Список на најблиски галаксии

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на познати галаксии на далечина од 3,59 мегапарсеци (11,7 милиони светлосни години) од Сончевиот Систем. Тука се опфатени сите 50 галаксии од Месната Група, некои од галактичките групи M81 и Кентаур A/M83 и некои сè уште неопределени групи.

Список[уреди | уреди извор]

Бр. Слика Галаксија Вид Оддалеченост од Земјата Величина Група Белешки Пречник (сг)
Милиони светлосни години Мпс M m
  1 Млечен Пат SBbc 0,027[1] 0,008[1] −20,8 [2] Месна Група матична галаксија на Земјата 100.000–180.000
  2 Џуџ. во Големо Куче Irr 0,025[3] 0,008 −14,5 23,3 Месна Група сателит на Млечниот Пат (насобрана од Млечниот Пат)
  3 Џуџ. сфер. во Стрелец SagDEG dSph/E7 0,081 0,024[4] −12,67[4] 4,5[5] Месна Група сателит на Млечниот Пат (делумно насобрана од Млечниот Пат) 10.000
  4 Голема Мечка II dSph 0,098 0,030 −4,2 14,3 Месна Група сателит на Млечниот Пат (насобрана од Млечниот Пат) ~1.800
  5 Голем Магеланов Облак (LMC) Irr/SB(s)m 0,163 0,050[4] −17,93[4] 0,9[5] Месна Група сателит на Млечниот Пат 14.000
  6 Воловар I d Sph 0,197[5] 0,060 −5,8[6] 13,1 Месна Група сателит на Млечниот Пат
  7 Мал Магеланов Облак (SMC, NGC 292) SB(s)m pec 0,206 0,063[4] −16,35[4] 2,7[5] Месна Група сателит на Млечниот Пат 7.000
  8 Џуџ. во Мала Мечка dE4 0,206 0,063[4] −7,13[4] 11,9[5] Месна Група сателит на Млечниот Пат
  9 Џуџ. во Змеј (DDO 208) dE0 pec 0,258 0,079[4] −8,74[4] 10,9[5] Месна Група сателит на Млечниот Пат со големо количество на темна материја ~2.700 × 1.900
 10 NGC 2419 Glob Clus 0,275 0,084 −9,5/−11 ? 9,06 сјајно оддалечено збиено јато во Млечниот Пат 520
 11 Џуџ. во Секстант dSph 0,281 0,086[4] −7,98[4] 12[5] Месна Група сателит на Млечниот Пат 8.400
 12 Џуџ. во Вајар (E351-G30) dE3 0,287 0,088[4] −9,77[4] 10,1[5] Месна Група сателит на Млечниот Пат
 13 Голема Мечка I (UMa I dSph) dSph 0,330 0,10[7] −6,75[7] Месна Група сателит на Млечниот Пат неколку илјади сг
 14 Џуџ. во Кобилица (E206-G220) dE3 0,330 0,10[4] −8,97[7] 11,3[5] Месна Група сателит на Млечниот Пат 1.600
 15 Џуџ. во Печка (E356-G04) dSPh/E2 0,46 0,14[2] −11,5[4] 9,28[2] Месна Група сателит на Млечниот Пат
 16 Лав II (Лав B, DDO 93) dE0 pec 0,701[8] 0,215 −9,23[4] 12,45[2] Месна Група сателит на Млечниот Пат 4.100 (плимно)
 17 Лав I (DDO 74, UGC 5470) dE3 0,820[8] 0,25 −10,97[4] 11,18[2] Месна Група сателит на Млечниот Пат
 18 Лав T G[5] 1,370 0,42[9] 16[5] Месна Група сателит на Млечниот Пат? 2.300
 19 Џуџ. во Феникс (P 6830) IAm 1,44 0,44 −10,22[4] 13,07[2] Месна Група сателит на Млечниот Пат
 20 Барнардова Галаксија (NGC 6822) IB(s)m IV-V 1,630[8] 0,50 −15,22[4] 9,32[2] Месна Група сателит на Млечниот Пат 7.000
 21 MGC1[10] Glob Clus 2 0,615 −9,2 Месна Група изолирано јато на ~200 кпс од M31
 22 NGC 185 dE3 pec 2,010 [11] 0,62 −14,76[4] 9,99[2] Месна Група сателит на Андромеда
 23 Андромеда II dE0 2,130 [11] 0,65 −9,33[4] 15,10[2] Месна Група сателит на Андромеда
 24 IC 10 (UGC 192) dIrr IV/BCD[5] 2,2 0,67 −15,57[4] 12,2[2] Месна Група сателит на Андромеда
 25 NGC 147 (DDO 3) dE5 pec 2,200[11] 0,68 −14,9[4] 10,36[2] Месна Група сателит на Андромеда
