Прејди на содржината

Истражување на Јупитер

Од Википедија — слободната енциклопедија

Истражувањето на Јупитер било спроведено преку блиски набљудувања со автоматизирани вселенски летала. Истражувањата започнале со доаѓањето на Пионер 10 во системот на Јупитеровите месечини во 1973 година, а од 2016 година продолжило со уште осум мисии на вселенски летала. Сите овие мисии биле преземени од Националната аеронаутичко-вселенска управа (НАСА), и сите освен две биле во прелетување и правеле детални набљудувања без слетување или влегување во орбитата. Овие сонди го прават Јупитер најпосетувана од надворешните планети на Сончевиот Систем бидејќи сите мисии на надворешниот Сончев Систем користеле прелетување на Јупитер. На 5 јули 2016 година, вселенското летало Јуно пристигнало и влегло во орбитата на планетата - второто летало што некогаш го направило тоа. Испраќањето летало до Јупитер е тешко, најмногу поради големите потреби за гориво и ефектите од суровата радијациона средина на планетата.

Првото вселенско летало што го посетил Јупитер бил Пионер 10 во 1973 година, а една година подоцна следело и онаа на Пионер 11. Освен што ги направиле првите слики одблиску на планетата, сондите ја откриле нејзината магнетосфера и нејзината главно течна внатрешност. Војаџер 1 и Војаџер 2 ја посетиле планетата во 1979 година и ги проучувале нејзините месечини и прстенестиот систем, откривајќи ја вулканската активност на Ија и присуството на воден мраз на површината на Европа. Одисеј дополнително ја проучувал магнетосферата на Јупитер во 1992 година, а потоа повторно во 2000 година. Сондата Касини се приближила до планетата во 2000 година и направила многу детални снимки од нејзината атмосфера. Вселенското летало Нови Хоризонти поминало покрај Јупитер во 2007 година и направило подобрени мерења на неговите и параметрите на неговите сателити.

Вселенското летало Галилео било првото што влегло во орбитата околу Јупитер, пристигнувајќи во 1995 година и ја проучувала планетата до 2003 година. Во овој период Галилео собрал голема количина на информации за месечините на Јупитер, правејќи блиски пристапи до сите четири големи галилејски месечини и наоѓајќи докази за тенки атмосфери на три од нив, како и можноста за течна вода под нивните површини. Исто така, открило магнетно поле околу Ганимед. Како што се приближувало до Јупитер, исто така леталото станало сведок на ударот на кометата Шумејкер-Леви 9. Во декември 1995 година, тој испратил атмосферска сонда во атмосферата на месечините на Јупитер, досега единственото летало што го направило тоа.

Во јули 2016 година, вселенското летало Јуно, лансирано во 2011 година, успешно го завршил маневарот за вметнување во орбиталата и сега е во орбитата околу Јупитер, а неговата научна програма е во тек.

Европската вселенска агенција ја избрала мисијата JUICE од класа L1 во 2012 година како дел од нејзината програма Космичка Визија [1][2] за истражување на три месечини на Јупитер, со можен лендер Ганимед обезбеден од Роскосмос.[3] JUICE треба да биде лансиран во 2023 година.[4]

Индиската организација за вселенско истражување планира да ја лансира првата индиска мисија на Јупитер во 2020-тите преку GSLV Mark III.[5]

Кинеската национална вселенска управа планира да лансира орбитарска мисија до Јупитер во околу 2029 година за да ја истражи планетата и нејзините месечини.[6]

Списокот на претходни и претстојни мисии на надворешниот Сончев Систем (вклучувајќи го и Јупитер) може да се најде во написот Список на мисии на надворешните планети.

Технички барања[уреди | уреди извор]

Јупитер сликан од вселенската сонда Касини

Летовите од Земјата до другите планети во Сончевиот Систем имаат висока цена на енергија. Потребно е речиси исто количество енергија за летало да стигне до Јупитер од околуземска орбита како и за да го подигне во орбитата на прво место. Во астродинамиката, оваа потрошувачка на енергија се дефинира со нето промената на брзината на вселенското летало, или делта-v. Енергијата потребна за да стигне до Јупитер од Земјината орбита бара делта-v од околу 9 km/s,[7] во споредба со 9,0–9,5 km/s за да достигне нискоземска орбита од Земјата.[8] Помошта од гравитацијата низ планетарните прелетувања (како на пример од Земјата или Венера) може да се користи за намалување на енергетските потреби (т.е. горивото) при лансирањето, по цена на значително подолго времетраење на летот за да се постигне цел како што е Јупитер во споредба со директната траекторија.[9] Јонските мотори способни за делта-v повеќе од 10 km/s биле користени на вселенското летало Зора. Ова е повеќе од доволно делта-в за да се изврши мисија на Јупитер од сончева орбита со ист полупречник како онаа на Земјата без помош од гравитација.[10]

Голем проблем во испраќањето вселенски сонди до Јупитер е тоа што планетата нема цврста површина на која може да слета, бидејќи има непречена транзиција помеѓу атмосферата на планетата и нејзината течна внатрешност. Сите сонди кои се спуштаат во атмосферата на крајот се скршени од огромните притисоци во Јупитер.[11]

Друг главен проблем е количината на зрачење на кое е подложена вселенската сонда, поради суровата средина со наелектризирани честички околу Јупитер (за детално објаснување видете Магнетосфера на Јупитер). На пример, кога Пионер 11 направил најблизок пристап кон планетата, нивото на зрачење станала десет пати помоќна од тоа што дизајнерите на Пионер предвидувале, што довело до стравувањата дека сондата нема да преживее. Со неколку мали багови, сондата успеала да помине низ Ван Аленовиот појас.[12] Следното и многу понапредно технолошки вселенско летало Војаџер морало да се редизајнира за да се справи со нивото на зрачење.[13] Во текот на осумте години вселенското летало Галилео орбитирало околу планетата, дозата на зрачење на сондата далеку ги надминало нејзините дизајнерски спецификации, а нејзините системи не успеале во неколку наврати. Жироскопите на вселенското летало често покажувале зголемени грешки, а понекогаш се појавувале електрични лакови помеѓу неговите ротирачки и неротирачки делови, што предизвикувало да влезе во безбеден режим, што довело до целосно губење на податоците од 16-та, 18-та и 33-та орбита.[14]

