Значење на имињата на астероидите

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на мали планети, кои официјално се именувани од страна на Работна група за именување на малите тела (РГИМП) дел од Меѓународниот астрономски сојуз (МАС). Списокот се состои од делумни страници, секој од нив покрива имиња во опсег од 1000 тела, наведувајќи го изворот по кој е наречено малото тело. Преглед на сите постоечки делумни страници е подолу во делот Значење на имињата на астероидите § Белешки.

Меѓу стотиците илјади наброени мали тела само мал дел од тие тела имаат имиња. Од 29 ноември 2021

, именувани се 22.944 мали тела од вкупниот број на 600.000 наброени тела