Прејди на содржината

Протеј (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Протеј
Слика на Протеј од Војаџер 2 (1989)
Откривање
ОткривачВојаџер 2
Стивен Синот
Откриено16 јуни 1989
Ознаки
Изговор/ˈprtəs/
Наречена по
Протеј
S/1989 N 1
Орбитални особености[1]
Епоха 18 август 1989
Периапсида117.584 ± 10 km
Апоапсида117.709 ± 10 km
117.647 ± 1 km (4.75 RN)
Занесеност0,00053 ± 0,00009
1,12231477 ± 0,00000002
7,623 km/s
Наклон0,524 ° (до екваторот на Нептун)
0,026 ± 0,007 °
Месечина наНептун
Физички особености
Димензии424 × 390 × 396 km[2][б 1]
Среден полупречник
210 ± 7 km[3]
554,200 km2[4]
Зафатнина(3,4 ± 0,4)⋅107 km³[2]
Маса4,4⋅1019 kg (7,3672⋅10-6 Земјини)[б 2]
Средна густина
≈ 1.3 g/cm³ (проценка)[3]
&1000000000000668500000066,85 m/s2[б 3]
5.29 km/s
синхроно[2]
zero[2]
Албедо0.096[3][5]
Температура≈ 51 K (проценка)
19.7[3]

Протеј исто така познат како Нептун VIII — втората по големина нептунска месечина и најголемиот внатрешен сателит на Нептун. Откриен од вселенското летало Војаџер 2 во 1989 година, го добил името по Протеј, морскиот бог во грчката митологија кој ја менува формата[1]. Протеј кружи околу Нептун во речиси екваторска орбита на растојание од околу 4,75 пати повеќе од полупречникот од екваторот на Нептун[2].

И покрај тоа што е претежно ледено тело повеќе од 400 километри во пречник, формата на Протеј значително отстапува од елипсоид. Има повеќе форма на неправилен полиедар со неколку малку конкавни страни и релјеф висок до 20 километри. Неговата површина е темна и неутрална боја. Најголемиот кратер на Протеј е Фарос, кој има повеќе од 230 километри пречник. Исто така, постојат голем број на гребени, жлебови и долини поврзани со големи кратери.

Протеј веројатно не е оригинално тело што се формирало со Нептун. Можеби се натрупал подоцна од остатоците формирани кога бил заробен најголемиот нептунски сателит Тритон.

Откривање и именување[уреди | уреди извор]

Слика на Хабл од Нептун и Протеј .

Протеј бил откриен од снимките направени од вселенската сонда Војаџер 2 два месеци пред неговото прелетување на Нептун во август 1989 година. Протеј била третата месечина на Нептун што била откриена, 33 години по откривањето на нептуновата месечина Нереида во 1949 година.

По откривањето, Протеј ја добил привремената ознака S/1989 Н 1. Стивен П.Синот и Брадфорд А. Смит го објавиле откривањето на 7 јули 1989 година, која дава датум откривањето некаде пред 16 јуни

На 16 септември 1991 година, С/1989 г Н 1 била именувана по Протеј, морскиот бог што ја менува формата на грчката митологија.

Орбита[уреди | уреди извор]

Протеј кружи околу Нептун на растојание од приближно 117.647 километри, скоро еднакво на 4,75 пати повеќе од екваторскиот полупречник на планетата. Орбитата на Протеј е речиси кружна, има мала орбитална ексцентричност и е наклонета за околу 0,5 степени кон екваторот на Нептун. Протеј е плимно сврзан за Нептун и ротира синхроно со неговото орбитално движење, што значи дека Протеј секогаш му го прикажува истото лице на Нептун.

Протеј можеби некогаш бил во орбитална резонанца 1:2 со Лариса, каде што Протеј правел една орбита на секои две орбити направени од Лариса. Поради надворешната плимна миграција на Протеј во минатото, орбиталните резонанции на Протеј и Лариса повеќе не се во сила. Протеј можеби ја прекинал својата интегрална орбитална резонанца со Лариса пред неколку стотици милиони години.

Физички одлики[уреди | уреди извор]

Слика на Протеј од Војаџер 2

Протеј е втора по големина месечина на Нептун и е најголемата од нејзините редовни месечини. Станува збор за објект кој има пречник од 420 километри, поголем од Нереида, трета по големина месечина на Нептун. Не била откриена со телескопи базирани на Земјата бидејќи Протеј орбитира толку блиску до Нептун што се губи во сјајот на рефлектираната сончева светлина[6].

Состав[уреди | уреди извор]

Површината на Протеј е темна бидејќи има геометриско албедо од околу 10 проценти - што значи дека неговата површина рефлектира 10 проценти од светлината што ја добива од Сонцето. Бојата на неговата површина е неутрална бидејќи рефлексивноста не се менува значително со брановата должина од виолетова во зелена. Во блиско-инфрацрвениот опсег од околу бранова должина од 2 μm, површината на Протеј станува помалку рефлектирачка, што укажува на можно присуство на сложени органски соединенија како што се јаглеводороди или цијаниди. Овие соединенија можеби се одговорни за ниското албедо на внатрешните нептунски месечини. Иако обично се смета дека Протеј содржи значителни количини на воден мраз, тој не е откриен спектроскопски на површината.

