Галактички диск

Од Википедија — слободната енциклопедија
Галаксијата Вајар NGC 253 е пример за дискова галаксија

Галактички диск — дел од дисковата галаксија, како што се спиралните галаксии, или леќестите галаксии.

Галактичкиот диск е рамнината во која постојат спиралите, пречките и дисковите на галаксиите. Галачтичките дискови имаат поголеми количества на гас и прашина, и помлади ѕвезди со отколку оние во галактичката испакнатина или пак галактичкиот ореол.

Галактичкиот диск најмногу се состои од гас, прашина и ѕвезди. Делот од дискот во кој се наоѓа гасот и прашината се нарекува гасовит диск. Делот во кои се наоѓаат ѕвездите пак се нарекува ѕвезден диск.

Непостојани орбитални брзини на ѕвездите[уреди | уреди извор]

Забележано е дека орбиталната брзина на ѕвездите од галактичкиот диск на повеќето дискови дискови е непостојана со количеството на сјајна материја во галаксијата. Можно објаснување за овој проблем е несјајната темна материја.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]