Ниобиум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


Ниобиум  (41Nb)
Грутка со сјајни сиви кристали со шестоаголен брус
Општи својства
Име и симболниобиум (Nb)
Изгледметалик сива, сино кога е оксидиран
Ниобиумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
V

Nb

Ta
циркониумниобиуммолибден
Атомски број41
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)92,90637(2)[1]
Категорија  преоден метал
Група и блокгрупа 5, d-блок
ПериодаV периода
Електронска конфигурација[Kr] 4d4 5s1
по обвивка
2, 8, 18, 12, 1
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење2.750 K ​(2.477 °C)
Точка на вриење5.017 K ​(4.744 °C)
Густина близу с.т.8,57 г/см3
Топлина на топење30 kJ/mol
Топлина на испарување689,9 kJ/mol
Моларен топлински капацитет24,60 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 2.942 3.207 3.524 3.910 4.393 5.013
Атомски својства
Оксидациони степени5, 4, 3, 2, 1, −1, −3 ​(благ киселински оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 1,6
Енергии на јонизацијаI: 652,1 kJ/mol
II: 1.380 kJ/mol
II: 2.416 kJ/mol
Атомски полупречникемпириски: 146 пм
Ковалентен полупречник164±6 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на ниобиум
Разни податоци
Кристална структурателоцентрична коцкеста (тцк)
Кристалната структура на ниобиумот
Брзина на звукот тенка прачка3.480 м/с (при 20 °C)
Топлинско ширење7,3 µм/(m·K)
Топлинска спроводливост53,7 W/(m·K)
Електрична отпорност152 nΩ·m (при 0 °C)
Магнетно подредувањепарамагнетно
Модул на растегливост105 GPa
Модул на смолкнување38 GPa
Модул на збивливост170 GPa
Поасонов сооднос0,4
Мосова тврдост6
Викерсова тврдост870–1320 MPa
Бринелова тврдост735–2450 MPa
CAS-број7440-03-1
Историја
Наречен поСпоред Ниоба лик од старогрчката митологија, ќерката на Тантал
ОткриенЧарлс Хатчет (1801)
Првпат издвоенКристијан Вилхем Бломстранд (1864)
Препознаен како посебен елемент одХајнрих Розе (1844)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на ниобиумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
90Nb веш 14.6 h β+ 90Zr
91Nb веш 680 y ε 91Zr
91mNb веш 60,86 d m 0,104e 91Nb
92Nb веш 10,15 d ε 92Zr
γ 0,934
92Nb веш 3,47×107 y ε 92Zr
γ 0,561, 0,934
93Nb 100% (СФ) <0,943
93mNb веш 16,13 y m 0,031e 93Nb
94Nb веш 20300 y β 0,471 94Mo
γ 0,702, 0,871
95Nb веш 34,991 d β 0,159 95Mo
γ 0,765
95mNb веш 3,61 d m 0,235 95Nb
96Nb веш 23,4 h β 96Mo
Режимите на распад во загради се предвидени, но сè уште не се забележани
| наводи | Википодатоци

Ниобиум , порано познат како колумбиум , е хемиски елемент со симбол Nb (порано познат како Cb) и атомски број 41. Ниобиумот е мек, сив, кристален, нодуларен преоден метал , кој често се наоѓа во минералите пирохлор и колумбит , па оттука доаѓа и претходното име "колумбиум".Името потекнуца од грчката митологија Ниоби, која била ќерка на Тантал.. Името на елементот одразува голема сличност помеѓу двата елементи во нивните физички и хемиски својства, што ги прави тешко да се разликуваат. [2]

Англискиот хемичар Чарлс Хатет во 1801 година објавил нов елемент сличен на тантал и го нарекол колумбиум. Во 1809 година, англискиот хемичар Вилијам Хајд Воластон погрешно заклучил дека тантал и колумбиум се идентични. Германскиот хемичар Хајнрих Роуз во 1846 година утврдил дека талантските руди содржат втор елемент, кој го нарекол ниобиум. Во 1864 и 1865 година, серија научни сознанија појасниле дека ниобиум и колумбиум биле ист елемент (како што се разликувал од тантал), и за еден век двете имиња биле користени наизменично. Ниобиумот официјално бил усвоен како име на елементот во 1949 година, но името Колумбиум останува во сегашната употреба во металургијата во САД.

