Список на најблиски галаксии

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на познати галаксии на далечина од 3,59 мегапарсеци (11,7 милиони светлосни години) од Сончевиот систем. Тука се опфатени сите 50 галаксии од Месната Група, некои од галактичките групи M81 и Кентаур A/M83 и некои сè уште неопределени групи.

Список[уреди | уреди извор]

Бр. Слика Галаксија Вид Оддалеченост од Земјата Величина Група Белешки Пречник (сг)
Милиони светлосни години Мпс M m
  1 Milky Way IR Spitzer.jpg Млечен Пат SBbc 0,027[1] 0,008[1] −20,8 [2] Месна Група матична галаксија на Земјата 100.000–180.000
  2 Џуџ. во Големо Куче Irr 0,025[3] 0,008 −14,5 23,3 Месна Група сателит на Млечниот Пат (насобрана од Млечниот Пат)
  3 S sgrdw1.jpg Џуџ. сфер. во Стрелец SagDEG dSph/E7 0,081 0,024[4] −12,67[4] 4,5[5] Месна Група сателит на Млечниот Пат (делумно насобрана од Млечниот Пат) 10.000
  4 Голема Мечка II dSph 0,098 0,030 −4,2 14,3 Месна Група сателит на Млечниот Пат (насобрана од Млечниот Пат) ~1.800
  5 LH 95.jpg Голем Магеланов Облак (LMC) Irr/SB(s)m 0,163 0,050[4] −17,93[4] 0,9[5] Месна Група сателит на Млечниот Пат 14.000
  6 Воловар I d Sph 0,197[5] 0,060 −5,8[6] 13,1 Месна Група сателит на Млечниот Пат
  7 NGC 346 in Small magellanic cloud.jpg Мал Магеланов Облак (SMC, NGC 292) SB(s)m pec 0,206 0,063[4] −16,35[4] 2,7[5] Месна Група сателит на Млечниот Пат 7.000
  8 Џуџ. во Мала Мечка dE4 0,206 0,063[4] −7,13[4] 11,9[5] Месна Група сателит на Млечниот Пат
  9 PGC 60095 Draco Dwarf Hubble WikiSky.jpg Џуџ. во Змеј (DDO 208) dE0 pec 0,258 0,079[4] −8,74[4] 10,9[5] Месна Група сателит на Млечниот Пат со големо количество на темна материја ~2.700 × 1.900
 10 NGC 2419 Hubble WikiSky.jpg NGC 2419 Glob Clus 0,275 0,084 −9,5/−11 ? 9,06 сјајно оддалечено збиено јато во Млечниот Пат 520
 11 Џуџ. во Секстант dSph 0,281 0,086[4] −7,98[4] 12[5] Месна Група сателит на Млечниот Пат 8.400
 12 Sculptor Dwarf Galaxy ESO.jpg Џуџ. во Вајар (E351-G30) dE3 0,287 0,088[4] −9,77[4] 10,1[5] Месна Група сателит на Млечниот Пат
 13 Голема Мечка I (UMa I dSph) dSph 0,330 0,10[7] −6,75[7] Месна Група сателит на Млечниот Пат неколку илјади сг
 14 Carina Dwarf Galaxy.jpg Џуџ. во Кобилица (E206-G220) dE3 0,330 0,10[4] −8,97[7] 11,3[5] Месна Група сателит на Млечниот Пат 1.600
 15 Fornax Dwarf.jpg Џуџ. во Печка (E356-G04) dSPh/E2 0,46 0,14[2] −11,5[4] 9,28[2] Месна Група сателит на Млечниот Пат
 16 Лав II (Лав B, DDO 93) dE0 pec 0,701[8] 0,215 −9,23[4] 12,45[2] Месна Група сателит на Млечниот Пат 4.100 (плимно)
 17 Ugc5470.jpg Лав I (DDO 74, UGC 5470) dE3 0,820[8] 0,25 −10,97[4] 11,18[2] Месна Група сателит на Млечниот Пат
 18 Лав T G[5] 1,370 0,42[9] 16[5] Месна Група сателит на Млечниот Пат? 2.300
 19 Phoenix Dwarf Hubble WikiSky.jpg Џуџ. во Феникс (P 6830) IAm 1,44 0,44 −10,22[4] 13,07[2] Месна Група сателит на Млечниот Пат
 20 NGC6822.jpg Барнардова Галаксија (NGC 6822) IB(s)m IV-V 1,630[8] 0,50 −15,22[4] 9,32[2] Месна Група сателит на Млечниот Пат 7.000
 21 MGC1[10] Glob Clus 2 0,615 −9,2 Месна Група изолирано јато на ~200 кпс од M31
 22 Ngc185.jpg NGC 185 dE3 pec 2,010 [11] 0,62 −14,76[4] 9,99[2] Месна Група сателит на Андромеда
 23 Андромеда II dE0 2,130 [11] 0,65 −9,33[4] 15,10[2] Месна Група сателит на Андромеда
 24 IC10 BVHa.jpg IC 10 (UGC 192) dIrr IV/BCD[5] 2,2 0,67 −15,57[4] 12,2[2] Месна Група сателит на Андромеда
 25 NGC147.jpg NGC 147 (DDO 3) dE5 pec 2,200[11] 0,68 −14,9[4] 10,36[2] Месна Група сателит на Андромеда
 26 Leo A Hubble WikiSky.jpg Лав A (Лав III, DDO 69) IBm V 2,250[8] 0,80[12] −11,68[12] 12,92 Месна Група сателит на Млечниот Пат
 27 IC1613-3.jpg IC 1613 (UGC 668) IAB(s)m V 2,350[8] 0,72 −14,51[4] 9,92[2] Месна Група сателит на Андромеда
 28 Andromeda I Hubble WikiSky.jpg Андромеда I dE3 pec 2,430[11] 0,75 −10,87[4] 13,9[2] Месна Група сателит на Андромеда
 29 Андромеда III dE2 2,440[11] 0,75 −9,30[4] 15,20[2] Месна Група сателит на Андромеда
 30 Џуџ. во Кит dSph/E4 2,460[11] 0,75 −10,18[4] 14,4[2] Месна Група сателит на Андромеда[4]
 31 Hs-1999-40-a-full jpg.jpg M32 (NGC 221) E2 2,480[8] 0,76 −15,96[4] 8,73[2] Месна Група близок сателит на Андромеда 6.500
 32 Cassiopeia Dwarf (PGC 2807155) Hubble WikiSky.jpg џуџеста во Касиопеја (Cas dSph, Андромеда VII) dSph 2,490[11] 0,76 −11,67[4] 13,65[2] Месна Група сателит на Андромеда[4]
 33 Андромеда IX dE 2,500[11] 0,77 −7,5[4] Месна Група сателит на Андромеда[4]
 34 LGS 3 ubv.jpg LGS 3 dIrr/dSph 2,510[11] 0,77 −7,96[4] 16,18[2] Месна Група сателит на Траиголник
 35 Андромеда V dSph 2,52[11] 0,77 −8,41[4] 16,67[2] Месна Група сателит на Андромеда[4]
 36 Андромеда VI dSph 2,55[11] 0,78 −10,80[4] 14,05[2] Месна Група сателит на Андромеда[4]
 37 Андромеда VIII dSph[13] 2,7 0,828 −15,6 9,1 Месна Група плимно изобличена џуџеста галаксија близу Андромеда откриена во 2003 г.[13]
 — Andromeda Galaxy (with h-alpha).jpg Андромеда (M31) SA(s)b 2,56[11] 0,79 −21,58[4] 4,17[2] Месна Група најголема галаксија во Месната Група, со барем 19 сателитски галаксии 220.000
 38 M33.jpg Триаголник (M33) SAc 2,64 [11] 0,81 −18,87[4] 6,19[2] Месна Група најдалечен објект видлив со голо око 60.000
 39 Messier 110.jpg M110 (NGC 205) E6p 2,69 [11] 0,83 −16,15[4] 8,72[2] Месна Група близок сателит на Андромеда
 40 Андромеда XXI[14] dSph 2,8 0,86 −9,9 Месна Група сателит на Андромеда 13.000
 41 Андромеда XXII[14] <dSph 3,22 0,987 6,5 Месна Група сателит на Андромеда
 42 Tucana Dwarf Hubble WikiSky.jpg Џуџ. во Тукан dE5 2,87 0,88[4] −9,16 15,7[2] Месна Група[4] изолиран член на групата — „исконска“ галаксија[15]
 43 Андромеда X dSph[5] 2,90 0,889 −8,1[16] 16,1[5] Месна Група сателит на Андромеда откриен во 2006 г.
