Метан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Метан
Methane-CRC-MW-dimensions-2D.png
Methane-CRC-MW-3D-balls.png
Methane-3D-space-filling.svg
Назнаки
74-82-8 X mark.svgН
ChemSpider 291
Jmol-3D слики Слика
PubChem 297
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Безбоен гас
Густина 0,717 кг/м3, гас
415 кг/м3 течност
Точка на топење
Точка на вриење
3,5 mg/100 mL (17 °C)
Штетност
R-фрази R12
S-фрази (застарено) S2, S9, S16, S33
NFPA 704
NFPA 704.svg
4
1
0
 
Температура на запалување -188 °C
Слични супстанци
Слични алкани етан, пропан
Слични супстанци метанол, хлорометан, мравја киселина, формалдехид
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Метангас (при стандардни услови) со хемиска формула CH4 и претставува најпростиот јаглеводород. Чистиот метан е без мирис, но во комерцијалната употреба тој се меша со мали количини на мириси, како што е сулфурното соединение етил меркаптан за да се детектираат шуплини во одредени материјали.

Како главна состојка на земниот гас, метанот е значајно гориво. Со согорувањето на еден молекул на метан во присуство на кислород се ослободува еден молекул на јаглерод диоксид и две молекули на H2O (вода):

CH4 + 2O2 → CO2 + 2H2O

Метанот е гас кој учествува во феноменот на стаклена градина. За преку 100 години, тој има глобален затоплувачки потенцијал 23 (IPCC Third Assessment Report), т.е. преку 100 години секој kg од CH4 ја загрева Земјата 23 пати како истата маса на CO2.

Земјиниот плашт содржи големи количества на метан и е негов главен резервоар. Големи количини на метан се емитуваат во атмосферата преку вулканите кои се поврзани со подлабоките слоеви на Земјата или се создаваат по пат на анаеробното дишење (биогас).

Метанот има голема вредност на термодинамичката стабилност. На собна температура и притисок тој е безбоен, безмирисен гас. Има точка на вриење −162°C на притисок од 1 атмосфера и е запалив.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Wiktionary-logo.svg
Поимот methane во Викиречникот, слободниот речник.