09 109,10 109,11 109,12 109,13 109,14 109,15 109,16 109,17 109,18 109,19 109,20 109,21 109,22 109,23 109,24 109,25 109,26 109,27 109,28 109,29 109,30 109,31 109,32 109,33 109,34 109,35 109,36 109,37 109,38 109,39 109,40 109,41 Mainzer, A. K.; Bauer, J. M.; Cutri, R. M.; Grav, T.; Kramer, E. A.; Masiero, J. R.; и др. (June 2016). „NEOWISE Diameters and Albedos V1.0“. NASA Planetary Data System: EAR–A–COMPIL–5–NEOWISEDIAM–V1.0. Bibcode:2016PDSS..247.....M. Посетено на 31 October 2018.
  110. 110,00 110,01 110,02 110,03 110,04 110,05 110,06 110,07 110,08 110,09 110,10 110,11 Tedesco; и др. (2004). „Supplemental IRAS Minor Planet Survey (SIMPS)“. IRAS-A-FPA-3-RDR-IMPS-V6.0. Planetary Data System. Архивирано од изворникот на 17 August 2009. Посетено на 29 December 2008.
  111. 111,0 111,1 111,2 Grundy, W.M.; Stansberry, J.A.; Noll K.S.; Stephens, D.C.; и др. (2007). „The orbit, mass, size, albedo, and density of (65489) Ceto/Phorcys: A tidally-evolved binary Centaur“. Icarus. 191 (1): 286–297. arXiv:0704.1523. Bibcode:2007Icar..191..286G. doi:10.1016/j.icarus.2007.04.004. S2CID 1532765.
  112. Ferrais et al. (2020) 'Asteroid (16) Psyche's primordial shape: A possible Jacobi ellipsoid?, Astronomy and Astrophysics 638, L15. https://doi.org/10.1051/0004-6361/202038100
  113. 113,0 113,1 Hanuš, J.; Marsset, M.; Vernazza, P.; Viikinkoski, M.; Drouard, A.; Brož, M.; и др. (24 April 2019). „The shape of (7) Iris as evidence of an ancient large impact?“. Astronomy & Astrophysics. 624 (A121): A121. arXiv:1902.09242. Bibcode:2018DPS....5040406H. doi:10.1051/0004-6361/201834541. S2CID 119089163.
  114. 114,0 114,1 Wm. Robert Johnston (21 September 2014). „(45) Eugenia, Petit-Prince, and S/2004 (45) 1“. Johnston's Archive. Посетено на 12 June 2019.
  115. 115,0 115,1 115,2 115,3 115,4 Duffard, R.; Pinilla-Alonso, N.; Santos-Sanz, P.; Vilenius, E.; Ortiz, J. L.; Mueller, T.; и др. (April 2014). „"TNOs are Cool": A survey of the trans-Neptunian region. XI. A Herschel-PACS view of 16 Centaurs“. Astronomy and Astrophysics. 564: 17. arXiv:1309.0946. Bibcode:2014A&A...564A..92D. doi:10.1051/0004-6361/201322377. S2CID 119177446.
  116. Matter, Alexis; Marco, Delbo; Sebastiano, Ligori; Nicolas, Crouzet; Paolo, Tanga (2011). „Determination of physical properties of the asteroid (41) Daphne from interferometric observations in the thermal infrared“. Icarus. 215 (1): 47–56. arXiv:1108.2616. Bibcode:2011Icar..215...47M. doi:10.1016/j.icarus.2011.07.012. S2CID 118674450.
  117. Johnston, Wm. Robert (21 September 2014). „(121) Hermione and S/2002 (121) 1 ("LaFayette")“. Johnston's Archive. Посетено на 5 June 2019.
  118. 118,0 118,1 Marchis, Franck; P. Descamps; J. Berthier; D. hestroffer; F. vachier; M. Baek; и др. (2008). „Main Belt Binary Asteroidal Systems With Eccentric Mutual Orbits“. Icarus. 195 (1): 295–316. arXiv:0804.1385. Bibcode:2008Icar..195..295M. doi:10.1016/j.icarus.2007.12.010. S2CID 119244052.
  119. Johnston, Wm. Robert (20 September 2014). „(88611) Teharonhiawako and Sawiskera“. Johnston's Archive. Посетено на 13 June 2019.
