III периода на периодниот систем

Од Википедија — слободната енциклопедија

Третата периода во себе содржи еден алкален метал, еден земноалкален метал, еден слаб метал, еден металоид, два неметали, еден халоген елемент и еден благороден гас. Третата периода содржи: натриум, магнезиум, алуминиум, силициум, фосфор, сулфур, хлор и аргон. Овие елементи имаат атомски бореви од 11 до 18. Во оваа периода има вкупно 8 хемиски елементи.