 44 Џуџ. неправ. во Пегаз (DDO 216) dIrr/DSph[5] 3,00 [11] 0,92 −11,47[4] 13,21[5] Месна Група сателит на Андромеда
 45 Андромеда XIX[17] dG 3,04 0,933 −9,3 Месна Група сателит на Андромеда, се протега 1,7 кпс 22.200
 46 Wlm galaxy.jpg Волф-Лундмарк-Мелот (WLM, DDO 221) Ib(s)m[5] 3,16 0,97[12] −14,06[12] 11,03[5] Месна Група изолиран член на работ на Месната Група
 47 SagDIG.jpg Џуџ. неправ. во Стрелец (SagDIG) IB(s)m V[5] 3,39 1,04[4] −11,49 15,5 Месна Група[2] изолиран член на работ на Месната Група
 48 Aquariusdwarf.gif Џуџ. во Водолија (DDO 210) Im V 3,49 [11] 1,07 / 0,94[12] −11,09[12] 14,0[5] Месна Група изолиран член на работ на Месната Група
 49 UGC 4879.jpg UGC 4879 (VV124)[18] 3,59 1,1 −11,5[12] Месна Група
 50 Antlia Dwarf PGC 29194 Hubble WikiSky.jpg Џуџ. во Пумпа dE3.5[5] 4,08 1,25[12] −9,63[12] 16,19[2] Месна Група може да имала заемодејства со NGC 3109[19] 3.000
 51 Sextans dwarf.jpg Секстант A (UGCA 205, DDO 75) IBm[5] 4,31[20] 1,32 −13,95[4] 11,86[5] Месна Група[2] изолиран член на работ на Месната Група
 52 NGC 3109 2MASS.jpg NGC 3109 SB(s)m 4,24 1,30[19] −15,68[2] 10,39[2] Месна Група
 53 Andromeda XVIII.jpg Андромеда XVIII[17] dG 4,42 1,355 −9,7 Месна Група
 54 Sextans B Hubble WikiSky.jpg Секстант B (UGC 5373) IM IV-V[5] 4,44 1,44[12] −14,08[12] 11,85[5] Месна Група[2]
 55 KKh 060 Ir 4,89 1,5[2] 18B[5]
 56 KUG 1210+301B (KK98 127) S.. 4,89 1,5[2] 15,7[5] помеѓу LG и M94 пар?
 57 HIZSS 003 5,5 1,69[12] −12,60[12] 18B[5] далеку под рамнината Скриена од Млечниот Пат
 58 KKR 25 Ir 6,07 1,86[2] −9,94[12] 17,0[5]
 59 ESO 410-G005 E3[5] 6,33 1,94[12] −11,60[12] 14,85[5] NGC 55 и 300
 60 ESO 294-010 dS0/Im[5] 6,26[21] 1,96[12] −10,95[12] 15,6[5] NGC 55 и 300
 61 IC 5152 IA(s)m[5] 6,42 1,97[12] −15,56[12] 11,06[5] NGC 55 и 300 ? оддалечено од страната на NGC 55
 62 GR 8.jpg GR 8 (DDO 155) ImV[5] 6,95 2,13[12] −12,14[12] 14,65[5] внатрешна граница на M94 наречена „галаксија отисок“
 63 PGC 166185.jpeg KKR 03 (KK98 230) џуџ. Irr 6,98 2,14[12] −9,8 17,90[5] внатрешна граница на M94 980
 64 Composite Image of NGC 300.jpg NGC 300 SA(s)d[5] 7,01 2,15[21] −17,92[2] 8,95[5] внатрешна граница на Група во Вајар образува пар со NGC 55 150.000?