Од почетокот на 20 век, ниобиумот прв пат се користел комерцијално. Бразил е водечки производител на ниобиум и ферониобиум , легура од 60-70% ниобиум со железо. Ниобиумот најчесто се користи во легури, најголем дел во специјалниот челик , како и оној што се користи во гасоводот . Иако овие легури содржат максимум 0,1%, малиот процент на ниобиум ја зголемува цврстината на челикот. Стабилноста на температурата на ниобиум содржат суперлегури, и е од голема важност за неговата употреба во авионите и ракетните мотори .

Ниобиум се користи во разни суперпроводливи материјали. Овие суперпроводливи легури, кои содржат титаниум и калај , се широко користени во суперпроводните магнети на скенери за МРИ . Други апликации на ниобиум вклучуваат заварување, нуклеарна индустрија, електроника, оптика, нумизматика и накит.

Историја[уреди | уреди извор]

Oval black and white painting of a man with a prominent shirt collar and necktie
Чарлс Хетет го идентификувал елементот колумбиум во минералот откриен во Конектикат, САД.
Black and white image of a marmor sculpture of a bowing woman with a child nestling in her lap
Слика на хеленистичка скулптура која ја претставува Ниобе од Џорџо Сомер

Ниобиумот бил идентификуван од страна на англискиот хемичар Чарлс Хатет во 1801 година. [3] [4] [5] Тој пронашол нов елемент во минерален примерок кој бил испратен во Англија од Конектикат , САД во 1734 година од страна на Џон Винтроп ФРС (внук на Џон Винтроп Помладиот ) и го именувал минералниот колумбит и новиот елемент колумбиум по Колумбија , поетското име за САД. [6] [7] [8] Колумбиумот бил откриен од Хатчет, која била најверојатно мешавина од новиот елемент заедно со тантал. [6]

По извесно време, се појавила значителна конфузија [9] околу разликата помеѓу колумбиумот (ниобиум) и тесно поврзаниот тантал. Во 1809 година, англискиот хемичар Вилијам Хајд Воластон ги споредувал оксидите добиени од колумбиум-колумбит, со густина 5.918   g / cm 3, и танталумот- Tанталит , со густина над 8   g / cm 3, и заклучил дека двата оксиди, и покрај значителната разлика во густината, биле идентични. Така го задржало името Танталум. [9] Овој заклучок бил оспорен во 1846 година од страна на германскиот хемичар Хајнрих Роуз , која тврди дека има две различни елементи во примерокот од Tанталитот, и ги именувал по децата на Тантал : ниобиум (од Niobe ) и пелопиум (од Pelops ). [10] [11] Оваа конфузија произлегла од минималните забележани разлики помеѓу тантал и ниобиум. Новите елементи пелопиј , илмениум и дијаниум [12] , всушност биле идентични со ниобиумиот или мешавините на ниобиум и тантал. [13]

Разликите меѓу танталот и ниобиумот беа недвосмислено докажани во 1864 година од страна на Кристијан Вилхелм Бломстранд [13] и Хенри Етиен Сент-Клер Девил , како и Луј Џ. Трост , кој ги утврдил формулите на некои од соединенијата во 1865 година [13] [14] и конечно од страна на швајцарскиот хемичар Жан Чарлс Галисард де Марињица [15] во 1866 година, кој сите докажаа дека има само два елементи. Примероци на илмениумот продолжиле да се појавуваат до 1871 година. [16]

