Гравитациски колапс

Од Википедија — слободната енциклопедија
Графички приказ на гравитациски колапс на ѕвезда

Гравитациски колапс во астрономијата е внатрешен одрон на масивно небесно тело под влијание на силите на гравитацијата. Се случува во момент кога сите други сили не можат да делуваат на високиот притисок за да ја балансираат гравитацијата и да го зачуваат масивното тело во хидростатички еквилибриум.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]