Облик[уреди | уреди извор]

Обликот на Протеј е блиску до сфера со полупречник од околу 210 километри, иако отстапувањата од сферичната форма се големи - до 20 километри; Научниците веруваат дека е отприлика онолку колку што може да биде едно тело со неговата густина без да биде влечено во совршена сферична форма од сопствената гравитација. Сатурновата месечина Мимант има елипсоиден облик и покрај тоа што е малку помалку масивна од Протеј, можеби поради повисоката температура во близина на Сатурн или плимното загревање. Протеј е малку издолжен во правец на Нептун, иако неговата целокупна форма е поблиску до неправилен полиедар отколку до триаксијален елипсоид. Површината на Протеј покажува неколку рамни или малку конкавни аспекти со димензии од 150 до 200 km во пречник. Тие се веројатно деградирани ударни кратери.

Одлики на површината[уреди | уреди извор]

Слика на Војаџер 2 на Протеј , дигитално обработена за да се прикажат одликите на површината.
Карта на Протеј од две страни.

На Протеј најголемиот кратер, Фарос, има пречник од 230-260 километри. Неговата длабочина е околу 10-15 км. Кратерот има централна купола на подот висока неколку километри. Фарос е единственото именувано површинско обележје на оваа месечина: името е грчко и се однесува на островот на кој владеел Протеј. Во прилог на Фарос има неколку кратери 50-100 км во пречник и многу повеќе со пречници помали од 50 км.

Други копнени форми на Протеј вклучуваат линеарни одлики како што се гребени, долини и жлебови. Најистакнатиот оди паралелно со екваторот западно од Фарос. Овие одлики најверојатно настанале како резултат на џиновските удари, кои го формирале Фарос и други големи кратери или како резултат на приливите напрегања од Нептун.

Именувани одлики[уреди | уреди извор]

Протеанските кратери се именувани по духови, богови, божици поврзани со водата (со исклучок на грчките и римските имиња). Од јуни 2021 година, на ова тело има само еден именуван кратер.

Кратер Изговор Пречник (км) Одобрување
година
Епоним Уп
Фарос /F ɛər ɒ S / 230 - 260 км 1994 година Светилникот на Александрија (Фарос), остров на кој владеел Протеј WGPSN

Потекло[уреди | уреди извор]

Протеј, како и другите внатрешни месечини на Нептун, веројатно нема да биде оригинално тело што се формирало со него, и поверојатно е дека се насобрал од урнатините што биле произведени по заробувањето на Тритон. Орбитата на Тритон при заробувањето би била многу ексцентрична и би предизвикала хаотични растројства во орбитите на првобитните внатрешни нептунски месечини, предизвикувајќи судир и намалување на дискот. Дури откако орбитата на Тритон станала кружна, дел од дискот со урнатини повторно се натрупал во денешните месечини на Нептун.

Протеј првично имал помала орбита околу Нептун и можеби се формирал поблиску до планетата. Во времето на формирањето на Протеј, неговата орбита била проценета на 8,000 километри, помало од неговото сегашно растојание од Нептун. Со текот на времето, Протеј мигрирал нанадвор од Нептун преку плимни интеракции. За време на надворешната миграција на Протеј, судирите и настаните од удар можеби формирале големи кратери и исфрлиле фрагменти од Протеј во орбитата околу Нептун. Судир на Протеј и друг објект веројатно би можел да го објасни потеклото на помалата месечина на Нептун Хипокамп, која орбитира блиску до Протеј.

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Во претходните трудови биле пријавени малку различни димензии. Томас и Веверка во 1991 година пријавиле 440×416×404. Разликата е предизвикана од употребата на различни групи на слики и од фактот дека обликот на Протеј не е добро опишан како елипсоид
  2. Масата била пресметана со множење на волуменот од Стоук (1994)[2] со претпоставената густина од 1,300 kg/m3. Ако некој користи малку поголеми димензии од претходните хартии, масата ќе се зголеми до 5×1019 kg.[3].
  3. Површинската гравитација добиена од масата m, гравитациска константа G и полупречникот r:Gm/r2

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Jacobson, R. A.; Owen, W. M., Jr. (2004). „The orbits of the inner Neptunian satellites from Voyager, Earthbased, and Hubble Space Telescope observations“. Astronomical Journal. 128 (3): 1412–1417. Bibcode:2004AJ....128.1412J. doi:10.1086/423037.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Stooke, Philip J. (1994). „The surfaces of Larissa and Proteus“. Earth, Moon, and Planets. 65 (1): 31–54. Bibcode:1994EM&P...65...31S. doi:10.1007/BF00572198. S2CID 121825800.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 „Planetary Satellite Physical Parameters“. JPL (Solar System Dynamics). 2010-10-18. Посетено на 2011-10-11.
  4. „Proteus By The Numbers“. solarsystem.nasa.gov/. Посетено на September 4, 2020.
  5. Karkoschka, Erich (2003). „Sizes, shapes, and albedos of the inner satellites of Neptune“. Icarus. 162 (2): 400–407. Bibcode:2003Icar..162..400K. doi:10.1016/S0019-1035(03)00002-2.
  6. Williams, Dr. David R. (2008-01-22). „Neptunian Satellite Fact Sheet“. NASA (National Space Science Data Center). Посетено на 2008-12-12.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]