Де Maрињац бил првиот кој го подготвувил металот во 1864 година, кога го намалил ниобиевиот хлорид со загревање во атмосферата на водород . [17] Иако Де Maрињац бил во можност да произведува ниобиум без тантал во поголем обем до 1866 година, не било се до почетокот на 20 век кога ниобиум бил користен во филаментовите на блескаво светило , првата комерцијална апликација. [14] Оваа употреба брзо стана застарена преку замена на ниобиум со волфрам , кој има повисока точка на топење. Тој ниобиум ја подобрува цврстината на челикот за кој за првпат бил откриен во 1920-тите, и оваа апликација и понатаму останува негова доминантна употреба. [14] Во 1961 година, американскиот физичар Јуџин Кунцлер и соработниците во Bell Labs откриле дека ниобиумот-калај продолжува да покажува суперспроводливост во присуство на силни електрични струи и магнетни полиња,[18] што го прави првиот материјал за поддршка на високите струи и полиња неопходни за корисно високо-моќни магнети и машини за електрична енергија. Ова откритие овозможи - две децении подоцна - производство на долги мулти-влакнести кабли намотани во калеми за да се создадат големи, моќни електромагнети за ротирачки машини, акселератори на честички и детектори за честички.[19] [20]

Именување на елементот[уреди | уреди извор]

Колумбиумот (симбол "Cb") [21] било името што првично го доделува Хатхет по неговото откривање на металот во 1801 година. [4] Името се рефлектирало дека примерокот од рудата доаѓа од Америка ( Колумбија ). [22] Ова име останало во употреба во американските списанија - последниот труд објавен од страна на Американското хемиско друштво со колумбиум во нејзиниот наслов кое датира од 1953 година [23] - додека во Европа бил употребен ниобиумот . За да се стави крај на оваа конфузија, името ниобиум беше избран за елемент 41 на 15-та Конференција на Сојузот на хемијата во Амстердам во 1949 година. [24] Една година подоцна ова име беше официјално усвоено од страна на Меѓународната унија за чиста и применета хемија (ИУПАК) по 100 години контроверзии, и покрај хронолошката предност на името колумбиум , [24] IUPAC го прифатиле волфрамот во одбрана на употребата во Северна Америка; и ниобиум, наместо колумбиум, во Европа. Додека голем број американски хемиски друштва и владини организации обично го користат официјалното име на ИУПАК, некои металурзи и метални општества сè уште го користат оригиналното американско име, " колумбиум ". [25] [26] [27]

Карактеристики[уреди | уреди извор]

Физички[уреди | уреди извор]

Ниобиум е сјаен , сив, нодуларен , парамагнетски метал во групата 5 од периодниот систем (види табела), со електронска конфигурација во најоддалечените школки атипични за групата 5. (Ова може да се забележи во соседството на рутениумот (44), родиум (45) и паладиум (46). )

Z Елемент Број на електрони / школка
23 ванадиум 2, 8, 11, 2
41 ниобиум 2, 8, 18, 12, 1
73 тантал 2, 8, 18, 32, 11, 2
105 дубниум 2, 8, 18, 32, 32, 11, 2

Иако се смета дека има телесна кубична кристална структура од апсолутната нула до точката на топење, мерењата со висока резолуција на термичката експанзија по трите кристалографски оски откриваат анизотропии кои не се во согласност со кубична структура. [28] Затоа, се очекува понатамошно истражување и откривање во оваа област.

Ниобиумот станува суперпроводник при ниски температури. При атмосферскиот притисок, таа има највисока критична температура на елементарните суперпроводници на 9.2   К. [29] Ниобиум има најголема магнетна пенетрација на секој елемент. [29] Покрај тоа, тој е еден од трите елементарни Суперпроводници од тип II , заедно со ванадиум и технециум . Суперспроводните својства се силно зависни од чистотата на металиот ниобиум. [30]

Кога е многу чиста, таа е релативно мека и нодуларна, но нечистотијата го отежнува. [31]

Металот има низок пресек на зафаќање на топлински неутрони ; [32] така што се користи во нуклеарната индустрија каде што се сакани неутронски транспарентни структури. [33]

Хемиски[уреди | уреди извор]

Металот има синкаста нијанса кога е изложен на воздух на собна температура на подолг временски период. [34] И покрај високата точка на топење во елементарна форма (2,468   ° C), има помала густина од другите огноотпорни метали. Покрај тоа, тој е отпорен на корозија, покажува својства на суперспроводливост и формира диелектрични оксидни слоеви.