  120. 120,0 120,1 120,2 120,3 120,4 Showalter, M. R.; de Pater, I.; Lissauer, J. J.; French, R. S. (2019). „The seventh inner месечина на Нептун“ (PDF). Nature. 566 (7744): 350–353. Bibcode:2019Natur.566..350S. doi:10.1038/s41586-019-0909-9. PMC 6424524. PMID 30787452.
  121. Porco, C.C. (1991). „An Explanation for Neptune's Ring Arcs“. Science. 253 (5023): 995–1001. Bibcode:1991Sci...253..995P. doi:10.1126/science.253.5023.995. PMID 17775342. S2CID 742763.
  122. „Planetary Satelite Pysical Parameters“. JPL, NASA.
  123. Rojo, P.; Margot, J. L. (February 2011). „Mass and Density of the астероид од типот B (702) Alauda“. The Astrophysical Journal. 727 (2): 5. arXiv:1011.6577. Bibcode:2011ApJ...727...69R. doi:10.1088/0004-637X/727/2/69. S2CID 59449907.
  124. Emelyanov, N.V.; Archinal, B. A.; A'hearn, M. F.; и др. (2005). „The mass of Himalia from the perturbations on other satellites“ (PDF). Astronomy and Astrophysics. 438 (3): L33–L36. Bibcode:2005A&A...438L..33E. doi:10.1051/0004-6361:200500143.
  125. 125,0 125,1 Descamps, P.; Marchis, F.; и др. (2008). „New determination of the size and bulk density of the binary asteroid 22 Kalliope from observations of mutual eclipses“. Icarus. 196 (2): 578–600. arXiv:0710.1471. Bibcode:2008Icar..196..578D. doi:10.1016/j.icarus.2008.03.014. S2CID 118437111.
  126. 126,0 126,1 126,2 Thomas, P. C.; Burns, J. A.; Rossier, L.; Simonelli, D.; Veverka, J.; Chapman, C. R.; Klaasen, K.; Johnson, T. V.; Belton, M. J. S.; Galileo Solid State Imaging Team (September 1998). „The Small Inner Satellites of Jupiter“. Icarus. 135 (1): 360–371. Bibcode:1998Icar..135..360T. doi:10.1006/icar.1998.5976.
  127. Anderson, J. D.; Johnson, T. V.; Schubert, G.; Asmar, S.; Jacobson, R. A.; Johnston, D.; Lau, E. L.; Lewis, G.; Moore, W. B.; Taylor, A.; Thomas, P. C.; Weinwurm, G. (27 May 2005). „Amalthea's Density is Less Than That of Water“. Science. 308 (5726): 1291–1293. Bibcode:2005Sci...308.1291A. doi:10.1126/science.1110422. PMID 15919987. S2CID 924257.
  128. Karkoschka, Erich (2001). „Voyager's Eleventh Discovery of a Satellite of Uranus and Photometry and the First Size Measurements of Nine Satellites“. Icarus. 151 (1): 69–77. Bibcode:2001Icar..151...69K. doi:10.1006/icar.2001.6597.
  129. „In Depth | Makemake - NASA Solar System Exploration“.
  130. 130,0 130,1 Farkas-Takács, A.; Kiss, Cs.; Pál, A.; Molnár, L.; Szabó, Gy. M.; Hanyecz, O.; и др. (September 2017). „Properties of the Irregular Satellite System around Uranus Inferred from K2, Herschel, and Spitzer Observations“. The Astronomical Journal. 154 (3): 13. arXiv:1706.06837. Bibcode:2017AJ....154..119F. doi:10.3847/1538-3881/aa8365. S2CID 118869078. 119.
  131. 131,0 131,1 131,2 131,3 Rabinowitz, David L.; Benecchi, Susan D.; Grundy, William M.; Verbiscer, Anne J.; Thirouin, Audrey (November 2019). "The Complex Rotational Light Curve of (385446) Manwë-Thorondor, a Multi-Component Eclipsing System in the Kuiper Belt". arXiv:1911.08546 [astro-ph.EP]. 
  132. Johnston, Wm. Robert (21 September 2014). „(762) Pulcova“. Johnston's Archive. Посетено на 10 June 2019.
  133. 133,0 133,1 133,2 Baer, James; Steven R. Chesley (2008). „Astrometric masses of 21 asteroids, and an integrated asteroid ephemeris“. Celestial Mechanics and Dynamical Astronomy. 100 (2008): 27–42. Bibcode:2008CeMDA.100...27B. doi:10.1007/s10569-007-9103-8.
