Список на придружни галаксии на Млечниот Пат

Од Википедија — слободната енциклопедија

Млечниот Пат има ред помали галаксии кои се гравитациски сврзани со него, како дел од подгрупата во состав на јатото Месна Група.[1]

Утврдени се 59 мали галаксии на далечина од 420 килопарсеци (1,4 милиони светлосни години) од Млечниот Пат, но не сите се во орбита, додека пак некои кружат околу други придружни галаксии (наречени и сателитски). Единствено видливи со голо око се Големиот и Малиот Магеланов Облак, кои се познати уште од праисториско време. Во 2006 г. се извршени мерења со вселенскиот телескоп „Хабл“, каде е заклучено дека Магелановите Облаци можеби се пребрзи за да кружат околу Млечниот Пат.[2] Од оние за кои со сигурност се знае дека се во орбита, најголема е џуџестата елиптична галаксија Стрелец, чиј пречник изнесува 2,6 кпс (8,500 сг)[3] или околу една дваесеттина од оној на Млечниот Пат.

Особености[уреди | уреди извор]

Придружните галаксии кои кружат од 1,000 сг (310 пс) на работ од дискот на Млечниот Пат до работ на неговиот темноматериски ореол на 980×103 сг (300 кпс) од средиштето на галаксијата,[н 1] се осиромашени со водороден гас во споредба со оние што кружат од поголема далечина. Ова се должи на нивото заемодејство со густиот и врел гасовиот ореол на Млечниот Пат кој им го одзема студениот гас на придружниците. Придружниците вон ова подрачје изобилуваат со гас.[4][5]

Список[уреди | уреди извор]

Придружни галаксии на Млечниот Пат се:[6]

Назив Пречник
(кпс)
Оддалеченост
(кпс)
Апсолутна величина Тип Откриена
Голем Магеланов Облак 4 48,5 −18,1 SBm праисторија
Пумпа 2 2,9 130 −8,5 ? 2018
Стрелец 2,6 20 −13,5 E 1994
Пехар II 2,2 117,5 −8,2 dSph 2016 [7]
Мал Магеланов Облак 2 61 −16,8 Irr праисторија
Ловечки Кучиња I 2 220 −8,6 dSph 2006
Големо Куче 1,5 8 Irr 2003
Воловар III 1,0 46 dSph? 2009
Вајар 0,8 90 −11,1 dE3 1937
Змеј 0,7 80 −8,8 dE0 1954
Херкул 0,7 135 −6,6 dSph 2006
Лав II 0,7 210 −9,8 dE0 1950
Печка 0,6 140 −13,4 dE2 1938
Еридан II [8] 0,55 366 −7,1 dSph 2015 [9][10]
Секстант 0,5 90 −9,3 dE3 1990
Кобилица 0,5 100 −9,1 dE3 1977
Лав I 0,5 250 −12,0 dE3 1950
Мала Мечка 0,4 60 −8,8 dE4 1954
Индијанец II 0,36 214 −4,3 dSph? 2015 [11]
Лав T 0,34 420 −8,0 dSph/dIrr 2006
Водолија II 0,32 108 −4,2 dSph 2016 [12]
Воловар I 0,30 60 −6,3 dSph 2006
Ловечки Кучиња II 0,30 155 −4,9 dSph 2006
Лав IV 0,30 160 −5,8 dSph 2006
Тукан IV 0,25 48 −3,5 dSph 2015 [11]
Гулаб I 0,21 182 −4,5 dSph 2015 [11]
Голема Мечка II 0,20 30 dG D 2006
Жерав II 0,19 53 −3,9 dSph 2015 [11]
Кит III 0,18 251 −2,4 dSph? 2017 [13]
Береникина Коса 0,14 42 −4,1 dSph 2006
Мала Водна Земија II 0,14 128 −4,8 dSph 2015 [14]
Мрежичка III 0,13 92 −3,3 dSph 2015 [11]
Риби II 0,12 180 −5,0 dSph 2010
Пегаз III 0,11 215 −3,4 dSph 2015 [15][16]
Мала Водна Змија I 0,10 28 −4,7 dSph 2018 [17]
Воловар II 0,10 42 −2,7 dSph 2007
Тукан III 0,09 25 −2,4 dSph 2015 [11]
Девица 0,09 91 −0,3 dSph? 2016 [13]
Часовник II 0,09 78 −2,6 dSph 2015 [18]
Стрелец II 0,08 67 −5,2 dSph 2015 [19]
Лав V 0,08 180 −5,2 dSph 2007
Триаголник II 0,07 30 −1,8 dSph 2015
Сегуе 2 0,07 35 −2,5 dSph 2007
Сегуе 1 0,06 23 −1,5 dSph 2007
Змеј II 0,04 20 −2,9 dSph 2015 [19]
Тукан V 0,03 55 −1,6 dSph 2015 [11]
Кит II 0,03 30 0,0 dSph? 2015 [11]
Мрежичка II 30 −3,6 dSph 2015 [9][10]
Тукан II 70 −3,9 dSph 2015 [9][10]
Риби I 80 dSph? 2009
DES 82 GC 2016 [20]
Еридан III 90 −2,4 dSph?[б 1] 2015 [9][10]
Часовник I 100 −3,5 dSph?[б 1] 2015 [9][10]
Ким 2/Индијанец I 100 GC 2015 [9][10]
Феникс II 100 −3,7 dSph?[б 1] 2015 [9][10]
Голема Мечка I 100 −5,5 dG D 2005
Сликар 115 −3,7 dSph?[б 1] 2015 [9][10]
Жерав I 120 −3,4 dSph 2015 [9]
Кобилица II 0,182 36 −4,5 dSph 2018 [21]
Кобилица III 0,06 28 −2,4 GC? 2018 [21]