Ниобиумот е помалку електропозитивен и покомпактен од својот претходник во периодниот систем, циркониум , додека истиот е речиси идентичен со големите атоми на тантал, како резултат на контракцијата на лантанид . [31] Како резултат на тоа, хемиските својства на ниобиумот се многу слични на оние за тантал, кој се појавува директно под ниобиум во периодниот систем . [14] Иако неговата отпорност на корозија не е толку извонредна како онаа на тантал, пониската цена и поголемата достапност го прават ниобиумот привлечен за помалкуте потребните апликации, како што се веѓите во хемиските постројки. [31]

Изотопи[уреди | уреди извор]

Ниобиумот во Земјината кора се состои од еден стабилен изотоп , 93 Nb. [35] До 2003 година беа синтетизирани најмалку 32 радиоизотопи , кои се движеа со атомска маса од 81 до 113. Најстабилниот од овие е 92 Nb со полуживот од 34.7   милиони години. Еден од најмалку стабилните е 113 Nb, со проценета половина живот од 30   милисекунди. Изотопите кои се полесни од стабилната 93 Nb имаат тенденција да се распаѓаат со β + распаѓање , а оние кои се потешки имаат тенденција да се распаѓаат со β - распаѓање , со неколку исклучоци. 81 Nb, 82 Nb и 84 Nb има мали β + одложен емисија на протонската патеки на забите, 91 Nb распаѓа со фаќање на електрони и позитрон емисиона , а 92 Nb распаѓа со двете β + и β - распаѓање. [35]

Опишани се најмалку 25 нуклеарни изомери , кои се движат со атомска маса од 84 до 104. Во рамките на овој опсег, само 96 Nb, 101 Nb и 103 Nb немаат изомери. Најстабилните изомери на ниобиумот се 93m Nb со полуживот од 16.13   години. Најмал стабилен изомер е 84m Nb со полуживот од 103   ns. Сите изомери на ниобиумот се распаѓаат со изомерна транзиција или бета распаѓање освен 92m1 Nb, која има мала гранка на електронски зафати. [35]

Појава[уреди | уреди извор]

Ниобиум се проценува дека е 34-ти најчест елемент во Земјината кора, со 20   ppm. [36] Некои мислат дека изобилството на Земјата е многу поголемо и дека високата густина на елементите го концентрирала во јадрото на Земјата. [26] Слободниот елемент не е пронајден во природата, но ниобиум се јавува во комбинација со други елементи во минералите. [31] Минералите што содржат ниобиум често содржат и тантал. Примерите вклучуваат колумбит (Fe, Mn) (Nb, Ta) 2 O 6 ) и колумбит-танталит (или coltan , (Fe, Mn) (Ta, Nb) 2 O 6 ). [37] Колумбит-танталитните минерали (најчести видови се колумбит- (Fe) и танталит- (Fe), каде што "- (Fe)" е суфиксот на Левинсон, кој известува за преовладувањето на железото над други елементи како манганот [38] [39] [40] [41]) најчесто се наоѓаат како помошни минерали во упадите на пегматит и во алкалните интрузивни карпи. Помалку чести се ниобатите на калциум , ураниум , ториум и ретки земјени елементи . Примери за такви ниобати се пирохлор ((Na, Ca) 2 Nb 2 O 6 (OH, F)) (сега е име на група, со релативно чест пример, на пример, флуоркалциопирохлор [42] [43] [44] [45] [46]) и еуксенит (правилно именуван еуксенит (Y) [47] [48] [49]) ((Y, Ca, Ce, U, Th) (Nb, Ta, Ti) 2 O 6 ). Овие големи депозити на ниобиум се пронајдени поврзани со карбонатити ( карбонат - силикатни магнетни карпи ) како составен дел на пирохлорот. [50]

Трите најголеми рудници на пирохлор, два во Бразил и еден во Канада, беа пронајдени во 1950-тите и сеуште се главни производители на концентрати на ниобиум минерали. [14] Најголем депозит е домаќин во упад на карбонат во Aракса , државата Минас Жераис , Бразил, во сопственост на CBMM ( Companhia Brasileira de Metalurgia e Mineração ); другиот активен бразилски депозит се наоѓа во близина на Каталоан , држава Гојас , а е во сопственост на Кина молибден , која исто така, била домаќин на упад на карбонат. [51] Заедно, овие два рудници произведуваат околу 88% од понудата во светот. [52] Бразил, исто така, има голем, но сепак неискористен депозит во близина на Сао Габриел да Качеира , држава Амазонас , како и неколку помали депозити, особено во државата Рораима . [52]