  134. 134,0 134,1 Johnston, Wm. Robert (31 January 2015). „(42355) Typhon and Echidna“. Johnston's Archive. Посетено на 14 June 2019.
  135. Benecchi, S.D; Noll, K. S.; Grundy, W. M.; Levison, H. F. (2010). „(47171) 1999 TC36, A Transneptunian Triple“. Icarus. 207 (2): 978–991. arXiv:0912.2074. Bibcode:2010Icar..207..978B. doi:10.1016/j.icarus.2009.12.017. S2CID 118430134.
  136. Pravec, P.; Harris, A. W.; Kusnirak, P.; Galad, A.; Hornoch, K. (2012). „Absolute Magnitudes of Asteroids and a Revision of Asteroid Albedo Estimates from WISE Thermal Observations“. Icarus. 221 (1): 365–387. Bibcode:2012LPICo1667.6089P. doi:10.1016/j.icarus.2012.07.026.
  137. Ostro, Steven J.; Hudson, R. Scott; Nolan, Michael C.; Margot, Jean-Luc; Scheeres, Daniel J.; Campbell, Donald B.; и др. (May 2000). „Radar Observations of Asteroid 216 Kleopatra“. Science. 288 (5467): 836–839. Bibcode:2000Sci...288..836O. doi:10.1126/science.288.5467.836. PMID 10797000. S2CID 7589001.
  138. Grundy, W. M.; Noll, K. S.; Nimmo, F.; Roe, H. G.; Buie, M. W.; Porter, S. B.; Benecchi, S. D.; Stephens, D. C.; Levison, H. F.; Stansberry, J. A. (2011). „Five new and three improved mutual orbits of transneptunian binaries“ (PDF). Icarus. 213 (2): 678. arXiv:1103.2751. Bibcode:2011Icar..213..678G. doi:10.1016/j.icarus.2011.03.012. S2CID 9571163.
  139. 139,0 139,1 Michalak, G. (2001). „Determination of asteroid masses“. Astronomy & Astrophysics. 374 (2): 703–711. Bibcode:2001A&A...374..703M. doi:10.1051/0004-6361:20010731.
  140. „JPL Small-Body Database Browser: 28 Bellona“ (2018-10-18 last obs). Посетено на 30 April 2019.
  141. „JPL Small-Body Database Browser: 78 Diana“ (2018-10-22 last obs). Посетено на 2 May 2019.
  142. „JPL Small-Body Database Browser: 74 Galatea“ (2018-05-22 last obs). Посетено на 2 May 2019.
  143. „JPL Small-Body Database Browser: 1867 Deiphobus (1971 EA)“ (2018-06-21 last obs). Посетено на 2 May 2019.
  144. „JPL Small-Body Database Browser: 1172 Aneas (1930 UA)“ (2018-07-03 last obs). Посетено на 1 May 2019.
  145. „JPL Small-Body Database Browser: 1437 Diomedes (1937 PB)“ (2018-10-22 last obs). Посетено на 30 April 2019.
  146. „JPL Small-Body Database Browser: 81 Terpsichore“ (2018-10-22 last obs). Посетено на 2 May 2019.
  147. „JPL Small-Body Database Browser: 12 Victoria“ (2018-09-09 last obs). Посетено на 30 April 2019.
  148. „JPL Small-Body Database Browser: 1143 Odysseus (1930 BH)“ (2018-10-22 last obs). Посетено на 2 May 2019.
  149. „JPL Small-Body Database Browser: 2241 Alcathous (1979 WM)“ (2018-06-17 last obs). Посетено на 2 May 2019.
  150. „JPL Small-Body Database Browser: 57 Mnemosyne“ (2018-06-25 last obs). Посетено на 30 April 2019.
  151. „JPL Small-Body Database Browser: 659 Nestor (A908 FE)“ (2018-10-22 last obs). Посетено на 2 May 2019.
  152. „JPL Small-Body Database Browser: 40 Harmonia“ (2018-09-15 last obs). Посетено на 3 May 2019.
  153. Buie, Marc W.; Leiva, Rodrigo; Keller, John M.; Desmars, Josselin; Sicardy, Bruno; Kavelaars, J. J.; и др. (April 2020). „A Single-chord Stellar Occultation by the Extreme Trans-Neptunian Object (541132) Leleākūhonua“. The Astronomical Journal. 159 (5): 230. arXiv:2011.03889. Bibcode:2020AJ....159..230B. doi:10.3847/1538-3881/ab8630. 230.