 26 Лав A (Лав III, DDO 69) IBm V 2,250[8] 0,80[12] −11,68[12] 12,92 Месна Група сателит на Млечниот Пат
 27 IC 1613 (UGC 668) IAB(s)m V 2,350[8] 0,72 −14,51[4] 9,92[2] Месна Група сателит на Андромеда
 28 Андромеда I dE3 pec 2,430[11] 0,75 −10,87[4] 13,9[2] Месна Група сателит на Андромеда
 29 Андромеда III dE2 2,440[11] 0,75 −9,30[4] 15,20[2] Месна Група сателит на Андромеда
 30 Џуџ. во Кит dSph/E4 2,460[11] 0,75 −10,18[4] 14,4[2] Месна Група сателит на Андромеда[4]
 31 M32 (NGC 221) E2 2,480[8] 0,76 −15,96[4] 8,73[2] Месна Група близок сателит на Андромеда 6.500
 32 џуџеста во Касиопеја (Cas dSph, Андромеда VII) dSph 2,490[11] 0,76 −11,67[4] 13,65[2] Месна Група сателит на Андромеда[4]
 33 Андромеда IX dE 2,500[11] 0,77 −7,5[4] Месна Група сателит на Андромеда[4]
 34 LGS 3 dIrr/dSph 2,510[11] 0,77 −7,96[4] 16,18[2] Месна Група сателит на Траиголник
 35 Андромеда V dSph 2,52[11] 0,77 −8,41[4] 16,67[2] Месна Група сателит на Андромеда[4]
 36 Андромеда VI dSph 2,55[11] 0,78 −10,80[4] 14,05[2] Месна Група сателит на Андромеда[4]
 37 Андромеда VIII dSph[13] 2,7 0,828 −15,6 9,1 Месна Група плимно изобличена џуџеста галаксија близу Андромеда откриена во 2003 г.[13]
 — Андромеда (M31) SA(s)b 2,56[11] 0,79 −21,58[4] 4,17[2] Месна Група најголема галаксија во Месната Група, со барем 19 сателитски галаксии 220.000
 38 Триаголник (M33) SAc 2,64 [11] 0,81 −18,87[4] 6,19[2] Месна Група најдалечен објект видлив со голо око 60.000
 39 M110 (NGC 205) E6p 2,69 [11] 0,83 −16,15[4] 8,72[2] Месна Група близок сателит на Андромеда
 40 Андромеда XXI[14] dSph 2,8 0,86 −9,9 Месна Група сателит на Андромеда 13.000
 41 Андромеда XXII[14] <dSph 3,22 0,987 6,5 Месна Група сателит на Андромеда
 42 Џуџ. во Тукан dE5 2,87 0,88[4] −9,16 15,7[2] Месна Група[4] изолиран член на групата — „исконска“ галаксија[15]
 43 Андромеда X dSph[5] 2,90 0,889 −8,1[16] 16,1[5] Месна Група сателит на Андромеда откриен во 2006 г.
 44 Џуџ. неправ. во Пегаз (DDO 216) dIrr/DSph[5] 3,00 [11] 0,92 −11,47[4] 13,21[5] Месна Група сателит на Андромеда
 45 Андромеда XIX[17] dG 3,04 0,933 −9,3 Месна Група сателит на Андромеда, се протега 1,7 кпс 22.200
 46 Волф-Лундмарк-Мелот (WLM, DDO 221) Ib(s)m[5] 3,16 0,97[12] −14,06[12] 11,03[5] Месна Група изолиран член на работ на Месната Група
 47 Џуџ. неправ. во Стрелец (SagDIG) IB(s)m V[5] 3,39 1,04[4] −11,49 15,5 Месна Група[2] изолиран член на работ на Месната Група
 48 Џуџ. во Водолија (DDO 210) Im V 3,49 [11] 1,07 / 0,94[12] −11,09[12] 14,0[5] Месна Група изолиран член на работ на Месната Група
 49 UGC 4879 (VV124)[18] 3,59 1,1 −11,5[12] Месна Група
 50 Џуџ. во Пумпа dE3.5[5] 4,08 1,25[12] −9,63[12] 16,19[2] Месна Група може да имала заемодејства со NGC 3109[19] 3.000
 51 Секстант A (UGCA 205, DDO 75) IBm[5] 4,31[20] 1,32 −13,95[4] 11,86[5] Месна Група[2] изолиран член на работ на Месната Група
 52 NGC 3109 SB(s)m 4,24 1,30[19] −15,68[2] 10,39[2] Месна Група
 53 Андромеда XVIII[17] dG 4,42 1,355 −9,7 Месна Група
 54 Секстант B (UGC 5373) IM IV-V[5] 4,44 1,44[12] −14,08[12] 11,85[5] Месна Група[2]