 65 GALEX-NGC55.jpg NGC 55 SB(s)m: sp[5] 7,08 2,17[12] −18,47[12] 8,84[2] внатрешна граница на Група во Вајар образува пар со NGC 300 730.000?
 66 UGCA 438 (ESO 407-018) IB(s)m pec:[5] 7,24 2,22[12] −12,92[12] 13,86[2] NGC 55 и 300
 67 UGC 09128 (DDO 187) ImIV-V 7,3 2,24[12] −12,47[12] 14,38[5] внатрешна граница на M94
 68 IC 3104 IB(s)m 7,40 2,27[2] −14,85[12] 13,63[5] упатена кон галаксијата Шестар
 69 IC 4662 (ESO 102- G 014) IBm 7,96 2,44[12] −15,56[12] 11,74[5] упатена кон галаксијата Шестар
 70 KKh 98 Irr 7,99 2,45[2] −10,78[2] 16,7[5] IC 342/Мафеј
 71 UGC 8508 (I Zw 060) IAm 8,35 [22] 2,69[12] −13,09[12] 14,40[5] M94
 72 KKh 086 Ir 8,51 2,60[12] −10,30[12] 16,8[5] изолирана (M94/Cent A)
 73 DDO 99 (UGC 06817) Im 8,61 2,64[2]–3,9[5] −13,52[12] 13,4[5] M94
 74 UGC 07577 (DDO 125) Im 8,94 2,74[12] −14,32[12] 12,84[5] M94
 75 UGC 9240 galaxy HST.jpg UGC 9240 (DDO 190) IAm 9,10 2,80[12] −14,19[12] 13,25[5] M94
 76 Dwingeloo 1 (WISE).png Двингелу 1 SB(s)cd 9,13 2,8[2] −18,78 19,8[5] IC 342/Мафеј
 77 Maf2atlas.jpg Мафеј 2 SAB(rs)bc 9,13 2,8[2] −20,15[4] 14,77[5] IC 342/Мафеј
 78 UGCA 276 (DDO 113) Im 9,32 2,86[2] 15,40[5] M94
 79 Fireworks of Star Formation Light Up a Galaxy - GPN-2000-000877.jpg NGC 4214 (UGC 07278) IAB(s)m 9,58 2,94[2] 10,24[5] M94 ѕвездородна галаксија
 80 UGCA 86 SAB(s)m[23] 9,65 2,96[24] 13,5[5] IC 342/Мафеј[23]
 81 NGC 4163 dIrr 9,65 2,96[24] 14,5[5] M94
 82 Двингелу 2 Im? 9,78 3,0[2] −14,55[2] 20,5[5] IC 342/Мафеј
 83 KKH 11 (ZOAG G135.74-04.53) dE/N 9,78 3,0[2] −13,35[4] 16,2[5] IC 342/Мафеј
 84 KKH 12 Ir 9,78 3,0[2] −13,03 17,8[5] IC 342/Мафеј
 85 MB 3 dSph 9,78 3,0[2] −13,65[4] 19,8[5] IC 342/Мафеј
 86 MB 1 (KK98 21) SAB(s)d? 9,78 3,0[2] −14,81[4] 20,5[5] IC 342/Мафеј
 87 Maf1atlas.jpg Мафеј 1 S0- pec 9,78 3,0[2] −18,97[4] 11,4[5] IC 342/Мафеј
 88 UGCA 92 Im?[5] 9,82 3,01[24] 13[5] IC 342/Мафеј[23]
 89 UGC 8651 (DDO 181) Im 9,82 3,01[2] 14,7[5] M94
 90 NGC 1569.jpg NGC 1569 (UGC 03056) IBm;Sbrst[5] 9,98 3,06[25] −18,17[2] 11,86[5] IC 342/Мафеј[23]
 91 ESO 274-01[26] SAd: 10,1 3,09 11,7 Кентаур A
 92 UGCA 292 (DDO 125) ImIV-V 10,11 3,1[2] 16,0[5] M94
 93 NGC 3741 ImIII/BCD 10,21 [22] 3,13 14,3[5] M94
 94 KK98 35 Irr 10,31 3,16[2] −14,30 17,2[5] IC 342/Мафеј
 95 HIPASS J1247-77 Im 10,31 3,16[27] 17,B[5] порамнета со IC 3104
 96 NGC 2366HST.jpg NGC 2366 IB(s)m 10,40 [22] 3,19 11,43[5] M81
 97 UGCA 133 (DDO 44) Im 10,40 [22] 3,19 15,54[5] M81