Третиот најголем производител на ниобиум е рудникот Ниобек , во кој се наоѓа во карбонат, во Сен-Оноре , во близина на Чикутими , Квебек, Канада, во сопственост на Magris Resources . [53] Таа произведува помеѓу 7% и 10% од понудата во светот. [51] [52]

Производство[уреди | уреди извор]

Grey and white world map with Brazil colored red representing 90% of niobium world production and Canada colored in dark blue representing 5% of niobium world production
Производители на ниобиум од 2006 до 2015 година

При одвојувањето, од другите минерали се добиваат мешаните оксиди од тантал Ta2O 5 и ниобиум Nb2O5. Првиот чекор во обработката е реакцијата на оксидите со флуороводородна киселина: [37]

Ta2O5 + 14 HF → 2 H2 [ TaF7 ] + 5 H2O
Nb2O5 + 10 HF → 2 H2 [ NbOF5 ] + 3 H2O

Првата индустриска разделба, развиена од Де Марињац, ги експлоатирал различните раствори на комплекс ниобиум и тантал флуориди, дикатисиум оксипентафлуоробиобен монохидрат (K 2 [ NbOF 5 ] · H 2 O) и дикатисиум хептафлуоронтанталат (K 2 [ TaF 7 ] ) кај вода. Поновите процеси ја користат течната екстракција на флуориди од воден раствор со органски растворувачи како циклохексанон. [37] Комбинираниот ниобиум и тантал флуори се екстрахираат одвоено од органскиот растворувач со вода и или се преципираат со додавање на калиум флуорид за да се добие комплекс од калиум флуорид или да се предизвика со амонијак како пентоксид:[54]

H2 [ NbOF5 ] + 2 KF → K 2 [ NbOF5 ] ↓ + 2 HF

проследена со:

2 H2 [ NbOF5 ] + 10 NH4OH → Nb2O 5 ↓ + 10 NH4F + 7 H2O

Неколку методи се користат за намалување на металниот ниобиум. Електролизата на стопена мешавина од K 2 [ NbOF 5 ] и натриум хлорид е една. А другата е намалување на флуоридот со натриум. Со овој метод може да се добие релативно висока чистота ниобиум. Во производството на големи размери, Nb2O5 се намалува со водород или јаглерод. [54] Во алуро-топонична реакција, мешавина од железен оксид и ниобиум оксид реагира со алуминиум :

3 Nb2O5 + Fe2O3 + 12 Al → 6 Nb + 2 Fe + 6 Al2O3

Мали количини на оксидирачи како натриум нитрат се додаваат за подобрување на реакцијата. Резултатот е алуминиум оксид и ферониобиум , легура на железо и ниобиум што се користат во производството на челик. [55] [56] Ферониобиумот содржи помеѓу 60 и 70% ниобиум. [51] Без железен оксид, алуротермичкиот процес се користи за производство на ниобиум. Понатамошно прочистување е неопходно да се достигне нивото на суперспроводните легури. Електронскиот сноп кој се топи под вакуум е методот што го користат двајцата главни дистрибутери на ниобиум. [57] [58]

Од 2013 , ЦБММ контролира 85 проценти од светското производство на ниобиум. [59] Геолошкото истражување на САД проценува дека производството се зголемило од 38.700 тони во 2005 година на 44.500 тони во 2006 година. [60] [61] Се проценува дека ресурсите во светот се 4.400.000 тони. [61] Во текот на десетгодишниот период помеѓу 1995 и 2005 година, производството повеќе од двојно, почнувајќи од 17.800 тони во 1995 година. [62] Помеѓу 2009 и 2011 година, производството беше стабилно на 63.000 тони годишно, [63] со мало намалување во 2012 година на само 50.000 тони годишно. [64]