Летачки мисии[уреди | уреди извор]

Пионер (1973 и 1974)[уреди | уреди извор]

Анимација на Пионер 11, траекторија околу Јупитер од 30 ноември 1974 година до 5 декември 1974 година
  Пионер 11 ·   Јупитер ·   Ија ·   Европа ·   Ганимед ·   Калиста
Пионер 10 било првото вселенско летало што го посетил Јупитер.

Првото вселенско летало што го истражувал Јупитер бил Пионер 10, кој прелетал покрај планетата во декември 1973 година, по што следел Пионер 11 дванаесет месеци подоцна. Пионер 10 ги добил првите слики одблиску на Јупитер и неговите галилееви месечини; вселенското летало ја проучувало атмосферата на планетата, го открило неговото магнетно поле, ги набљудувало неговите радијациони појаси и утврдило дека Јупитер е главно течен.[15][16] Пионер 11 го направил својот најблизок пристап, околу 34.000 км од врвовите на облаците на Јупитер, на 4 декември 1974 година, добивајќи драматични слики од Големата црвена дамка, го направил првото набљудување на огромните поларни региони на Јупитер и ја одредил масата на Јупитеровата месечина Калиста. Информациите собрани од овие две вселенски летала им помогнале на астрономите и инженерите да го подобрат дизајнот на идните сонди за поефикасно да се справат со околината околу џиновската планета.[13][17]

Војаџер (1979)[уреди | уреди извор]

Временска секвенца од приближувањето на Војаџер 1 до Јупитер

Војаџер 1 започнал да го фотографира Јупитер во јануари 1979 година и најблиску се приближил на 5 март 1979 година, на растојание од 349.000 км од центарот на Јупитер.[18] Овој близок пристап овозможило поголема резолуција на сликата, иако краткото времетраење на прелетувањето значело дека повеќето набљудувања на месечините, прстените, магнетното поле и зрачењето на Јупитер биле направени во периодот од 48 часа при приближувањето, иако Војаџер 1 продолжил да ја фотографира планетата до април. Наскоро го следел и Војаџер 2, кој го направил својот најблизок пристап на 9 јули 1979 година,[19] 576.000 км подалеку од врвовите на облаците на планетата.[20][21] Сондата го открил прстенот на Јупитер, набљудувала сложени витли во неговата атмосфера, набљудувала активни вулкани на Ија, процес аналоген на тектониката на плочите на Ганимед и бројни кратери на Калиста.[22]

Мисиите Војаџер“ значително го подобриле нашето разбирање за галилеевите месечини, а исто така ги откриле и прстените на Јупитер. Тие, исто така, ги направиле првите слики одблиску од атмосферата на планетата, откривајќи ја Големата црвена дамка како сложена бура која се движи во насока спротивно од стрелките на часовникот. Други помали бури и витли биле пронајдени низ облаците (погледни ја анимацијата од десната страна).[19] Два нови, мали сателити, Адрастеја и Метида, биле откриени кои орбитираат веднаш надвор од прстенот, што ги прави првите месечини на Јупитер што се идентификувани со вселенско летало.[23][24] А третиот нов сателит, Теба, бил откриен помеѓу орбитите на Амалтеја и Ија.

Откривањето на вулканска активност на месечината Ија било најголемото неочекувано откритие на мисијата, бидејќи тоа било првпат активен вулкан да биде забележан на небесно тело различно од Земјата. Заедно, Војаџерите снимиле ерупција на девет вулкани на Ија, како и докази за други ерупции што се случуваат помеѓу средбите на Војаџер.[25]

Европа прикажала голем број на вкрстени линеарни одлики на фотографиите со ниска резолуција од Војаџер 1. Најпрво, научниците верувале дека одликите може да бидат длабоки пукнатини, предизвикани од расцепување на кората или тектонски процеси. Фотографиите со висока резолуција од Војаџер 2, поблиску до Јупитер, ги оставило научниците збунети бидејќи на одликите на овие фотографии речиси целосно недостасувало топографски релјеф. Ова навело многумина да сугерираат дека овие пукнатини можеби се слични на ледените санти на Земјата и дека Европа може да има внатрешност со течна вода.[26] Европа може да биде внатрешно активна поради плимното загревање на ниво околу една десетина од Ија, и како резултат на тоа, се смета дека Месечината има тенка кора помала од 30 километри дебел воден мраз, кој веројатно лебди на 50 метров океан.[27]

Одисеј (1992)[уреди | уреди извор]

На 8 февруари 1992 година, сончевата сонда Одисеј прелетала покрај северниот пол на Јупитер на растојание од 451.000 км.[28] Овој маневар бил потребен за Одисеј да постигне орбита со многу висока наклонетост околу Сонцето, зголемувајќи ја неговата наклонетост кон еклиптиката на 80,2 степени.[29] Гравитацијата на џиновската планета ја свиткала патеката на летот на вселенското летало надолу и подалеку од еклиптичката рамнина, ставајќи ја во последната орбита околу северниот и јужниот пол на Сонцето. Големината и обликот на орбитата на сондата биле прилагодени на многу помал степен, така што нејзината апсида останала на приближно 5 ае (растојание на Јупитер од Сонцето), додека неговиот перихел се наоѓал нешто повеќе од 1 AU (растојание на Земјата од Сонцето). За време на средбата со Јупитер, сондата направила мерења на магнетосферата на планетата.[29] Бидејќи сондата немала камери, не биле направени снимки. Во февруари 2004 година, сондата повторно пристигнала во близина на Јупитер. Овој пат растојанието од планетата било многу поголемо - околу 120 милиони км (0,8 ае) - но направила дополнителни набљудувања на Јупитер.[29][30][31]