 98 ESO 321-014[26] IBm[5] 10,40 [26] 3,19 15,16[5] Кентаур A
 99 UGC 8833 (HST).jpg UGC 8833 Im 10,41 3,19[2] 16,5[5] M94
100 UGC 4483 BlueCG 10,47 [22] 3,21 15,2[5] M81
101 NGC404.jpg NGC 404 SA(s)0-:[5] 10,56 3,24[12] −16,61[12] 11,21[5] Мирахов Дух
102 Ugca105.jpg UGCA 105 Im? 10,63 [22] 3,26 −16,81 13,9[5] IC 342/Мафеј
103 IC342 RGB2.jpg IC 342 SAB(rs)cd[5] 10,70 3,28[2] −20,69[2] 9,37[2] IC 342/Мафеј наречена „скриена галаксија“
104 Cas 1 (KK98 19) џуџ. Irr 10,76 3,3[2] −16,70 16,38[5] IC 342/Мафеј
105 NGC 2403HST.jpg NGC 2403 SAB(s)cd HII 10,76 3,30[4] −19,29 8,93[5] M81
106 Жирафа B Irr 10,80 [22] 3,31 −11,85 16,1[5] IC 342/Мафеј
107 UGCA 015 (DDO 6) IB(s)m 10,90 3,34[4] −12,50[4] 15,19[5] Група во Вајар
108 KKH 37 (Mai 16) S/Irr 11,06 3,39[27] 16,4[5] IC 342/Мафеј
109 Irregular galaxy Holmberg II (captured by the Hubble Space Telescope).tif Холмберг II (DDO 50, UGC 4305) Im 11,06 [22] 3,39 11,1[5] M81
110 NGC 5102 2MASS.jpg NGC 5102 SA0- HII 11,09 3,40[2] −18,08,56 10,35[5] Кентаур A
111 NGC 5237 I0?[5] 11,09 3,40;[26] 13,23[5] Кентаур A
112 ESO 325-11 11,09 3,40;[26] 13,99[5] Кентаур A
113 ESO 540-030.jpg ESO 540-030 (KDG 2) IABm 11,10 3,40[4] −11,39 16,45[5] Група во Вајар
114 FM2000 1 dSph? 11,15 [22] 3,42 17,5[5] M81
115 ESO 540-032 IAB(s)m pec: 11,15 3,42[4] −11,32[4] 16,55[5] Група во Вајар
116 NGC 1560 SA(s)d HII 11,25 3,45[2] −16,87[4] 12,16[5] IC 342/Мафеј
117 ESO 383-087 (ISG 39) SB(s)dm 11,3 3,45[26] −15,16[2] 11,03[5] Кентаур A
118 NGC 5206 11,3 3,47[26] Кентаур A
119 KK 179 (ESO 269-37) 11,4 3,48[26] Кентаур A
120 KK98 77 џуџ. Sph 11,35 [22] 3,48 16,2[5] M81
121 DDO 71 Im 11,42 [22] 3,50 18[5] M81
122 M82 Chandra HST Spitzer.jpg M82 I0;Sbrst HII 11,51 3,53[4] −19,63[4] 9,.30 [5] M81 37.000
123 ESO 269-66 (KK98 190) dE,N 11,55 3,54[2] −13,56 14,11[5] Кентаур A
124 M81 A (KDG 52) I? 11,58 [22] 3,55 −11,49[4] 16,5[5] M81
125 NGC2976 3.6 5.8 8.0 microns spitzer.png NGC 2976 SAc pec HII 11,61 [22] 3,56 −17,1[4] 10,82[5] M81
126 UGC 4459.jpg UGC 4459 (DDO 53) Im 11,61 [22] 3,56 −13,37[4] 14,48 [5] M81
127 Phot-18b-99-hires.jpg NGC 4945 SB(s)cd:sp[5] 11,70 [28] 3,59 −20,51[2] 9,3[5] Кентаур A
Бр.   Галаксија Вид Оддалеченост Величина Група Белешки
мсг Мпс M m

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 оддалеченост на Сончевиот систем од галактичкото средиште. Растојанието од Земјата до галаксијата во која таа се наоѓа, се разбира, изнесува нула.