Производство на Ниобимум
Држава 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
 Австралија 160 230 290 230 200 200 200 ? ? ? ? ? ? ?
 Бразил 30,000 22,000 26,000 29,000 29,900 35,000 40,000 57,300 58,000 58,000 58,000 58,000 45,000 53,100
 Канада 2,290 3,200 3,410 3,280 3,400 3,310 4,167 3,020 4,380 4,330 4,420 4,630 4,710 5,260
 Демократска Република Конго ? 50 50 13 52 25 ? ? ? ? ? ? ? ?
 Мозамбик ? ? 5 34 130 34 29 ? ? ? ? ? ? ?
 Нигерија 35 30 30 190 170 40 35 ? ? ? ? ? ? ?
 Руанда 28 120 76 22 63 63 80 ? ? ? ? ? ? ?
World 32,600 25,600 29,900 32,800 34,000 38,700 44,500 60,400 62,900 62,900 62,900 63,000 50,100 59,400

Помалите износи се наоѓаат во Канјиака, Малави ( рудник Канјика ).

Соединенија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
 2. Knapp, Brian (2002). Francium to Polonium. Atlantic Europe Publishing Company, p. 40. .
 3. Hatchett, Charles. An analysis of a mineral substance from North America, containing a metal hitherto unknown. „Philosophical Transactions of the Royal Society of London“ том  92: 49–66. doi:10.1098/rspl.1800.0045. https://books.google.com/books?id=c-Q_AAAAYAAJ&pg=PA49. 
 4. 4,0 4,1 Hatchett, Charles (1802), "Outline of the Properties and Habitudes of the Metallic Substance, lately discovered by Charles Hatchett, Esq. and by him denominated Columbium", Journal of Natural Philosophy, Chemistry, and the Arts, I (January): 32–34. 
 5. Hatchett, Charles. Eigenschaften und chemisches Verhalten des von Charles Hatchett entdeckten neuen Metalls, Columbium (на German). „Annalen der Physik“ том  11 (5): 120–122. doi:10.1002/andp.18020110507. Bibcode1802AnP....11..120H. https://books.google.com/books?id=wSYwAAAAYAAJ&pg=PA120. 
 6. 6,0 6,1 Noyes, William Albert (1918). A Textbook of Chemistry. H. Holt & Co.. стр. 523. https://books.google.com/?id=UupHAAAAIAAJ&pg=PA523&dq=columbium+discovered+by+Hatchett+was+a+mixture+of+two+elements. 
 7. Percival, James (јануари 1853 г). Middletown Silver and Lead Mines. „Journal of Silver and Lead Mining Operations“ том  1: 186. https://play.google.com/store/books/details?id=MFILAAAAYAAJ&rdid=book-MFILAAAAYAAJ&rdot=1. посет. 24 април 2013 г. 
 8. Griffith, William P.; Morris, Peter J. T. (2003 г). Charles Hatchett FRS (1765–1847), Chemist and Discoverer of Niobium. „Notes and Records of the Royal Society of London“ том  57 (3): 299–316. doi:10.1098/rsnr.2003.0216. 
 9. 9,0 9,1 Wollaston, William Hyde (1809 г). On the Identity of Columbium and Tantalum. „Philosophical Transactions of the Royal Society“ том  99: 246–252. doi:10.1098/rstl.1809.0017. 
 10. Rose, Heinrich (1844 г). Ueber die Zusammensetzung der Tantalite und ein im Tantalite von Baiern enthaltenes neues Metall (на German). „Annalen der Physik“ том  139 (10): 317–341. doi:10.1002/andp.18441391006. Bibcode1844AnP...139..317R. http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k15148n/f327.table. 
 11. Rose, Heinrich (1847 г). Ueber die Säure im Columbit von Nordamérika (на German). „Annalen der Physik“ том  146 (4): 572–577. doi:10.1002/andp.18471460410. Bibcode1847AnP...146..572R. http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k15155x/f586.table. 
 12. Kobell, V. (1860 г). Ueber eine eigenthümliche Säure, Diansäure, in der Gruppe der Tantal- und Niob- verbindungen. „Journal für Praktische Chemie“ том  79 (1): 291–303. doi:10.1002/prac.18600790145. 
