Прејди на содржината

Сиборгиум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сиборгиум  (106Sg)
Општи својства
Име и симболсиборгиум (Sg)
Сиборгиумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технециум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рендгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
W

Sg

(Upo)
дубниумсиборгиумбориум
Атомски број106
Стандардна атомска тежина (Ar)[269]
Категорија  преоден метал
Група и блокгрупа 6, d-блок
ПериодаVII периода
Електронска конфигурација[Rn] 5f14 6d4 7s2 (predicted)[1]
по обвивка
2, 8, 18, 32, 32, 12, 2 (предвидени)
Физички својства
Фазацврста (предвидена)[2]
Густина близу с.т.35 г/см3 (предвидена)[1][3]
Атомски својства
Оксидациони степени6, (5), (4), (3), 0[1][3] ​(предвидени)
Енергии на јонизацијаI: 757,4 kJ/mol
II: 1.732,9 kJ/mol
II: 2.483,5 kJ/mol
(повеќе) (претпоставки)[1]
Атомски полупречникемпириски: 132 пм (предвиден)[1]
Ковалентен полупречник143 пм (предвиден)[4]
Разни податоци
Кристална структурателоцентрирана коцкеста (тцк)
Кристалната структура на сиборгиумот

(предвидена)[2]
CAS-број54038-81-2
Историја
Наречен попо Глен Сиборг
ОткриенЛоренс Берклиева национална лабораторија (1974)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на сиборгиумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
271Sg веш 1,9 мин 67 % α 8,54 267Rf
33 % СЦ
269Sg веш 2,1 мин α 8,56 265Rf
267Sg веш 1,4 мин 17 % α 8,20 263Rf
83 % СЦ
265mSg веш 16,2 s α 8,70 261mRf
265Sg веш 8,9 s α 8,90, 8,84, 8,76 261Rf
| наводи | Википодатоци

Сиборгиум (Sg, лат. seaborgium), кој претходно го носел името унилхексиум (Unh), е преоден метал.[5] Името го добил од презимето на американскиот хемичар Глен Сиборг.

Веројатно поседува изтопи чии атомски маси се наоѓаат измеѓу 258-264.

Изотопот 264 е добиен во 1986 година со бомбардирање на изотопот 249 Cf од јадрото на изотопот 16 оксид.

Овој елемент не се јавува во природата. До сега се добиени само неколку негови атоми. Се претпоставува дека сиборгиумот се наоѓа во сонцето и на уште некои ѕвезди со средна големина.

Неговите физички и хемиски својства не се познати, но се претпоставува дека тој е метал со слични својства како и хром.[6]

Неговата електронска конфигурација исто така не е позната, бидејќи е добиен во облик на плазма. Според правилата конфигурацијата би требало да биде: радон + 5f146d47s2

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Hoffman, Darleane C.; Lee, Diana M.; Pershina, Valeria (2006). „Transactinides and the future elements“. Во Morss; Edelstein, Norman M.; Fuger, Jean (уред.). The Chemistry of the Actinide and Transactinide Elements (3rd. изд.). Dordrecht, The Netherlands: Springer Science+Business Media. ISBN 1-4020-3555-1.
  2. 2,0 2,1 Östlin, A.; Vitos, L. (2011). „First-principles calculation of the structural stability of 6d transition metals“. Physical Review B. 84 (11). Bibcode:2011PhRvB..84k3104O. doi:10.1103/PhysRevB.84.113104.
  3. 3,0 3,1 Fricke, Burkhard (1975). „Superheavy elements: a prediction of their chemical and physical properties“. Recent Impact of Physics on Inorganic Chemistry. 21: 89–144. doi:10.1007/BFb0116498. Посетено на 4 October 2013.
  4. Chemical Data. Seaborgium - Sg, Royal Chemical Society
  5. Housecroft C. E., Sharpe A. G. (2008). Inorganic Chemistry (3rd ed.). Prentice Hall. ISBN 978-0131755536.
  6. Parkes, G.D. & Phil, D. (1973). Melorova moderna neorganska hemija. Beograd: Naučna knjiga.