Рокенрол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Рокенрол, (англиски: rock and roll = нишкање и свивање) или Рок (англиски: Rock) - форма на популарна музика, обично со вокали (често со вокална хармонија), електрични гитари и силен ритам; во некои поджанрови на рокенролот честа е употребата и на други инструменти (на пример, саксофон, синтисајзер итн.). Рокенролот настанал како смеса од повеќе мултикултурни жанрови, како: блуз, џез, госпел и кантри.

Како културен феномен, општественото влијание на рокот низ светот е без паралела меѓу видовите на музика. Неговата прифатливост произлегува и од неговата мултикултурна основа. Рокот, роден во САД во 1940-тите, станал популарен низ целиот свет и еволуирал во повеќе различни стилови. Во рамките на рокенролот спаѓаат и голем број на поджанрови, како: Хеви метал (Heavy Metal), Хард рок (Hard Rock), Панк рок (Punk), Ска (Ska), Прогресивен рок (Progressive Rock) или Симфо рок (Sympho Rock), Глам рок (Glam Rock), Нов Бран (New Wave) итн.

Видете исто така[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Рокенролот како тема во музиката[уреди | уреди извор]

Рокенролот или рок музиката понекогаш се јавуваат како тема во популарната култура, како:

  • „Не можам да го поднесам рокенролот“ (Can't Stand Rock 'n Roll) - песна на британската панк-рок група „Анти Ноувер Лиг“ (Anti Nowhere League) од 1982 година.[1]
  • „Рокер“ (Rocker) - песна на британската панк-рок група „Анти Ноувер Лиг“ (Anti Nowhere League) од 1982 година.[2]
  • „Рокенрол“ (Rock'n Roll) - песна на француската група „Дафт Панк“ (Daft Punk) од 1997 година.[3]
  • „Рокенролот е виновен за сè“ (Rock'N Roll je kriv za sve) - песна на југословенската рок-група „Фит“.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]