Прејди на содржината

Ливермориум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ливермориум  (116Lv)
Општи својства
Име и симболливермориум (Lv)
Ливермориумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технециум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рендгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
Po

Lv

(Usn)
московиумливермориумтенесин
Атомски број116
Стандардна атомска тежина (Ar)[293]
Категоријанепозната, но најверојатно слаб метал
Група и блокгрупа 16 (халокгени), p-блок
ПериодаVII периода
Електронска конфигурација[Rn] 5f14 6d10 7s2 7p4 (предвидена)[1]
по обвивка
2, 8, 18, 32, 32, 18, 6 (предвидено)
Физички својства
Фазацврста (предвидена)[1][2]
Точка на топење637–780 K ​(364–507 °C) (предвидена)[2]
Точка на вриење1.035–1.135 K ​(762–862 °C) (предвидена)[2]
Густина близу с.т.12,9 г/см3 (предвидена)[1]
Топлина на топење7,61 kJ/mol (екстраполирана)[2]
Топлина на испарување42 kJ/mol (предвидена)[3]
Атомски својства
Оксидациони степени−2,[4] +2, +4(predicted)[1][3]
Енергии на јонизацијаI: 723,6 kJ/mol (предвидена)[1]
II: 1.331,5 kJ/mol (предвидена)[3]
II: 2.846,3 kJ/mol (предвидена)[3]
(повеќе)
Атомски полупречникемпириски: 183 пм (предвиден)[3]
Ковалентен полупречник162–166 пм (предвиден)[2]
Разни податоци
CAS-број54100-71-9
Историја
Наречен поЛиверморска национална лабораторија,[5]
ОткриенОбединет институт за јадрени истражувања и Ливерморска национална лабораторија (2000)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на ливермориумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
293Lv веш 61 ms α 10,54 289Fl
292Lv веш 18 ms α 10,66 288Fl
291Lv веш 18 ms α 10,74 287Fl
290Lv веш 7,1 ms α 10,84 286Fl
| наводи | Википодатоци

Ливермориум (Lv), кој претходно се нарекувал унунхексиум (Uuh), претставува слаб метал.[6]. Наречен е по Ливерморската национална лабораторија во Ливермор, Калифорнија, каде е откриен.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Haire, Richard G. (2006). „Transactinides and the future elements“. Во Morss; Edelstein, Norman M.; Fuger, Jean (уред.). The Chemistry of the Actinide and Transactinide Elements (3rd. изд.). Dordrecht, The Netherlands: Springer Science+Business Media. ISBN 1-4020-3555-1.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Bonchev, Danail; Kamenska, Verginia (1981). „Predicting the Properties of the 113–120 Transactinide Elements“. Journal of Physical Chemistry. American Chemical Society. 85 (9): 1177–1186. doi:10.1021/j150609a021.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Fricke, Burkhard (1975). „Superheavy elements: a prediction of their chemical and physical properties“. Recent Impact of Physics on Inorganic Chemistry. 21: 89–144. doi:10.1007/BFb0116498. Посетено на 4 October 2013.
  4. Thayer, John S. (2010). „Relativistic Effects and the Chemistry of the Heavier Main Group Elements“: 83. doi:10.1007/978-1-4020-9975-5_2. Наводот journal бара |journal= (help)
  5. „Element 114 is Named Flerovium and Element 116 is Named Livermorium“. IUPAC. 30 May 2012.
  6. Housecroft C. E., Sharpe A. G. (2008). Inorganic Chemistry