Касини (2000)[уреди | уреди извор]

Во 2000 година, сондата Касини, на пат кон Сатурн, прелетала покрај Јупитер и дала некои од снимките со највисока резолуција некогаш направени од планетата. Својот најблизок пристап го направила на 30 декември 2000 година и направила многу научни мерења. Околу 26.000 снимки од Јупитер се направени за време на едномесечното прелетување. Тој го создал досега најдеталниот глобален портрет во боја на Јупитер, во кој најмалите видливи одлики се приближно 60 километри.[32]

Главното откритие за прелетувањето, објавено на 5 март 2003 година, била атмосферската циркулација на Јупитер. Темните појаси наизменично се менуваат со светлосни зони во атмосферата, а зоните, со нивните бледи облаци, претходно научниците ги сметале за области на воздушен воздух, делумно затоа што на Земјата облаците имаат тенденција да се формираат со зголемување на воздухот. Анализата на снимките од Касини покажале дека темните појаси содржат поединечни бури од бели облаци кои се надоградуваат, премногу мали за да се видат од Земјата. Ентони Дел Џенио од Институтот за вселенски студии Годард на НАСА рекол дека „појасите мора да бидат области на атмосферско движење што се зголемува на мрежата на Јупитер, [така што] нето движењето во зоните треба да тоне“.[33]

Други атмосферски набљудувања вклучуваат вртлив темен овал со висока атмосферска магла, приближно со големината на Големата црвена дамка, во близина на северниот пол на Јупитер. Инфрацрвените снимки откриле аспекти на циркулацијата во близина на половите, со појаси на ветрови кои го опкружуваат глобусот и соседните ленти кои се движат во спротивни насоки. Во истата објава се дискутирало и за природата на прстените на Јупитер. Расејувањето на светлината од честичките во прстените покажало дека честичките биле со неправилна форма (наместо сферични) и најверојатно потекнуваат како исфрлање од удари на микрометеорити на месечините на Јупитер, веројатно на Метида и Адрастеја. На 19 декември 2000 година, вселенското летало Касини снимило слика со многу ниска резолуција на месечината Хималија, но таа била премногу далечна за да покаже какви било детали за површината.[32]

Нови хоризонти (2007)[уреди | уреди извор]

Видео од вулкански столбови на Ија, снимено од New Horizons во 2008 година

Сондата Нови Хоризонти, на пат кон Плутон, прелетала покрај Јупитер за помош од гравитацијата и била првата сонда лансирана директно кон Јупитер по Одисеј во 1990 година. Неговиот извидувачки сликар со долг дострел (LORRI) ги направил своите први фотографии од Јупитер на 4 септември 2006 година.[34] Вселенското летало започнало понатамошно проучување на јупитеровите месечини во декември 2006 година, и го направил својот најблизок пристап на 28 февруари 2007 година.[35][36][37]

Камерите на сондата ги мереле вулканите на Ија, детално ги проучувале сите четири галилееви месечини и направиле студии на далечина на надворешните месечини Хималија и Елара.[38] Леталото ја проучувало и малата црвена дамка на Јупитер и магнетосферата и слабиот прстенест систем на планетата.[39]

На 19 март 2007 година, компјутерот Command and Data Handling доживеа неисправна грешка во меморијата и самиот се рестартирал, предизвикувајќи леталото да премине во безбеден режим. Леталото целосно се опоравило во рок од два дена, со извесна загуба на податоци на магнетоопашката на Јупитер. Ниту еден друг настан за загуба на податоци не бил поврзан со средбата. Поради огромната големина на системот на Јупитер и релативната блискост на системот Јовијан со Земјата во споредба со близината на Плутон до Земјата, Нови Хоризонти испратил повеќе податоци на Земјата од средбата со Јупитер отколку средбата со Плутон.

Орбитерски мисии[уреди | уреди извор]

Галилео (1995–2003)[уреди | уреди извор]

Анимација на Галилео, траекторија околу Јупитер од 1 август 1995 година до 30 септември 2003 година
  Galileo ·   Јупитер ·   Ија (месечина) ·   Европа (месечина) ·   Ганимед ·   Калиста

Првото вселенско летало што орбитирало околу Јупитер бил орбитерот Галилео, кој тргнал во орбитата околу Јупитер на 7 декември 1995 година. Орбитирало околу планетата повеќе од седум години, правејќи 35 орбити пред да биде уништено за време на контролираниот удар со Јупитер на 21 септември 2003 година.[40] Во текот на овој период, таа собрала голема количина на информации за Јовијанскиот систем; количината на информации не била толку голема како што било замислено бидејќи не успеало распоредувањето на неговата радио предавателна антена со високо засилување.[41] Главните настани во текот на осумгодишното истражување вклучиле повеќекратни прелетувања на сите галилееви месечини, како и Амалтеја (првата сонда што го направила тоа).[42] Исто така, сондата станала сведок на ударот на кометата Шумејкер-Леви 9 кога се приближувала до Јупитер во 1994 година и испраќањето на атмосферска сонда во атмосферата на јупитеровите месечини во декември 1995 година.[43]

Секвенца од снимки на Галилео направени на неколку секунди го покажува изгледот на огнената топка што се појавува на темната страна на Јупитер од еден од фрагментите на кометата Шумејкер-Леви 9 удирање на планетата.