 55 KKh 060 Ir 4,89 1,5[2] 18B[5]
 56 KUG 1210+301B (KK98 127) S.. 4,89 1,5[2] 15,7[5] помеѓу LG и M94 пар?
 57 HIZSS 003 5,5 1,69[12] −12,60[12] 18B[5] далеку под рамнината Скриена од Млечниот Пат
 58 KKR 25 Ir 6,07 1,86[2] −9,94[12] 17,0[5]
 59 ESO 410-G005 E3[5] 6,33 1,94[12] −11,60[12] 14,85[5] NGC 55 и 300
 60 ESO 294-010 dS0/Im[5] 6,26[21] 1,96[12] −10,95[12] 15,6[5] NGC 55 и 300
 61 IC 5152 IA(s)m[5] 6,42 1,97[12] −15,56[12] 11,06[5] NGC 55 и 300 ? оддалечено од страната на NGC 55
 62 GR 8 (DDO 155) ImV[5] 6,95 2,13[12] −12,14[12] 14,65[5] внатрешна граница на M94 наречена „галаксија отисок“
 63 KKR 03 (KK98 230) џуџ. Irr 6,98 2,14[12] −9,8 17,90[5] внатрешна граница на M94 980
 64 NGC 300 SA(s)d[5] 7,01 2,15[21] −17,92[2] 8,95[5] внатрешна граница на Група во Вајар образува пар со NGC 55 150.000?
 65 NGC 55 SB(s)m: sp[5] 7,08 2,17[12] −18,47[12] 8,84[2] внатрешна граница на Група во Вајар образува пар со NGC 300 730.000?
 66 UGCA 438 (ESO 407-018) IB(s)m pec:[5] 7,24 2,22[12] −12,92[12] 13,86[2] NGC 55 и 300
 67 UGC 09128 (DDO 187) ImIV-V 7,3 2,24[12] −12,47[12] 14,38[5] внатрешна граница на M94
 68 IC 3104 IB(s)m 7,40 2,27[2] −14,85[12] 13,63[5] упатена кон галаксијата Шестар
 69 IC 4662 (ESO 102- G 014) IBm 7,96 2,44[12] −15,56[12] 11,74[5] упатена кон галаксијата Шестар
 70 KKh 98 Irr 7,99 2,45[2] −10,78[2] 16,7[5] IC 342/Мафеи
 71 UGC 8508 (I Zw 060) IAm 8,35 [22] 2,69[12] −13,09[12] 14,40[5] M94
 72 KKh 086 Ir 8,51 2,60[12] −10,30[12] 16,8[5] изолирана (M94/Cent A)
 73 DDO 99 (UGC 06817) Im 8,61 2,64[2]–3,9[5] −13,52[12] 13,4[5] M94
 74 UGC 07577 (DDO 125) Im 8,94 2,74[12] −14,32[12] 12,84[5] M94
 75 UGC 9240 (DDO 190) IAm 9,10 2,80[12] −14,19[12] 13,25[5] M94
 76 Двингело 1 SB(s)cd 9,13 2,8[2] −18,78 19,8[5] IC 342/Мафеи
 77 Мафеи 2 SAB(rs)bc 9,13 2,8[2] −20,15[4] 14,77[5] IC 342/Мафеи
 78 UGCA 276 (DDO 113) Im 9,32 2,86[2] 15,40[5] M94
 79 NGC 4214 (UGC 07278) IAB(s)m 9,58 2,94[2] 10,24[5] M94 ѕвездородна галаксија
 80 UGCA 86 SAB(s)m[23] 9,65 2,96[24] 13,5[5] IC 342/Мафеи[23]
 81 NGC 4163 dIrr 9,65 2,96[24] 14,5[5] M94
 82 Двингело 2 Im? 9,78 3,0[2] −14,55[2] 20,5[5] IC 342/Мафеи
 83 KKH 11 (ZOAG G135.74-04.53) dE/N 9,78 3,0[2] −13,35[4] 16,2[5] IC 342/Мафеи
 84 KKH 12 Ir 9,78 3,0[2] −13,03 17,8[5] IC 342/Мафеи
 85 MB 3 dSph 9,78 3,0[2] −13,65[4] 19,8[5] IC 342/Мафеи
 86 MB 1 (KK98 21) SAB(s)d? 9,78 3,0[2] −14,81[4] 20,5[5] IC 342/Мафеи
 87 Мафеи 1 S0- pec 9,78 3,0[2] −18,97[4] 11,4[5] IC 342/Мафеи
 88 UGCA 92 Im?[5] 9,82 3,01[24] 13[5] IC 342/Мафеи[23]
 89 UGC 8651 (DDO 181) Im 9,82 3,01[2] 14,7[5] M94
