Земјовидна планета

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Земјовидните планети (наречени и „терестријални планети“) се четирите внатрешни планети во нашиот Сончев систем, а тоа се: Меркур, Венера, Земјата и Марс. Oвие планети се нарековуаат земјовидни затоа што тие имаат карпеста површина, слична како онаа на Земјата. Планетите: Венера, Земја и Марс имаат атмосферска обвивка, а додека површината на Меркур е слична како онаа на Месечината, односно нема атмосферска обвивка.
Шаблон:Егзопланети