Сплеснатост

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кружница со полупречник a згмечена во елипса.
Сфера со полупречник a згмечена во сплеснат сфероид со вртење.

Сплеснатост — мерка за згмеченоста на една кружница или сфера долж пречникот со која образува елипса или елипсоид со вртењето во сфероид. Наречена е и елиптичност. Обично се претставува со симболот f, а се дефиницира со полуоските на добиената елипса или елипсоид

сплеснатост

Фактрот на згмеченост е во обата случаја; за елипсата, ова воедно е нејзиниот сооднос на страните.

Дефиниции[уреди | уреди извор]

Постојат три вида на сплеснување. Кога е потребно да се избегнат забуни, главното се нарекува прво сплеснување.[1][2][3] како во стандардните текстови, така и на семрежни страници[4][5]

Во следнава табела, a е поголемата димензија (на пр. голема полуоска), а b е помалата (мала полуоска). Сите сплеснувања изнесуваат нула за кружница (a = b).

(Прво) сплеснување  Основно. Геодетските појдовни елипсоиди се укажуваат со
Второ сплесување Ретко се користи.
Трето сплеснување  Се користи во геодетски пресметки како мал параметар на проширување.[6]

Идентитети[уреди | уреди извор]

Сплеснувањата се поврзани со други параметри на елипсата. На пример:

каде е занесеноста (ексцентричноста).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Maling, Derek Hylton (1992). Coordinate Systems and Map Projections (2. изд.). Oxford; New York: Pergamon Press. ISBN 0-08-037233-3.
  2. Snyder, John P. (1987). Map Projections: A Working Manual. U.S. Geological Survey Professional Paper. 1395. Washington, D.C.: United States Government Printing Office. Архивирано од изворникот на 2008-05-16. Посетено на 2022-11-02.
  3. Torge, W. (2001). Geodesy (3rd edition). de Gruyter. ISBN 3-11-017072-8
  4. Osborne, P. (2008). The Mercator Projections Архивирано на 18 јануари 2012. Chapter 5.
  5. Rapp, Richard H. (1991). Geometric Geodesy, Part I. Dept. of Geodetic Science and Surveying, Ohio State Univ., Columbus, Ohio. [1]
  6. F. W. Bessel, 1825, Uber die Berechnung der geographischen Langen und Breiten aus geodatischen Vermessungen, Astron.Nachr., 4(86), 241–254, doi:10.1002/asna.201011352, translated into English by C. F. F. Karney and R. E. Deakin as The calculation of longitude and latitude from geodesic measurements, Astron. Nachr. 331(8), 852–861 (2010), E-print arXiv:0908.1824, Bibcode1825AN......4..241B