  154. „JPL Small-Body Database Browser: 23 Thalia“ (2018-10-21 last obs). Посетено на 2 May 2019.
  155. „JPL Small-Body Database Browser: 62 Erato“ (2018-05-24 last obs). Посетено на 3 May 2019.
  156. „JPL Small-Body Database Browser: 5 Astraea“ (2018-09-16 last obs). Посетено на 30 April 2019.
  157. „JPL Small-Body Database Browser: 91 Aegina“ (2018-07-31 last obs). Посетено на 3 May 2019.
  158. „JPL Small-Body Database Browser: 35 Leukothea“ (2018-10-22 last obs). Посетено на 3 May 2019.
  159. „LCDB Data for (617)“. Asteroid Lightcurve Database (LCDB). Посетено на 1 May 2019.
  160. „JPL Small-Body Database Browser: 1208 Troilus (1931 YA)“ (2018-07-22 last obs). Посетено на 2 May 2019.
  161. Chamberlin, Alan. „JPL Small-Body Database Search Engine“.
  162. „JPL Small-Body Database Browser: 233 Asterope“ (2018-10-24 last obs). Посетено на 3 May 2019.
  163. Sierks, H.; Lamy, P.; Barbieri, C.; Koschny, D.; Rickman, H.; Rodrigo, R.; a'Hearn, M. F.; Angrilli, F.; Barucci, M. A.; Bertaux, J. - L.; Bertini, I.; Besse, S.; Carry, B.; Cremonese, G.; Da Deppo, V.; Davidsson, B.; Debei, S.; De Cecco, M.; De Leon, J.; Ferri, F.; Fornasier, S.; Fulle, M.; Hviid, S. F.; Gaskell, R. W.; Groussin, O.; Gutierrez, P.; Ip, W.; Jorda, L.; Kaasalainen, M.; Keller, H. U. (2011). „Images of Asteroid 21 Lutetia: A Remnant Planetesimal from the Early Solar System“ (PDF). Science. 334 (6055): 487–490. Bibcode:2011Sci...334..487S. doi:10.1126/science.1207325. hdl:1721.1/110553. PMID 22034428. S2CID 17580478.
  164. M. Pätzold; T. P. Andert; S. W. Asmar; J. D. Anderson; J.-P. Barriot; M. K. Bird; B. Häusler; и др. (28 October 2011). „Asteroid 21 Lutetia: Low Mass, High Density“ (PDF). Science Magazine. 334 (6055): 491–2. Bibcode:2011Sci...334..491P. doi:10.1126/science.1209389. hdl:1721.1/103947. PMID 22034429. S2CID 41883019.
  165. „JPL Small-Body Database Browser: 53 Kalypso“ (2018-10-18 last obs). Посетено на 30 April 2019.
  166. „JPL Small-Body Database Browser: 26 Prosperina“ (2018-10-22 last obs). Посетено на 3 May 2019.
  167. „JPL Small-Body Database Browser: 30 Urania“ (2018-09-11 last obs). Посетено на 3 May 2019.
  168. „JPL Small-Body Database Browser: 2920 Automedon (1981 JR)“ (2018-10-15 last obs). Посетено на 2 May 2019.
  169. 169,0 169,1 169,2 Johnston, Wm. Robert (21 September 2014). „(90) Antiope and S/2000 (90) 1“. Johnston's Archive. Посетено на 14 June 2019.
  170. „JPL Small-Body Database Browser: 61 Danae“ (2018-07-13 last obs). Посетено на 4 May 2019.
  171. „JPL Small-Body Database Browser: 17 Thetis“ (2018-05-13 last obs). Посетено на 3 May 2019.
  172. „JPL Small-Body Database Browser: 55 Pandora“ (2018-10-22 last obs). Посетено на 4 May 2019.
  173. „JPL Small-Body Database Browser: 379 Huenna (A894 AA)“ (2018-08-30 last obs). Посетено на 3 May 2019.
  174. „JPL Small-Body Database Browser: 50 Virginia“ (2018-10-19 last obs). Посетено на 3 May 2019.
  175. „JPL Small-Body Database Browser: 4348 Poulydamas (1988 RU)“ (2018-07-13 last obs). Посетено на 4 May 2019.
  176. 176,0 176,1 Johnston, Wm. Robert (20 September 2014). „(58534) Logos and Zoe“. Johnston's Archive. Посетено на 4 May 2019.