Карта[уреди | уреди извор]

Млечен ПатСтрелец (џуџеста елиптична галаксија)Секстант (џуџеста галаксија)Голем Магеланов ОблакМал Магеланов ОблакВајар (џуџеста галаксија)Печка (џуџеста галаксија)Кобилица (џуџеста галаксија)Воловар (џуџеста галаксија)Голема Мечка IIГолема Мечка IМала Мечка (џуџеста галаксија)Змеј (џуџеста галаксија)
Придружни галаксии на Млечниот Пат (стислива карта)

Потоци[уреди | уреди извор]

Млечниот Пат ја вшмукува џуџестата сфероидна галаксија Стрелец и се очекува да помине низ неа во рок од следните 100 милиони години. Потокот во Девица е ѕвезден поток во поларна орбита околу Млечиот Пат исмукана од Стрелец. Потокот во Девица е поток кој некогаш бил обиколувачка џуџеста галаксија која денес е сосем растегната под дејство на гравитацијата на Млечниот Пат.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. Растојанието од галактичкото средиште до работ на нејзиниот темноматериски ореол се нарекува моќносен (виријален) полупречник на галаксијата — Rvir

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. David G. Turner (15 August 2013). „An Eclectic View of our Milky Way Galaxy“. Canadian Journal of Physics (објав. September 2013). 92 (9): 959–963. arXiv:1310.0014. Bibcode:2014CaJPh..92..959T. doi:10.1139/cjp-2013-0429.
 2. „Press release: Magellanic Clouds May Be Just Passing Through“. Harvard University. January 9, 2007.
 3. Karachentsev, I. D.; Karachentseva, V. E.; Hutchmeier, W. K.; Makarov, D. I. (2004). „A Catalog of Neighboring Galaxies“. The Astronomical Journal. 127 (4): 2031–2068. Bibcode:2004AJ....127.2031K. doi:10.1086/382905.
 4. „Milky Way Ransacks Nearby Dwarf Galaxies“. SpaceDaily. 17 октомври 2014.
 5. „Milky Way ransacks nearby dwarf galaxies“. ScienceDaily. 15 октомври 2014.
 6. Sjölander, Nils. „Milky Way satellite galaxies“. Архивирано од изворникот на 2014-02-19.
 7. Torrealba, G.; Koposov, S.E.; Belokurov, V.; Irwin, M. (13 April 2016). „The feeble giant. Discovery of a large and diffuse Milky Way dwarf galaxy in the constellation of Crater“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 459 (3): 2370–2378. arXiv:1601.07178. Bibcode:2016MNRAS.459.2370T. doi:10.1093/mnras/stw733.
 8. Crnojević, D.; Sand, D.J.; Zaritsky, D.; Spekkens, K.; Willman, B.; Hargis, J.R. (2016). „Deep imaging of Eridanus II and its lone star cluster“. The Astrophysical Journal. 824: L-14. arXiv:1604.08590. Bibcode:2016ApJ...824L..14C. doi:10.3847/2041-8205/824/1/L14.
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 9,6 9,7 9,8 Koposov, Sergey E.; Belokurov, Vasily; Torrealba, Gabriel; Evans, N. Wyn (10 March 2015). „Beasts of the Southern Wild. Discovery of a large number of ultra faint satellites in the vicinity of the Magellanic Clouds“. The Astrophysical Journal. 805 (2): 130. arXiv:1503.02079. Bibcode:2015ApJ...805..130K. doi:10.1088/0004-637X/805/2/130.
 10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 10,5 10,6 10,7 DES Collaboration (10 March 2015). „Eight New Milky Way companions discovered in first-year Dark Energy Survey data“. The Astrophysical Journal. 807: 50. arXiv:1503.02584. Bibcode:2015ApJ...807...50B. doi:10.1088/0004-637X/807/1/50.
 11. 11,0 11,1 11,2 11,3 11,4 11,5 11,6 11,7 Drlica-Wagner, A.; и др. (4 November 2015). „Eight ultra-faint galaxy candidates discovered in Year Two of the Dark Energy Survey“. The Astrophysical Journal. 813 (2): 109. arXiv:1508.03622. Bibcode:2015ApJ...813..109D. doi:10.1088/0004-637X/813/2/109.