Камерите на вселенското летало Галилео забележале фрагменти од кометата Шумејкер-Леви 9 помеѓу 16 и 22 јули 1994 година додека се судриле со јужната полутопка на Јупитер со брзина од приближно 60 километри во секунда. Ова било прво директно набљудување на вонземски судир на објекти од Сончевиот Систем. [44] Додека ударите се случиле на страната на Јупитер скриена од Земјата, Галилео, тогаш на растојание од 1,6 AU од планетата, можел да ги види ударите додека се случуваат. Нејзините инструменти откриле огнена топка која достигнала максимална температура од околу 24.000 К, во споредба со типичната температура на облакот Јовијан од околу 130 К (-143 °C), при што столбот од огнената топка достигнува висина од над 3.000 км.[45]

Атмосферска сонда била ослободена од леталото во јули 1995 година, влегувајќи во атмосферата на планетата на 7 декември 1995 година. По спуштањето со високи g во атмосферата на Јовијан, сондата ги фрлила остатоците од својот топлински штит и паднала со падобран на 150километри од атмосферата, собирајќи податоци за 57,6 минути, пред да биде смачкана од притисокот и температурата на кои бил подложен (околу 22 пати повеќе од нормалната на Земјата, на температура од 153 °C).[46] Потоа сондата се стопила, а можеби и испарила. Самиот орбитер Галилео доживеал побрза верзија на истата судбина кога намерно бил упатен во планетата на 21 септември 2003 година со брзина од над 50 km/s,[41] со цел да се избегне каква било можност да се удри во Европа и да ја контаминира.[47]

Главните научни резултати од мисијата Галилео вклучуваат:[48][49][50][51][52]

 • првото набљудување на облаците од амонијак во атмосферата на друга планета - атмосферата создава честички мраз од амонијак од материјал што доаѓа од пониски длабочини;
 • потврда за екстензивна вулканска активност на Ија - која е 100 пати поголема од онаа пронајдена на Земјата; топлината и зачестеноста на ерупциите потсетуваат на раната Земја;
 • набљудување на сложени плазма интеракции во атмосферата на Ија, кои создаваат огромни електрични струи кои се поврзуваат со атмосферата на Јупитер;
 • обезбедување докази за поддршка на теоријата дека течните океани постојат под ледената површина на Европа;
 • прво откривање на значително магнетно поле околу сателит (Ганимед);
 • магнетни докази кои сугерираат дека Европа, Ганимед и Калиста имаат течно-солен слој под видливата површина;
 • докази за тенок атмосферски слој на Европа, Ганимед и Калиста познат како „површинска егзосфера“;
 • разбирање на формирањето на прстените на Јупитер (од прашина исфрлена како меѓупланетарни метеороиди кои удираат во четирите мали внатрешни месечини на планетата) и набљудување на два надворешни прстени и можноста за посебен прстен долж орбитата на Амалтеја;
 • идентификација на глобалната структура и динамика на магнетосферата на џиновска планета.

На 11 декември 2013 година, НАСА објавила, врз основа на резултатите од мисијата Галилео, откривање на „минерали слични на глина“ (конкретно, филосиликати), често поврзани со органски материјали, на ледената кора на Европа, месечината на Јупитер.[53] Според научниците, присуството на минералите можеби е резултат на судир со астероид или комета.[53]

Јуно (2016)[уреди | уреди извор]

Анимација на Јуно, траекторија околу Јупитер од 1 јуни 2016 до 31 јули 2021 година</br>  Juno ·   Jupiter

НАСА го лансирала Јуно на 5 август 2011 година за детално да го проучува Јупитер. Тој влегол во поларната орбита на Јупитер на 5 јули 2016 година. Леталото го проучува составот на планетата, гравитациското поле, магнетното поле и поларната магнетосфера. Јуно исто така бара индиции за тоа како се формирал Јупитер, вклучително и дали планетата има карпесто јадро, количината на вода присутна во длабоката атмосфера и како масата се распределува во планетата. Јуно ги проучува и длабоките ветрови на Јупитер,[54][55] кои можат да достигнат брзина од 600 km/h.[56][57]

Истражувач на ледените месечини на Јупитер (2023)[уреди | уреди извор]

Истражувачот на ледените месечини на Јупитер (JUICE) од ЕСА е избран како дел од програмата на Космичка Визија. Се очекува да биде лансиран во 2023 година и, по серија прелетувања во внатрешниот Сончев Систем, да пристигне во 2031 година [4] Во 2012 година, Европската вселенска агенција го избрала JUICE како своја прва голема мисија, заменувајќи го нејзиниот придонес во EJSM, Јупитер Ганимед Орбитер (JGO).[58] Партнерството за мисијата на системот оттогаш завршило, но НАСА ќе продолжи да придонесува во европската мисија со хардвер и инструменти.[59]

Предложени мисии[уреди | уреди извор]

Европа Клипер е мисија предложена на НАСА да се фокусира на проучување на Јупитеровата месечина Европа.[60] Во март 2013 година, биле одобрени средства за „предформулирање и/или активности за формулација за мисија што ги исполнува научните цели наведени за мисијата Јупитер Европа во најновото планетарно декадно истражување“.[61] Предложената мисија ќе биде поставена да започне на почетокот на 2020-тите и да стигне до Европа по 6,5-годишно крстарење. Леталото би летало покрај Месечината 32 пати за да ја минимизира штетата од зрачење.[60]

Кина ги објавила плановите за лансирање на својата прва мисија на Јупитер (привремено наречена Ган Де) во 2029 година со датум на пристигнување пред 2036 година.[62]

Русија, исто така, објавила дека планира да лансира сонда кон Јупитер со потенцијален датум за лансирање во 2030 година, користејќи влечење на јадрен погон, наречено Зевс. Мисијата ќе трае 50 месеци, при што ќе се изврши прелетување на Месечината и Венера пред да стигне до Јупитер и една од неговите месечини.[63]

Откажани мисии[уреди | уреди извор]

Поради можноста за подземни течни океани на месечините на Јупитер, Европа, Ганимед и Калиста, постои голем интерес за детално проучување на ледените месечини. Тешкотиите во финансирањето го одложиле напредокот. Орбитерот Европа [64] била планирана мисија на НАСА во Европа, која била откажана во 2002 година [65] Нејзините главни цели вклучувале утврдување на присуството или отсуството на подземен океан и идентификување на места-кандидати за идни мисии со летала. ЏИМО на НАСА (Орбитер на ледените месечини на Јупитер), кој бил откажан во 2005 година,[66] и европската мисија Јовијан-Европа Орбитер, исто така биле проучувани,[67] но биле заменети од Мисијата на системот Европа-Јупитер.