 90 NGC 1569 (UGC 03056) IBm;Sbrst[5] 9,98 3,06[25] −18,17[2] 11,86[5] IC 342/Мафеи[23]
 91 ESO 274-01[26] SAd: 10,1 3,09 11,7 Кентаур A
 92 UGCA 292 (DDO 125) ImIV-V 10,11 3,1[2] 16,0[5] M94
 93 NGC 3741 ImIII/BCD 10,21 [22] 3,13 14,3[5] M94
 94 KK98 35 Irr 10,31 3,16[2] −14,30 17,2[5] IC 342/Мафеи
 95 HIPASS J1247-77 Im 10,31 3,16[27] 17,B[5] порамнета со IC 3104
 96 NGC 2366 IB(s)m 10,40 [22] 3,19 11,43[5] M81
 97 UGCA 133 (DDO 44) Im 10,40 [22] 3,19 15,54[5] M81
 98 ESO 321-014[26] IBm[5] 10,40 [26] 3,19 15,16[5] Кентаур A
 99 UGC 8833 Im 10,41 3,19[2] 16,5[5] M94
100 UGC 4483 BlueCG 10,47 [22] 3,21 15,2[5] M81
101 NGC 404 SA(s)0-:[5] 10,56 3,24[12] −16,61[12] 11,21[5] Мирахов Дух
102 UGCA 105 Im? 10,63 [22] 3,26 −16,81 13,9[5] IC 342/Мафеи
103 IC 342 SAB(rs)cd[5] 10,70 3,28[2] −20,69[2] 9,37[2] IC 342/Мафеи наречена „скриена галаксија“
104 Cas 1 (KK98 19) џуџ. Irr 10,76 3,3[2] −16,70 16,38[5] IC 342/Мафеи
105 NGC 2403 SAB(s)cd HII 10,76 3,30[4] −19,29 8,93[5] M81
106 Жирафа B Irr 10,80 [22] 3,31 −11,85 16,1[5] IC 342/Мафеи
107 UGCA 015 (DDO 6) IB(s)m 10,90 3,34[4] −12,50[4] 15,19[5] Група во Вајар
108 KKH 37 (Mai 16) S/Irr 11,06 3,39[27] 16,4[5] IC 342/Мафеи
109 Холмберг II (DDO 50, UGC 4305) Im 11,06 [22] 3,39 11,1[5] M81
110 NGC 5102 SA0- HII 11,09 3,40[2] −18,08,56 10,35[5] Кентаур A
111 NGC 5237 I0?[5] 11,09 3,40;[26] 13,23[5] Кентаур A
112 ESO 325-11 11,09 3,40;[26] 13,99[5] Кентаур A
113 ESO 540-030 (KDG 2) IABm 11,10 3,40[4] −11,39 16,45[5] Група во Вајар
114 FM2000 1 dSph? 11,15 [22] 3,42 17,5[5] M81
115 ESO 540-032 IAB(s)m pec: 11,15 3,42[4] −11,32[4] 16,55[5] Група во Вајар
116 NGC 1560 SA(s)d HII 11,25 3,45[2] −16,87[4] 12,16[5] IC 342/Мафеи
117 ESO 383-087 (ISG 39) SB(s)dm 11,3 3,45[26] −15,16[2] 11,03[5] Кентаур A
118 NGC 5206 11,3 3,47[26] Кентаур A
119 KK 179 (ESO 269-37) 11,4 3,48[26] Кентаур A
120 KK98 77 џуџ. Sph 11,35 [22] 3,48 16,2[5] M81
121 DDO 71 Im 11,42 [22] 3,50 18[5] M81
122 M82 I0;Sbrst HII 11,51 3,53[4] −19,63[4] 9,.30 [5] M81 37.000
123 ESO 269-66 (KK98 190) dE,N 11,55 3,54[2] −13,56 14,11[5] Кентаур A
124 M81 A (KDG 52) I? 11,58 [22] 3,55 −11,49[4] 16,5[5] M81
125 NGC 2976 SAc pec HII 11,61 [22] 3,56 −17,1[4] 10,82[5] M81
126 UGC 4459 (DDO 53) Im 11,61 [22] 3,56 −13,37[4] 14,48 [5] M81
127 NGC 4945 SB(s)cd:sp[5] 11,70 [28] 3,59 −20,51[2] 9,3[5] Кентаур A
Бр.   Галаксија Вид Оддалеченост Величина Група Белешки
мсг Мпс M m

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 оддалеченост на Сончевиот Систем од галактичкото средиште. Растојанието од Земјата до галаксијата во која таа се наоѓа, се разбира, изнесува нула.