  177. „JPL Small-Body Database Browser: 32 Pomona“ (2018-06-12 last obs). Посетено на 4 May 2019.
  178. 178,00 178,01 178,02 178,03 178,04 178,05 178,06 178,07 178,08 178,09 178,10 178,11 Grav, T.; Bauer, J. M.; Mainzer, A. K.; Masiero, J. R.; Nugent, C. R.; Cutri, R. M.; и др. (August 2015). „NEOWISE: Observations of the Irregular Satellites of Jupiter and Saturn“. The Astrophysical Journal. 809 (1): 9. arXiv:1505.07820. Bibcode:2015ApJ...809....3G. doi:10.1088/0004-637X/809/1/3. S2CID 5834661. 3.
  179. „LCDB Data for (10370)“. Asteroid Lightcurve Database (LCDB). Посетено на 4 May 2019.
  180. „JPL Small-Body Database Browser: 43 Ariadne“ (2018-10-20 last obs). Посетено на 4 May 2019.
  181. „JPL Small-Body Database Browser: 99 Dike“ (2018-10-24 last obs). Посетено на 4 May 2019.
  182. „JPL Small-Body Database Browser: 79 Eurynome“ (2018-08-18 last obs). Посетено на 4 May 2019.
  183. „JPL Small-Body Database Browser: 75 Eurydike“ (2019-05-08 last obs). Посетено на 3 June 2019.
  184. „JPL Small-Body Database Browser: 29P/Schwassmann-Wachmann 1“ (2018-10-16 last obs). Посетено на 4 May 2019.
  185. „JPL Small-Body Database Browser: 64 Angelina“ (2019-05-09 last obs). Посетено на 3 June 2019.
  186. „JPL Small-Body Database Browser: 82 Alkmene“ (2019-05-09 last obs). Посетено на 3 June 2019.
  187. „JPL Small-Body Database Browser: 142 Polana“ (2019-05-08 last obs). Посетено на 4 May 2019.
  188. „JPL Small-Body Database Browser: 253 Mathilde“ (2018-10-22 last obs). Посетено на 4 May 2019.
  189. D. K. Yeomans; и др. (1997). „Estimating the mass of asteroid 253 Mathilde from tracking data during the NEAR flyby“. Science. 278 (5346): 2106–9. Bibcode:1997Sci...278.2106Y. doi:10.1126/science.278.5346.2106. PMID 9405343.
  190. „JPL Small-Body Database Browser: 73 Klytia“ (2019-05-11 last obs). Посетено на 5 June 2019.
  191. „JPL Small-Body Database Browser: 60 Echo“ (2019-05-11 last obs). Посетено на 3 June 2019.
  192. „Metis By the Numbers“. NASA Solar System Exploration. 25 April 2019. Посетено на 3 May 2019.
  193. „JPL Small-Body Database Browser: 167 Urda“ (2018-05-11 last obs). Посетено на 5 June 2019.
  194. 194,0 194,1 Verbiscer, A. J.; Porter, S. B.; Buratti, B. J.; Weaver, H. A.; Spencer, J. R.; Showalter, M. R.; Buie, M. W.; Hofgartner, J. D.; Hicks, M. D.; Ennico-Smith, K.; Olkin, C. B.; Stern, S. A.; Young, L. A.; Cheng, A. (2018). „Phase Curves of Nix and Hydra from the New Horizons Imaging Cameras“. The Astrophysical Journal. 852 (2): L35. Bibcode:2018ApJ...852L..35V. doi:10.3847/2041-8213/aaa486.
  195. 195,0 195,1 Stern, S. A.; Bagenal, F.; Ennico, K.; Gladstone, G. R.; и др. (15 October 2015). „The Pluto system: Initial results from its exploration by New Horizons“. Science. 350 (6258): aad1815. arXiv:1510.07704. Bibcode:2015Sci...350.1815S. doi:10.1126/science.aad1815. PMID 26472913. S2CID 1220226.
  196. „JPL Small-Body Database Browser: 158 Koronis“ (2018-05-08 last obs). Посетено на 12 June 2019.
  197. „JPL Small-Body Database Browser: 52872 Okyrhoe (1998 SG35)“ (2018-08-18 last obs). Посетено на 4 May 2019.
  198. Stern, S.A. (9 January 2019). "Overview of initial results from the reconnaissance flyby of a Kuiper Belt planetesimal: 2014 MU69". arXiv:1901.02578 [astro-ph.EP]. 