Мисијата на системот Европа-Јупитер (EJSM) била заеднички предлог на НАСА / ЕСА за истражување на Јупитер и неговите месечини. Во февруари 2009 година било објавено дека двете вселенски агенции и дале приоритет на оваа мисија пред мисијата на системот Титан-Сатурн.[68][69] Предлогот вклучувал датум за лансирање околу 2020 година и се состои од орбитер Јупитер-Европа предводен од НАСА и орбитер Јупитер-Ганимед предводен од ЕСА.[70][71][72] Придонесот на ЕСА наидел на конкуренција за финансирање од други проекти.[73] Сепак, Јупитер-Европа (ЈЕО), придонес на НАСА, се сметал од Планетарното декадско истражување за прескап. Истражувањето поддржало поевтина алтернатива на JEO.[74]

Човечко истражување[уреди | уреди извор]

Додека научниците бараат дополнителни докази за да го одредат степенот на карпестото јадро на Јупитер, неговите галилееви месечини даваат потенцијална можност за идно човечко истражување.

Посебни цели се Европа, поради нејзиниот потенцијал за живот, и Калиста, поради релативно ниската доза на зрачење.[75] Во 2003 година, НАСА предложила програма наречена Human Outer Planets Exploration (HOPE) која вклучува испраќање астронаути да ги истражуваат галилеевите месечини. НАСА проектира можен обид некаде во 2040-тите.[76] Во политиката на Визија за истражување на вселената објавена во јануари 2004 година, НАСА разговарала за мисии надвор од Марс, споменувајќи дека „човечко присуство на истражување“ може да биде пожелно на месечините на Јупитер.[77] Пред да биде откажана мисијата JIMO, администраторот на НАСА, Шон О'Киф изјавил дека „ќе следат човечки истражувачи“.[78]

Потенцијал за колонизација[уреди | уреди извор]

НАСА шпекулирала за можноста за ископување на атмосферите на надворешните планети, особено за хелиум-3, изотоп на хелиум кој е редок на Земјата и може да има многу висока вредност по единица маса како термојадрено гориво.[79] Фабриките стационирани во орбитата би можеле да го минираат гасот и да го достават до пловилата во посета.[80] Сепак, Јовијанскиот систем генерално претставува посебни недостатоци за колонизацијата поради тешките услови на зрачење што преовладуваат во магнетосферата на Јупитер и особено длабокиот гравитациски бунар на планетата. Јупитер би испорачал околу 36 Sv (3600 rem) дневно на незаштитените колонисти во Ија и околу 5,4  дневно на незаштитените колонисти во Европа,[81] што е одлучувачки аспект поради фактот што веќе изложеноста на околу 0,75 Sv во период од неколку дена е доволно за да предизвика труење со зрачење, а околу 5 Св во текот на неколку дена е фатален.[81][82]

Јупитерово зрачење
Месечина rem /ден
Ија 3600 [81]
Европа 540 [81]
Ганимед 8 [81]
Калиста 0,01 [81]
Земја (макс) 0,07
Земјата (просечно) 0,0007

Ганимед е најголемата месечина во Сончевиот Систем и единствената позната месечина на Сончевиот Систем со магнетосфера, но тоа не го штити од космичко зрачење до забележлив степен, бидејќи е засенета од магнетното поле на Јупитер. Ганимед добива околу 0,08 Св (8 рем) на зрачење дневно.[81] Калиста е подалеку од појасот на силното зрачење на Јупитер и подложена на само 0,0001 Sv (0,01 rem) на ден.[81] За споредба, просечната количина на зрачење земена на Земјата од жив организам е околу 0,0024 Sv годишно; највисоките нивоа на природно зрачење на Земјата се забележани околу топлите извори на Рамсар со околу 0,26 Sv годишно.

Една од главните цели избрани од студијата HOPE била Калиста. Била предложена можноста за изградба на површинска основа на Калиста, поради ниските нивоа на зрачење на нејзиното растојание од Јупитер и нејзината геолошка стабилност. Калиста е единствениот сателит на кој е изводливо човечко населување. Нивоата на јонизирачко зрачење на Ија, Европа и долгорочно на Ганимед се непријателски настроени кон човечкиот живот и допрва треба да се смислат соодветни заштитни мерки.[83]