 12. Torrealba, G.; Koposov, S.E.; Belokurov, V.; Irwin, M.; Collins, M.; Spencer, M.; Ibata, R.; Matteo, M.; Bonaca, A.; Jethwa, P. (2016). „At the survey limits: Discovery of the Aquarius 2 dwarf galaxy in the VST ATLAS and the SDSS data“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 463: 712–722. arXiv:1605.05338. Bibcode:2016MNRAS.463..712T. doi:10.1093/mnras/stw2051.
 13. 13,0 13,1 Homma, Daisuke; Chiba, Masashi; Okamoto, Sakurako; Komiyama, Yutaka; Tanaka, Masayuki; Tanaka, Mikito; Ishigaki, Miho N.; Hayashi, Kohei; Arimoto, Nobuo (2017-04-19). „Searches for New Milky Way Satellites from the First Two Years of Data of the Subaru/Hyper Suprime-Cam Survey: Discovery of Cetus III“. Publications of the Astronomical Society of Japan. 70. arXiv:1704.05977. Bibcode:2018PASJ...70S..18H. doi:10.1093/pasj/psx050.
 14. Martin, Nicolas F.; и др. (Survey of the Magellanic Stellar History) (23 April 2015). „Hydra II: A faint and compact Milky Way dwarf galaxy found in the survey of the Magellanic stellar history“. The Astrophysical Journal Letters. 804 (1): L5. arXiv:1503.06216. Bibcode:2015ApJ...804L...5M. doi:10.1088/2041-8205/804/1/L5.
 15. Kim, Dongwon; Jerjen, Helmut; Mackey, Dougal; Da Costa, Gary S.; Milone, Antonino P. (12 May 2015). „A hero's dark horse: Discovery of an ultra-faint Milky Way satellite in Pegasus“. The Astrophysical Journal Letters. 804 (2): L-44. arXiv:1503.08268. Bibcode:2015ApJ...804L..44K. doi:10.1088/2041-8205/804/2/L44.
 16. Kim, Dongwon; Jerjen, Helmut; Geha, Marla; Chiti, Anirudh; Milone, Antonino P.; Mackey, Dougal; da Costa, Gary; Frebel, Anna; Conn, Blair (2016). „Portrait of a dark horse: Photometric properties and kinematics of the ultra-faint Milky Way satellite Pegasus III“. The Astrophysical Journal. 833: 16. arXiv:1608.04934. Bibcode:2016ApJ...833...16K. doi:10.3847/0004-637X/833/1/16.
 17. Koposov, Sergey E.; Walker, Matthew G.; Belokurov, Vasily; Casey, Andrew R.; Geringer-Sameth, Alex; Mackey, Dougal; Da Costa, Gary; Erkal, Denis; Jethwa, Prashin (2018-10-01). „Snake in the Clouds: a new nearby dwarf galaxy in the Magellanic bridge*“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (англиски). 479 (4): 5343–5361. doi:10.1093/mnras/sty1772. ISSN 0035-8711.
 18. Kim, Dongwon & Jerjen, Helmut (28 July 2015). „Horologium II: A second ultra-faint Milky Way satellite in the Horologium constellation“. The Astrophysical Journal Letters. 808 (2): L-39. arXiv:1505.04948. Bibcode:2015ApJ...808L..39K. doi:10.1088/2041-8205/808/2/L39.
 19. 19,0 19,1 Laevens, B.P.M; Martin, N.F.; Bernard, E.J.; Schlafly, E.F.; Sesar, B. (1 November 2015). „Sagittarius II, Draco II and Laevens 3: Three new Milky Way satellites discovered in the PAN-STARRS 1 3π survey“. The Astrophysical Journal. 813 (1): 44. arXiv:1507.07564. Bibcode:2015ApJ...813...44L. doi:10.1088/0004-637X/813/1/44.
 20. Luque, E.; и др. (9 February 2016). „Digging deeper into Southern skies: A compact Milky Way companion discovered in first-year Dark Energy Survey data“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 458 (1): 603–612. arXiv:1508.02381. Bibcode:2016MNRAS.458..603L. doi:10.1093/mnras/stw302.
 21. 21,0 21,1 Torrealba, G.; Belokurov, V.; Koposov, S. E.; Bechtol, K.; Drlica-Wagner, A.; Olsen, K. A. G.; Vivas, A. K.; Yanny, B. et al. (2018-01-22). "Discovery of two neighboring satellites in the Carina constellation with MagLiteS". arXiv:1801.07279. 

Литература[уреди | уреди извор]