Вселенски летови со екипаж

Од Википедија — слободната енциклопедија
Едвард вајт на вселенска прошетка за време на мидијата Gemini 4

Човечките вселенски летови се вселенски летови кои се одвиваат со помош на човечки екипаж.

Следува список на најпознатите светски вселенски програми со лансирања на човечки екипажи.

Земја Национален поим Прв астронаут Датум Всел. програма Лансирна рампа

СССР
космонаут (руски: космонавт) Јури Гагарин 12 април, 1961 Vostok 1 Восток
САД
САД
astronaut Алан Шепард 5 мај, 1961 Mercury-Redstone 3 Redstone
Народна Република Кина
Кина
yǔhángyuán, hángtiānyuán ... (1973), прекинат Shuguang 1 Long March 2
Народна Република Кина
Кина
yǔhángyuán, hángtiānyuán ... (1981), прекината Piloted FSW Long March 2

ESA
astronaut, cosmonaut, spationaute ... (1999), прекинат Hermes Ariane V
Народна Република Кина
Кина
yǔhángyuán, hángtiānyuán, taikonaut Јанг Ливеи 15 октомври, 2003 Shenzhou 5 Long March 2F
Јапонија
Јапонија
... ... (2003), прекинат HOPE-X H-II
Индија
Индија
... ... (2014), планиран ... GSLV-Mk II

ESA
astronaut ... (2020), планиран CSTS or Hopper Ariane V
Јапонија
Јапонија
... ... (2020), планиран ... ...
Турција
Турција
astronot, gökmen ... (2020), планиран ... ...
Иран
Иран
... ... (?), планиран ... Shahab 6 or 7

Надворешни врски[уреди | уреди извор]