 13. 13,0 13,1 13,2 Marignac, Blomstrand; Deville, H.; Troost, L.; Hermann, R. (1866 г). Tantalsäure, Niobsäure, (Ilmensäure) und Titansäure. „Fresenius' Journal of Analytical Chemistry“ том  5 (1): 384–389. doi:10.1007/BF01302537. 
 14. 14,0 14,1 14,2 14,3 14,4 Gupta, C. K.; Suri, A. K. (1994). Extractive Metallurgy of Niobium. CRC Press. стр. 1–16. ISBN 978-0-8493-6071-8. 
 15. Marignac, M. C. (1866 г). Recherches sur les combinaisons du niobium (на French). „Annales de chimie et de physique“ том  4 (8): 7–75. http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k34818t/f4.table. 
 16. Hermann, R. (1871 г). Fortgesetzte Untersuchungen über die Verbindungen von Ilmenium und Niobium, sowie über die Zusammensetzung der Niobmineralien (Further research about the compounds of ilmenium and niobium, as well as the composition of niobium minerals) (на German). „Journal für Praktische Chemie“ том  3 (1): 373–427. doi:10.1002/prac.18710030137. 
 17. "Niobium". Universidade de Coimbra. конс. 5 September 2008. 
 18. Гебале и сор. (1993) дава критична точка во струја од 150   kiloamperes и магнетни полиња од 8.8   тесла.
 19. Geballe, Theodore H. (октомври 1993 г). Superconductivity: From Physics to Technology. „Physics Today“ том  46 (10): 52–56. doi:10.1063/1.881384. Bibcode1993PhT....46j..52G. 
 20. Matthias, B. T.; Geballe, T. H.; Geller, S.; Corenzwit, E. (1954 г). Superconductivity of Nb3Sn. „Physical Review“ том  95 (6): 1435–1435. doi:10.1103/PhysRev.95.1435. Bibcode1954PhRv...95.1435M. 
 21. Kòrösy, F. (1939 г). Reaction of Tantalum, Columbium and Vanadium with Iodine. „Journal of the American Chemical Society“ том  61 (4): 838–843. doi:10.1021/ja01873a018. 
 22. Nicholson, William, уред. (1809), The British Encyclopedia: Or, Dictionary of Arts and Sciences, Comprising an Accurate and Popular View of the Present Improved State of Human Knowledge 2, Longman, Hurst, Rees, and Orme, стр. 284. 
 23. Ikenberry, L.; Martin, J. L.; Boyer, W. J. (1953 г). Photometric Determination of Columbium, Tungsten, and Tantalum in Stainless Steels. „Analytical Chemistry“ том  25 (9): 1340–1344. doi:10.1021/ac60081a011. 
 24. 24,0 24,1 Rayner-Canham, Geoff; Zheng, Zheng (2008 г). Naming elements after scientists: an account of a controversy. „Foundations of Chemistry“ том  10 (1): 13–18. doi:10.1007/s10698-007-9042-1. 
 25. Clarke, F. W. (1914 г). Columbium Versus Niobium. „Science“ том  39 (995): 139–140. doi:10.1126/science.39.995.139. PMID 17780662. Bibcode1914Sci....39..139C. 
 26. 26,0 26,1 Patel, Zh.; Khul'ka K. (2001 г). Niobium for Steelmaking. „Metallurgist“ том  45 (11–12): 477–480. doi:10.1023/A:1014897029026. 
 27. Norman N., Greenwood (2003 г). Vanadium to dubnium: from confusion through clarity to complexity. „Catalysis Today“ том  78 (1–4): 5–11. doi:10.1016/S0920-5861(02)00318-8. 
 28. Bollinger, R. K.; White, B. D.; Neumeier, J. J.; Sandim, H. R. Z.; Suzuki, Y.; dos Santos, C. A. M.; Avci, R.; Migliori, A.; и др. (2011 г). Observation of a Martensitic Structural Distortion in V, Nb, and Ta. „Physical Review Letters“ том  107 (7): 075503. doi:10.1103/PhysRevLett.107.075503. PMID 21902404. Bibcode2011PhRvL.107g5503B. http://link.aps.org/doi/10.1103/PhysRevLett.107.075503. 
