Периода (периоден систем)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Во периодниот систем на елементи секој нумериран ред претставува периода.

Постојат 7 периоди на хемиски елементи. Тие претставуваат редови на кои е поделен периодниот систем на елементи. Периоди на системот се: