II периода на периодниот систем

Од Википедија — слободната енциклопедија

Втората периода во себе содржи еден алкален метал, еден земноалкален метал, еден металоид, три неметали, еден халоген елемент и еден благороден гас. Втората периода во себе содржи: литиум, берилиум, бор, јаглерод, азот, кислород, флуор и неон. ОВие елементи имаат атомски броеви од 3 до 10. Во оваа периода вкупно се ноѓаат 5 хемиски елементи.