Олово

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Оловото е метал кој го има симболот Pb.•Оловото има голема густина и затоа спаѓа во т.н. тешки метали.Тоа е мек метал и може да се извлекува во жици.Оловото и неговите соединенија се силни отрови и опасни загадувачи на средината.Има ниски температури на топење,а со стоење на воздух се покрива со оксиден слој кој го штити од натамошна оксидација.Тоа се употребува за заштита од рендгенските зраци.Уште поголема примена наоѓаат неговите легури за лемење кои се употребуваат за спојување на метални жици (тетраетил оловото е органско соединение кое се додава во бензинот како антидетонатор.Го има во издувните гасови од возилата и е еден од главните загадувачи на воздухот со олово.Оловото гради повеке соли.Некои од нив се употребуваат како бои.На пр. олово(II)хроматот се користи како жолта боја

Оловото гради повеќе оксиди.