Халоген

Од Википедија — слободната енциклопедија

Халогените елементи се хемиските елементи во групата 17 (стар стил: VIIB) од периодниот систем. Се состои од елементите: флуор (F), хлор (Cl), бром (Br), јод (I), астат (At), и вештачкиот елемент тенесин (Ts). Енергијата на јонизацијата и електронегативноста опаѓаат со зголемувањето на атомскиот број на елементот во групата.

Двоатомски халогени молекули[уреди | уреди извор]

халоген молекула структура модел d(X−X) / pm
(гасна фаза)
d(X−X) / pm
(цврста фаза)
флуор
F2
Difluorine-2D-dimensions.png
Fluorine-3D-vdW.png
143
149
хлор
Cl2
Dichlorine-2D-dimensions.png
Chlorine-3D-vdW.png
199
198
бром
Br2
Dibromine-2D-dimensions.png
Bromine-3D-vdW.png
228
227
јод
I2
Diiodine-2D-dimensions.png
Iodine-3D-vdW.png
266
272