Би можело да биде возможно да се изгради површинска основа која ќе произведува гориво за понатамошно истражување на Сончевиот Систем. Во 1997 година, проектот Артемида дизајнирал план за колонизација на Европа.[75] Според овој план, истражувачите би дупчиле во ледената кора на Европа, влегувајќи во претпоставениот подземен океан, каде што би се населиле вештачки воздушни џебови.[84]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „JUICE is Europe's next large science mission“. European Space Agency. 2 May 2012. Архивирано од изворникот на December 20, 2014. Посетено на 21 April 2015.
 2. „JUICE mission gets green light for next stage of development“. European Space Agency. 27 November 2014. Архивирано од изворникот на May 1, 2019. Посетено на 21 April 2015.
 3. „International Colloquium and Workshop—"Ganymede Lander: scientific goals and experiments". Russia Space Research Institute (IKI). Roscosmos. November 2012. Архивирано од изворникот на November 23, 2018. Посетено на 2012-11-20.
 4. 4,0 4,1 „ESA Science & Technology - JUICE“. ESA. November 8, 2021. Посетено на November 10, 2021.
 5. „After Mars, ISRO targeting missions to Venus and Jupiter“. @businessline (англиски). Архивирано од изворникот на August 22, 2019. Посетено на 2019-08-22.
 6. „China outlines roadmap for deep space exploration - Xinhua | English.news.cn“. www.xinhuanet.com. Архивирано од изворникот на August 22, 2019. Посетено на 2019-08-22.
 7. Wong, Al (May 28, 1998). „Galileo FAQ – Navigation“. NASA. Архивирано од изворникот на January 5, 1997. Посетено на November 28, 2006.
 8. Burton, Rodney L.; Brown, Kevin; Jacobi, Anthony (2006). „Low Cost Launch of Payloads to Low Earth Orbit“ (PDF). Journal of Spacecraft and Rockets. 43 (3): 696–698. Bibcode:2006JSpRo..43..696B. doi:10.2514/1.16244. Архивирано од изворникот (PDF) на December 29, 2009.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 9. Fischer, 1999, p. 44
 10. CRC Handbook of Chemistry and Physics, 64th EDITION, (C) 1983, page F-141
 11. Guillot, Tristan (1999). „A comparison of the interiors of Jupiter and Saturn“. Planetary and Space Science. 47 (10–11): 1183–1200. arXiv:astro-ph/9907402. Bibcode:1999P&SS...47.1183G. doi:10.1016/S0032-0633(99)00043-4. Архивирано од изворникот на October 20, 2019. Посетено на September 27, 2018.
 12. Wolverton, Mark (2004). The Depths of Space. Joseph Henry Press. стр. 130. ISBN 978-0-309-09050-6.
 13. 13,0 13,1 „The Pioneer missions“. NASA. 2007. Архивирано од изворникот на January 30, 2006. Посетено на June 28, 2009.
 14. Fieseler, P.D.; Ardalan, S.M.; Frederickson, A.R. (2002). „The radiation effects on Galileo spacecraft systems at Jupiter“. IEEE Transactions on Nuclear Science. 49 (6): 2739. Bibcode:2002ITNS...49.2739F. doi:10.1109/TNS.2002.805386.
 15. Andrew P. Ingersoll; Carolyn C. Porco (July 1978). „Solar heating and internal heat flow on Jupiter“. Icarus. 35 (1): 27–43. Bibcode:1978Icar...35...27I. doi:10.1016/0019-1035(78)90058-1.
 16. Michael Mewhinney (2003). „Pioneer spacecraft sends last signal“. NASA. Архивирано од изворникот на July 2, 2012. Посетено на June 28, 2009.
 17. „Pioneer 11“. NASA. Архивирано од изворникот на June 13, 2017. Посетено на June 28, 2009.
 18. „Voyager 1 Encounter with the Jovian System“. Science. 204 (4396): 945–948. June 1979. Bibcode:1979Sci...204..945S. doi:10.1126/science.204.4396.945. JSTOR 1748134. PMID 17800428.
 19. 19,0 19,1 „Jupiter“. NASA Jet Propulsion Laboratory. January 14, 2003. Архивирано од изворникот на July 2, 2012. Посетено на November 28, 2006.
 20. „First Close-up Image of Jupiter from Voyager 1 (NASA Voyager Jupiter Encounter Images)“. Ciclops.org. Архивирано од изворникот на July 2, 2012. Посетено на May 20, 2009.
 21. E. C. Stone; A. L. Lane (October 5, 1979). „Voyager 2 Encounter with the Jovian System“. Science. 206 (4421): 925–927. Bibcode:1979Sci...206..925S. doi:10.1126/science.206.4421.925. PMID 17733909.
 22. „The Jupiter System Through the Eyes of Voyager 1“. Science. 204 (4396): 951–972. June 1979. Bibcode:1979Sci...204..951S. doi:10.1126/science.204.4396.951. PMID 17800430.
 23. Brian G. Marsden (August 26, 1980). „Satellites of Jupiter“. IAU Circular. 3507. Архивирано од изворникот на March 6, 2020. Посетено на June 5, 2009.(discovery)
 24. Synnott, S.P. (1981). „1979J3: Discovery of a Previously Unknown Satellite of Jupiter“. Science. 212 (4501): 1392. Bibcode:1981Sci...212.1392S. doi:10.1126/science.212.4501.1392. ISSN 0036-8075. JSTOR 1686790. PMID 17746259.
 25. Strom, R. G.; и др. (1979). „Volcanic eruption plumes on Io“. Nature. 280 (5725): 733–736. Bibcode:1979Natur.280..733S. doi:10.1038/280733a0.
 26. Paul M. Schenk; William B. McKinnon (May 1989). „Fault offsets and lateral crustal movement on Europa: Evidence for a mobile ice shell“. Icarus. 79 (1): 75–100. Bibcode:1989Icar...79...75S. doi:10.1016/0019-1035(89)90109-7.
 27. Buratti, B; Veverka, Joseph (1983). „Voyager photometry of Europa“. Icarus. 55 (1): 93. Bibcode:1983Icar...55...93B. doi:10.1016/0019-1035(83)90053-2.