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 2,25 2,26 2,27 2,28 2,29 2,30 2,31 2,32 2,33 2,34 2,35 2,36 2,37 2,38 2,39 2,40 2,41 2,42 2,43 2,44 2,45 2,46 2,47 2,48 2,49 2,50 2,51 2,52 2,53 2,54 2,55 2,56 2,57 2,58 2,59 2,60 2,61 2,62 2,63 2,64 I. D. Karachentsev et al.(2004) A Catalog of Neighboring Galaxies Уточнувањата на измерените растојание бо можеле да го променат редоследот на списоков.
  3. From official press release announcing discovery (University of Strasbourg) Архивирано 2008-05-27 во Wayback Machine. accessdate = June 2008
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 4,17 4,18 4,19 4,20 4,21 4,22 4,23 4,24 4,25 4,26 4,27 4,28 4,29 4,30 4,31 4,32 4,33 4,34 4,35 4,36 4,37 4,38 4,39 4,40 4,41 4,42 4,43 4,44 4,45 4,46 4,47 4,48 4,49 4,50 4,51 4,52 4,53 4,54 4,55 4,56 4,57 4,58 4,59 4,60 4,61 4,62 4,63 I. D. Karachentsev (2005 г). The Local Group and Other Neighboring Galaxy Groups. „Astronomical Journal“ том  129 (1): 178–188. doi:10.1086/426368. Bibcode2005AJ....129..178K. 
  5. 5,000 5,001 5,002 5,003 5,004 5,005 5,006 5,007 5,008 5,009 5,010 5,011 5,012 5,013 5,014 5,015 5,016 5,017 5,018 5,019 5,020 5,021 5,022 5,023 5,024 5,025 5,026 5,027 5,028 5,029 5,030 5,031 5,032 5,033 5,034 5,035 5,036 5,037 5,038 5,039 5,040 5,041 5,042 5,043 5,044 5,045 5,046 5,047 5,048 5,049 5,050 5,051 5,052 5,053 5,054 5,055 5,056 5,057 5,058 5,059 5,060 5,061 5,062 5,063 5,064 5,065 5,066 5,067 5,068 5,069 5,070 5,071 5,072 5,073 5,074 5,075 5,076 5,077 5,078 5,079 5,080 5,081 5,082 5,083 5,084 5,085 5,086 5,087 5,088 5,089 5,090 5,091 5,092 5,093 5,094 5,095 5,096 5,097 5,098 5,099 5,100 5,101 5,102 5,103 5,104 5,105 5,106 „NASA/IPAC Extragalactic Database“. конс. 2008. 
  6. Belokurov, 2006 A Faint New Milky Way Satellite in Bootes
  7. 7,0 7,1 7,2 Willman, Dalcanton, Martinez-Delgado, et al. (2005) "A New Milky Way Dwarf Galaxy in Ursa Major", submitted to Astrophysical Journal Letters, on arXiv.org: astro-ph/0503552
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 van den Bergh, S. (2000)Updated Information on the Local Group
  9. Irwin; Belokurov; Evans; Ryan-Weber; de Jong; Koposov; Zucker; Hodgkin; и др. (2007 г). Discovery of an Unusual Dwarf Galaxy in the Outskirts of the Milky Way. „The Astrophysical Journal“ том  656: L13–L16. doi:10.1086/512183. Bibcode2007ApJ...656L..13I. 