 2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 2,25 2,26 2,27 2,28 2,29 2,30 2,31 2,32 2,33 2,34 2,35 2,36 2,37 2,38 2,39 2,40 2,41 2,42 2,43 2,44 2,45 2,46 2,47 2,48 2,49 2,50 2,51 2,52 2,53 2,54 2,55 2,56 2,57 2,58 2,59 2,60 2,61 2,62 2,63 2,64 I. D. Karachentsev et al.(2004) A Catalog of Neighboring Galaxies Уточнувањата на измерените растојание би можеле да го променат редоследот на списоков.
 3. From official press release announcing discovery (University of Strasbourg) Архивирано на 27 мај 2008 г. accessdate = June 2008
 4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 4,17 4,18 4,19 4,20 4,21 4,22 4,23 4,24 4,25 4,26 4,27 4,28 4,29 4,30 4,31 4,32 4,33 4,34 4,35 4,36 4,37 4,38 4,39 4,40 4,41 4,42 4,43 4,44 4,45 4,46 4,47 4,48 4,49 4,50 4,51 4,52 4,53 4,54 4,55 4,56 4,57 4,58 4,59 4,60 4,61 4,62 4,63 I. D. Karachentsev (2005). „The Local Group and Other Neighboring Galaxy Groups“. Astronomical Journal. 129 (1): 178–188. arXiv:astro-ph/0410065. Bibcode:2005AJ....129..178K. doi:10.1086/426368.
 5. 5,000 5,001 5,002 5,003 5,004 5,005 5,006 5,007 5,008 5,009 5,010 5,011 5,012 5,013 5,014 5,015 5,016 5,017 5,018 5,019 5,020 5,021 5,022 5,023 5,024 5,025 5,026 5,027 5,028 5,029 5,030 5,031 5,032 5,033 5,034 5,035 5,036 5,037 5,038 5,039 5,040 5,041 5,042 5,043 5,044 5,045 5,046 5,047 5,048 5,049 5,050 5,051 5,052 5,053 5,054 5,055 5,056 5,057 5,058 5,059 5,060 5,061 5,062 5,063 5,064 5,065 5,066 5,067 5,068 5,069 5,070 5,071 5,072 5,073 5,074 5,075 5,076 5,077 5,078 5,079 5,080 5,081 5,082 5,083 5,084 5,085 5,086 5,087 5,088 5,089 5,090 5,091 5,092 5,093 5,094 5,095 5,096 5,097 5,098 5,099 5,100 5,101 5,102 5,103 5,104 5,105 5,106 „NASA/IPAC Extragalactic Database“. 2008.
 6. Belokurov, 2006 A Faint New Milky Way Satellite in Bootes
 7. 7,0 7,1 7,2 Willman, Dalcanton, Martinez-Delgado, et al. (2005) "A New Milky Way Dwarf Galaxy in Ursa Major", submitted to Astrophysical Journal Letters, on arXiv.org: astro-ph/0503552
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 van den Bergh, S. (2000)Updated Information on the Local Group
 9. Irwin; Belokurov; Evans; Ryan-Weber; de Jong; Koposov; Zucker; Hodgkin; и др. (2007). „Discovery of an Unusual Dwarf Galaxy in the Outskirts of the Milky Way“. The Astrophysical Journal. 656: L13–L16. arXiv:astro-ph/0701154. Bibcode:2007ApJ...656L..13I. doi:10.1086/512183.