 28. „Ulysses at Jupiter: An Overview of the Encounter“ (PDF). Science. 257 (5076): 1503–1507. September 1992. Bibcode:1992Sci...257.1503S. doi:10.1126/science.257.5076.1503. JSTOR 2879932. PMID 17776156. Архивирано од изворникот (PDF) на 2019-03-03.
 29. 29,0 29,1 29,2 K. Chan; E. S. Paredes; M. S. Ryne (2004). „Ulysses Attitude and Orbit Operations: 13+ Years of International Cooperation“ (PDF). American Institute of Aeronautics and Astronautics. Архивирано од изворникот (PDF) на December 14, 2005. Посетено на November 28, 2006.
 30. Mckibben, R; Zhang, M; Heber, B; Kunow, H; Sanderson, T (2007). „Localized "Jets" of Jovian electrons observed during Ulysses' distant Jupiter flyby in 2003–2004“. Planetary and Space Science. 55 (1–2): 21–31. Bibcode:2007P&SS...55...21M. doi:10.1016/j.pss.2006.01.007.
 31. „Ulysses – Science – Jupiter Distant Encounter Selected References“. NNASA. Архивирано од изворникот на September 23, 2008. Посетено на October 21, 2008.
 32. 32,0 32,1 „The Cassini–Huygens flyby of Jupiter“. Icarus. 172 (1): 1–8. 2004. Bibcode:2004Icar..172....1H. doi:10.1016/j.icarus.2004.06.018.
 33. „Cassini-Huygens: News-Press Releases-2003“. NASA. Архивирано од изворникот на November 21, 2007. Посетено на October 21, 2008.
 34. Alexander, Amir (September 27, 2006). „New Horizons Snaps First Picture of Jupiter“. The Planetary Society. Архивирано од изворникот на February 21, 2007. Посетено на December 19, 2006.
 35. „Jupiter, Ahoy!“. New Horizons Web Site. Johns Hopkins University. Архивирано од изворникот на September 7, 2008. Посетено на November 2, 2008.
 36. Stern, S. Alan (2008). „The New Horizons Pluto Kuiper Belt Mission: An Overview with Historical Context“. Space Science Reviews. 140 (1–4): 3–21. arXiv:0709.4417. Bibcode:2008SSRv..140....3S. doi:10.1007/s11214-007-9295-y.
 37. „NASA Spacecraft Gets Boost From Jupiter for Pluto Encounter“. The America's Intelligence Wire. February 28, 2007. Архивирано од изворникот на July 5, 2009. Посетено на March 23, 2014.
 38. Cheng, A. F.; Weaver, H. A.; Conard, S. J.; Morgan, M. F.; Barnouin-Jha, O.; Boldt, J. D.; Cooper, K. A.; Darlington, E. H.; и др. (2008). „Long-Range Reconnaissance Imager on New Horizons“. Space Science Reviews. 140 (1–4): 189–215. arXiv:0709.4278. Bibcode:2008SSRv..140..189C. doi:10.1007/s11214-007-9271-6.
 39. „Fantastic Flyby“. NASA. May 1, 2007. Архивирано од изворникот на July 25, 2009. Посетено на July 2, 2009.
 40. „Galileo Mission to Jupiter“ (PDF). NASA/Jet Propulsion Laboratory. Архивирано од изворникот (PDF) на July 2, 2012. Посетено на July 9, 2009.
 41. 41,0 41,1 McConnell, Shannon (April 14, 2003). „Galileo: Journey to Jupiter“. NASA/Jet Propulsion Laboratory. Архивирано од изворникот на January 5, 1997. Посетено на November 28, 2006.
 42. Thomas, P.C.; Burns, J.A.; Rossier, L.; и др. (1998). „The Small Inner Satellites of Jupiter“. Icarus. 135 (1): 360–371. Bibcode:1998Icar..135..360T. doi:10.1006/icar.1998.5976.
 43. Williams, David R. „Ulysses and Voyager 2“. Lunar and Planetary Science. National Space Science Data Center. Архивирано од изворникот на October 24, 2008. Посетено на August 25, 2008.
 44. „Comet Shoemaker–Levy 9 Collision with Jupiter“. National Space Science Date Center, NASA. February 2005. Архивирано од изворникот на February 19, 2013. Посетено на August 26, 2008.
 45. Martin, Terry Z. (September 1996). „Shoemaker–Levy 9: Temperature, Diameter and Energy of Fireballs“. Bulletin of the American Astronomical Society. 28: 1085. Bibcode:1996DPS....28.0814M.
 46. „Galileo Mission to Jupiter“ (PDF). NASA. Архивирано од изворникот (PDF) на July 2, 2012. Посетено на November 1, 2008.
 47. „BBC News | SCI/TECH | Crash plan for Galileo spaceprobe“. 212.58.226.17:8080. March 3, 2000. Архивирано од изворникот на July 5, 2009. Посетено на May 20, 2009.
 48. Rosaly M. C. Lopes; John R. Spencer. (2007). Io after Galileo : a new view of Jupiter's volcanic moon. Berlin: Springer. ISBN 978-3-540-34681-4.
 49. P. Bond (2004). Stepping stones to the cosmos : the story of planetary exploration. New York ; Berlin: Springer. стр. 166–182. ISBN 978-0-387-40212-3.
 50. „Galileo Project Information“. Nssdc.gsfc.nasa.gov. Архивирано од изворникот на May 27, 2009. Посетено на May 24, 2009.
 51. „Solar System Exploration: Galileo Legacy Site: Discovery Highlights“. Solarsystem.nasa.gov. August 9, 2007. Архивирано од изворникот на November 2, 2004. Посетено на May 24, 2009.
 52. Daniel Fischer (1999). Mission Jupiter : the spectacular journey of the Galileo spacecraft. New York: Copernicus. ISBN 978-0-387-98764-4.
 53. 53,0 53,1 Cook, Jia-Rui c. (December 11, 2013). „Clay-Like Minerals Found on Icy Crust of Europa“. NASA. Архивирано од изворникот на January 30, 2020. Посетено на December 11, 2013.
 54. NASA Selects New Frontiers Concept Study: Juno Mission to Jupiter | Jupiter Today – Your Daily Source of Jupiter News
 55. „Juno – NASA's Second New Frontiers Mission to Jupiter“. Архивирано од изворникот на February 3, 2019. Посетено на October 24, 2007.