  10. Mackey; Ferguson; Irwin; Martin; Huxor; Tanvir; Chapman; Ibata; и др. (2009 г). Deep Gemini/GMOS imaging of an extremely isolated globular cluster in the Local Group. „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“ том  401: 533–546. doi:10.1111/j.1365-2966.2009.15678.x. Bibcode2010MNRAS.401..533M. 
  11. 11,00 11,01 11,02 11,03 11,04 11,05 11,06 11,07 11,08 11,09 11,10 11,11 11,12 11,13 11,14 11,15 McConnachie, A. W. et al. 2005 Distances and Metallicities for 17 Local Group Galaxies
  12. 12,00 12,01 12,02 12,03 12,04 12,05 12,06 12,07 12,08 12,09 12,10 12,11 12,12 12,13 12,14 12,15 12,16 12,17 12,18 12,19 12,20 12,21 12,22 12,23 12,24 12,25 12,26 12,27 12,28 12,29 12,30 12,31 12,32 12,33 12,34 12,35 12,36 12,37 12,38 12,39 12,40 12,41 12,42 Karachentsev; Kashibadze; Makarov; Tully (2009 г). The Hubble flow around the Local Group. „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“ том  393 (4): 1265. doi:10.1111/j.1365-2966.2008.14300.x. Bibcode2009MNRAS.393.1265K. 
  13. 13,0 13,1 Morrison et al. 2003 Andromeda VIII, a New Tidally Distorted satellite of M31 — for details see [1]
  14. 14,0 14,1 Martin; McConnachie; Mike Irwin; Widrow; Ferguson; Ibata; John Dubinski; Arif Babul; и др. (2009 г). PAndAS' cubs: Discovery of two new dwarf galaxies in the surroundings of the Andromeda and Triangulum galaxies. „The Astrophysical Journal“ том  705: 758–765. doi:10.1088/0004-637X/705/1/758. Bibcode2009ApJ...705..758M. 
  15. See
  16. Zucker et al. 2007 Andromeda X, a New Dwarf Spheroidal satellite of M31:Photometry — for details see [2]
  17. 17,0 17,1 A Trio of New Local Group Galaxies with Extreme Properties, Alan W. McConnachie et al. 2008, ApJ 688 1009-1020, https://arxiv.org/abs/0806.3988
  18. Kopylov; Tikhonov; Sergey Fabrika; Igor Drozdovsky; Valeev (2008 г). VV124 (UGC4879): A new transitional dwarf galaxy in the periphery of the Local Group. „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters“ том  387: L45–L49. doi:10.1111/j.1745-3933.2008.00482.x. Bibcode2008MNRAS.387L..45K. 
  19. 19,0 19,1 Soszynski "et al."(2006) The Araucaria Project: Distance to the Local Group Galaxy NGC 3109 from Near-Infrared Photometry of Cepheids see [3]
  20. Dolphin, Andrew E. et al. 2003 Deep Hubble Space Telescope Imaging of Sextans A. II. Cepheids and Distance
  21. 21,0 21,1 Karachentsev, I. D. et al. (2003) Distances to Nearby Galaxies in Sculptor
  22. 22,00 22,01 22,02 22,03 22,04 22,05 22,06 22,07 22,08 22,09 22,10 22,11 22,12 22,13 Karachentsev, I. D. et al.(2002)The M 81 group of galaxies: New distances, kinematics and structure
  23. 23,0 23,1 23,2 23,3 see article at
  24. 24,0 24,1 24,2 http://www.iop.org/EJ/article/1538-3881/131/3/1361/205003.tb1.html
  25. Grocholski, A.J. et al. "HST/ACS Photometry of Old Stars in NGC 1569: The Star Formation History of a Nearby Starburst", 2012, Astronomical Journal, 143, 117-135 doi:10.1088/0004-6256/143/5/117 , https://arxiv.org/abs/1204.0989
  26. 26,0 26,1 26,2 26,3 26,4 26,5 26,6 26,7 http://www.iop.org/EJ/abstract/1538-3881/133/2/504
  27. 27,0 27,1 http://www.iop.org/EJ/abstract/1538-3881/131/3/1361/
  28. I. D. Karachentsev et al.(2002) New distances to galaxies in the Centaurus A group

Литература[уреди | уреди извор]