 10. Mackey; Ferguson; Irwin; Martin; и др. (2009). „Deep Gemini/GMOS imaging of an extremely isolated globular cluster in the Local Group“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 401: 533–546. arXiv:0909.1456. Bibcode:2010MNRAS.401..533M. doi:10.1111/j.1365-2966.2009.15678.x.
 11. 11,00 11,01 11,02 11,03 11,04 11,05 11,06 11,07 11,08 11,09 11,10 11,11 11,12 11,13 11,14 11,15 McConnachie, A. W. et al. 2005 Distances and Metallicities for 17 Local Group Galaxies
 12. 12,00 12,01 12,02 12,03 12,04 12,05 12,06 12,07 12,08 12,09 12,10 12,11 12,12 12,13 12,14 12,15 12,16 12,17 12,18 12,19 12,20 12,21 12,22 12,23 12,24 12,25 12,26 12,27 12,28 12,29 12,30 12,31 12,32 12,33 12,34 12,35 12,36 12,37 12,38 12,39 12,40 12,41 12,42 Karachentsev; Kashibadze; Makarov; Tully (2009). „The Hubble flow around the Local Group“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 393 (4): 1265. arXiv:0811.4610. Bibcode:2009MNRAS.393.1265K. doi:10.1111/j.1365-2966.2008.14300.x.
 13. 13,0 13,1 Morrison et al. 2003 Andromeda VIII, a New Tidally Distorted satellite of M31 — for details see [1] Архивирано на 8 јули 2020 г.
 14. 14,0 14,1 Martin; McConnachie; Mike Irwin; Widrow; и др. (2009). „PAndAS' cubs: Discovery of two new dwarf galaxies in the surroundings of the Andromeda and Triangulum galaxies“. The Astrophysical Journal. 705: 758–765. arXiv:0909.0399. Bibcode:2009ApJ...705..758M. doi:10.1088/0004-637X/705/1/758.
 15. See[мртва врска]
 16. Zucker et al. 2007 Andromeda X, a New Dwarf Spheroidal satellite of M31:Photometry — for details see [2]
 17. 17,0 17,1 A Trio of New Local Group Galaxies with Extreme Properties, Alan W. McConnachie et al. 2008, ApJ 688 1009-1020, https://arxiv.org/abs/0806.3988
 18. Kopylov; Tikhonov; Sergey Fabrika; Igor Drozdovsky; и др. (2008). „VV124 (UGC4879): A new transitional dwarf galaxy in the periphery of the Local Group“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters. 387: L45–L49. arXiv:0803.1107. Bibcode:2008MNRAS.387L..45K. doi:10.1111/j.1745-3933.2008.00482.x.
 19. 19,0 19,1 Soszynski "et al."(2006) The Araucaria Project: Distance to the Local Group Galaxy NGC 3109 from Near-Infrared Photometry of Cepheids see [3] Архивирано на 1 февруари 2020 г.
 20. Dolphin, Andrew E. et al. 2003 Deep Hubble Space Telescope Imaging of Sextans A. II. Cepheids and Distance
 21. 21,0 21,1 Karachentsev, I. D. et al. (2003) Distances to Nearby Galaxies in Sculptor
 22. 22,00 22,01 22,02 22,03 22,04 22,05 22,06 22,07 22,08 22,09 22,10 22,11 22,12 22,13 Karachentsev, I. D. et al.(2002)The M 81 group of galaxies: New distances, kinematics and structure
 23. 23,0 23,1 23,2 23,3 „see article at“. Архивирано од изворникот на 2020-02-01. Посетено на 2018-02-24.
 24. 24,0 24,1 24,2 „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2020-09-25. Посетено на 2018-02-24.
 25. Grocholski, A.J. et al. "HST/ACS Photometry of Old Stars in NGC 1569: The Star Formation History of a Nearby Starburst", 2012, Astronomical Journal, 143, 117-135 doi:10.1088/0004-6256/143/5/117 , https://arxiv.org/abs/1204.0989
 26. 26,0 26,1 26,2 26,3 26,4 26,5 26,6 26,7 http://www.iop.org/EJ/abstract/1538-3881/133/2/504
 27. 27,0 27,1 http://www.iop.org/EJ/abstract/1538-3881/131/3/1361/
 28. I. D. Karachentsev et al.(2002) New distances to galaxies in the Centaurus A group

Литература[уреди | уреди извор]