 56. Buckley, M. (May 20, 2008). „Storm Winds Blow in Jupiter's Little Red Spot“. Johns Hopkins Applied Physics Laboratory. Архивирано од изворникот на March 4, 2012. Посетено на October 16, 2008.
 57. Steigerwald, Bill (October 10, 2006). „Jupiter's Little Red Spot Growing Stronger“. NASA Goddard Space Center. Архивирано од изворникот на March 26, 2012. Посетено на October 16, 2008.
 58. Amos, Jonathan (May 2, 2012). „Esa selects 1bn-euro Juice probe to Jupiter“. BBC News Online. Архивирано од изворникот на May 11, 2020. Посетено на December 14, 2013.
 59. „NASA and JPL Contribute to European Jupiter Mission“. JPL. February 21, 2013. Архивирано од изворникот на December 15, 2013. Посетено на December 14, 2013.
 60. 60,0 60,1 „Europa Clipper“. Jet Propulsion Laboratory. NASA. November 2013. Архивирано од изворникот на December 13, 2013. Посетено на December 14, 2013.
 61. „Destination: Europa“. Europa SETI. March 29, 2013. Архивирано од изворникот на August 23, 2014. Посетено на December 14, 2013.
 62. „China's Mars mission 'going smoothly', chief designer says - China - Chinadaily.com.cn“. Архивирано од изворникот на September 30, 2020. Посетено на August 10, 2020.
 63. „Russia plans to launch a nuclear-powered spacecraft that can travel from the moon to Jupiter“. Business Insider. Архивирано од изворникот на June 9, 2021. Посетено на June 9, 2021.
 64. „The Europa Orbiter Mission Design“. Архивирано од изворникот на February 23, 2012. Посетено на May 20, 2009.
 65. „NASA Kills Europa Orbiter“. Space.com. February 4, 2002. Архивирано од изворникот на February 10, 2002. Посетено на May 20, 2009.
 66. Berger, Brian (February 7, 2005). „White House scales back space plans“. NBC News. Архивирано од изворникот на October 29, 2013. Посетено на January 2, 2007.
 67. Atzei, Alessandro (April 27, 2007). „Jovian Minisat Explorer“. ESA. Архивирано од изворникот на July 2, 2012. Посетено на May 8, 2008.
 68. Talevi, Monica; Brown, Dwayne (February 18, 2009). „NASA and ESA Prioritize Outer Planet Missions“. Архивирано од изворникот на August 10, 2011. Посетено на February 18, 2009.
 69. Rincon, Paul (February 18, 2009). „Jupiter in space agencies' sights“. BBC News. Архивирано од изворникот на February 21, 2009. Посетено на February 28, 2009.
 70. Tim Brice. „Outer Planet Flagship Mission: Jupiter Ganymede Orbiter (JGO) Concept“. Opfm.jpl.nasa.gov. Архивирано од изворникот на February 17, 2012. Посетено на May 24, 2009.
 71. OPF Study Team (August 28, 2008). „Outer Planet Flagship Mission: Briefing to the OPAG Steering Committee“ (PDF). Outer Planets Assessment Group. Архивирано од изворникот (PDF) на July 2, 2012. Посетено на October 14, 2008.
 72. „Laplace: A mission to Europa & Jupiter system“. ESA. Архивирано од изворникот на July 2, 2012. Посетено на January 23, 2009.
 73. Volonte, Sergio (July 10, 2007). „Cosmic Vision 2015–2025 Proposals“. ESA. Архивирано од изворникот на August 25, 2011. Посетено на February 18, 2009.
 74. Executive Survey (Visions and Voyages for Planetary Science 2013 – 2022)“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на September 4, 2013. Посетено на December 15, 2013.
 75. 75,0 75,1 Kokh, Peter; Kaehny, Mark; Armstrong, Doug; Burnside, Ken (November 1997). „Europa II Workshop Report“. Moon Miner's Manifesto (110). Архивирано од изворникот на June 7, 2019. Посетено на June 26, 2009.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 76. Melissa L. McGuire; James Gilland (2003). „High Power MPD Nuclear Electric Propulsion (NEP) for Artificial Gravity HOPE Missions to Callisto“ (PDF). NASA. Архивирано од изворникот (PDF) на July 2, 2012. Посетено на June 30, 2009.
 77. „Vision for Space Exploration“ (PDF). NASA. 2003. Архивирано од изворникот (PDF) на June 4, 2016. Посетено на July 2, 2009.
 78. „NASA plans to send new robot to Jupiter“. SpaceDaily. 2004. Архивирано од изворникот на August 9, 2012. Посетено на June 30, 2009.
 79. Robert Zubrin, Entering Space: Creating a Spacefaring Civilization, section: Settling the Outer Solar System: The Sources of Power, pp. 158–160, Tarcher/Putnam, 1999, ISBN 1-58542-036-0
 80. Bryan Palaszewski (October 2006). „Atmospheric Mining in the Outer Solar System“ (PDF). Glenn Research Center. Архивирано од изворникот (PDF) на March 27, 2009. Посетено на July 2, 2009.
 81. 81,0 81,1 81,2 81,3 81,4 81,5 81,6 81,7 Frederick A. Ringwald (February 28, 2000). „SPS 1020 (Introduction to Space Sciences)“. California State University, Fresno. Архивирано од изворникот на July 25, 2008. Посетено на July 4, 2009.
 82. Robert Zubrin, Entering Space: Creating a Spacefaring Civilization, section: Colonizing the Jovian System, pp. 166–170, Tarcher/Putnam, 1999, ISBN 1-58542-036-0.
 83. Avanish Sharma (January 13, 2019). „Earlier Missions Exploring Jupiter“. Technology on Science. Архивирано од изворникот на November 4, 2019. Посетено на 2019-11-30.
 84. „Humans on Europa: A Plan for Colonies on the Icy Moon“. Space.com. June 6, 2001. Архивирано од изворникот на July 20, 2010. Посетено на May 10, 2006.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]