  199. Britt, D. T.; Yeomans, D. K.; Housen, K.; Consolmagno, G. (2002). „Asteroid Density, Porosity, and Structure“ (PDF). Asteroids III: 485–500. Bibcode:2002aste.book..485B. Посетено на 2008-10-27.
  200. Britt et al. 2002, стр. 486
  201. Porco, C. C.; и др. (2007). „Saturn's Small Inner Satellites: Clues to Their Origins“. Science. 318 (5856): 1602–1607. Bibcode:2007Sci...318.1602P. doi:10.1126/science.1143977. PMID 18063794. S2CID 2253135.
  202. F. Marchis; и др. (2003). „A three-dimensional solution for the orbit of the asteroidal satellite of 22 Kalliope“. Icarus. 165 (1): 112–120. Bibcode:2003Icar..165..112M. doi:10.1016/S0019-1035(03)00195-7.
  203. Harris, Alan W.; Delbó, Marco; Binzel, Richard P.; Davies, John K.; Roberts, Julie; Tholen, David J.; Whiteley, Robert J. (1 October 2001). „Visible to Thermal-Infrared Spectrophotometry of a Possible Inactive Cometary Nucleus“. Icarus. 153 (2): 332–337. Bibcode:2001Icar..153..332H. doi:10.1006/icar.2001.6687.
  204. „Phobos In Depth“. NASA Solar System Exploration. 25 April 2019. Посетено на 3 May 2019.
  205. „Phobos By the Numbers“. NASA Solar System Exploration. 25 April 2019. Посетено на 3 May 2019.
  206. 206,0 206,1 Yeomans, D. K.; Antreasian, P. G.; Barriot, J.-P.; Chesley, S. R.; Dunham, D. W.; Farquhar, R. W.; и др. (September 2000). „Radio Science Results During the NEAR-Shoemaker Spacecraft Rendezvous with Eros“. Science. 289 (5487): 2085–2088. Bibcode:2000Sci...289.2085Y. doi:10.1126/science.289.5487.2085. ISSN 0036-8075. PMID 11000104.
  207. 207,0 207,1 „Special Session: Planet 9 from Outer Space - Pluto Geology and Geochemistry“. YouTube. Lunar and Planetary Institute. 25 March 2016. Посетено на 27 May 2019.
  208. 208,0 208,1 Johnston, Robert. „(134340) Pluto, Charon, Nix, Hydra, Kerberos, and Styx“. Посетено на 3 May 2019.
  209. P. C. Thomas; J. Veverka; D. Simonelli; P. Helfenstein; B. Carcich; M. J. S. Belton; и др. (1994). „The Shape of Gaspra“. Icarus. 107 (1): 23–36. Bibcode:1994Icar..107...23T. doi:10.1006/icar.1994.1004.
  210. Krasinsky, G. A.; Pitjeva, E. V.; Vasilyev, M. V.; Yagudina, E. I. (July 2002). „Hidden Mass in the Asteroid Belt“. Icarus. 158 (1): 98–105. Bibcode:2002Icar..158...98K. doi:10.1006/icar.2002.6837.
  211. „Deimos By the Numbers“. NASA Solar System Exploration. 25 April 2019. Посетено на 3 May 2019.
  212. „What Have We Learned About Halley's Comet?“. Astronomical Society of the Pacific (No. 6 – Fall 1986). 1986. Посетено на 16 December 2008.
  213. G. Cevolani; G. Bortolotti; A. Hajduk (1987). „Halley, comet's mass loss and age“. Il Nuovo Cimento C. Italian Physical Society. 10 (5): 587–591. Bibcode:1987NCimC..10..587C. doi:10.1007/BF02507255. S2CID 120603847.
  214. 214,0 214,1 Fang, Julia; Margot, Jean-Luc; Rojo, Patricio (16 July 2012). „Orbits, Masses, and Evolution of Main Belt Triple (87) Sylvia“. The Astronomical Journal. 144 (2): 70. arXiv:1206.5755. Bibcode:2012AJ....144...70F. doi:10.1088/0004-6256/144/2/70. S2CID 118516053.
  215. „JPL Small-Body Database Browser: 2685 Masursky (1981 JN)“ (2018-05-09 last obs). Посетено на 5 June 2019.
  216. 216,0 216,1 Johnston, Wm. Robert (21 September 2014). „(216) Kleopatra, Alexhelios, and Cleoselene“. Johnston's Archive. Посетено на 8 June 2019.