 29. 29,0 29,1 Peiniger, M.; Piel, H. (1985 г). A Superconducting Nb3Sn Coated Multicell Accelerating Cavity. „Nuclear Science“ том  32 (5): 3610–3612. doi:10.1109/TNS.1985.4334443. Bibcode1985ITNS...32.3610P. 
 30. Salles Moura, Hernane R.; Louremjo de Moura, Louremjo (2007 г). Melting And Purification Of Niobium. „AIP Conference Proceedings“ том  927 (927): 165–178. doi:10.1063/1.2770689. 
 31. 31,0 31,1 31,2 31,3 Nowak, Izabela; Ziolek, Maria (1999 г). Niobium Compounds: Preparation, Characterization, and Application in Heterogeneous Catalysis. „Chemical Reviews“ том  99 (12): 3603–3624. doi:10.1021/cr9800208. PMID 11849031. 
 32. Jahnke, L. P.; Frank, R. G.; Redden, T. K. (1960 г). Columbium Alloys Today. „Metal Progr.“ том  77 (6): 69–74. 
 33. Nikulina, A. V. (2003 г). Zirconium-Niobium Alloys for Core Elements of Pressurized Water Reactors. „Metal Science and Heat Treatment“ том  45 (7–8): 287–292. doi:10.1023/A:1027388503837. Bibcode2003MSHT...45..287N. 
 34. Lide, David R. (2004). „The Elements“. CRC Handbook of Chemistry and Physics (85th издание). CRC Press. стр. 4–21. ISBN 978-0-8493-0485-9. 
 35. 35,0 35,1 35,2 Georges, Audi; Bersillon, O.; Blachot, J.; Wapstra, A. H. (2003 г). The NUBASE Evaluation of Nuclear and Decay Properties. „Nuclear Physics A“ том  729: 3–128. doi:10.1016/j.nuclphysa.2003.11.001. Bibcode2003NuPhA.729....3A. http://hal.in2p3.fr/in2p3-00014184. 
 36. Emsley, John (2001). „Niobium“. Nature's Building Blocks: An A-Z Guide to the Elements. Oxford, England: Oxford University Press. стр. 283–286. ISBN 978-0-19-850340-8. 
 37. 37,0 37,1 37,2 Soisson, Donald J.; McLafferty, J. J.; Pierret, James A. (1961 г). Staff-Industry Collaborative Report: Tantalum and Niobium. „Industrial and Engineering Chemistry“ том  53 (11): 861–868. doi:10.1021/ie50623a016. 
 38. https://www.mindat.org/min-1514.html
 39. https://www.mindat.org/min-1530.html
 40. http://elementsmagazine.org/archives/e4_2/e4_2_dep_mineralmatters.pdf
 41. http://nrmima.nrm.se/
 42. https://www.mindat.org/min-3316.html
 43. https://www.mindat.org/min-40341.html
 44. http://elementsmagazine.org/archives/e4_2/e4_2_dep_mineralmatters.pdf
 45. http://nrmima.nrm.se/
 46. http://rruff.info/uploads/AM62_403.pdf
 47. https://www.mindat.org/min-1425.html
 48. http://elementsmagazine.org/archives/e4_2/e4_2_dep_mineralmatters.pdf
 49. http://nrmima.nrm.se/
 50. Lumpkin, Gregory R.; Ewing, Rodney C. (1995 г). Geochemical alteration of pyrochlore group minerals: Pyrochlore subgroup. „American Mineralogist“ том  80 (7–8): 732–743. doi:10.2138/am-1995-7-810. Bibcode1995AmMin..80..732L. http://www.minsocam.org/msa/AmMin/TOC/Articles_Free/1995/Lumpkin_p732-743_95.pdf. 
 51. 51,0 51,1 51,2 Kouptsidis, J.; Peters, F.; Proch, D.; Singer, W. "Niob für TESLA" (PDF) (German). Deutsches Elektronen-Synchrotron DESY. Архивирано од изворникот (PDF) на 17 December 2008. конс. 2 September 2008. 
 52. 52,0 52,1 52,2 Alvarenga, Darlan. „'Monopólio' brasileiro do nióbio gera cobiça mundial, controvérsia e mitos“, „G1“, 9 април 2013. (на Portuguese)
 53. Грешка во повикувањето на Шаблон:Наведена изјава за печат: Параметарот title мора да се определи
 54. 54,0 54,1 Holleman, Arnold F.; Wiberg, Egon; Wiberg, Nils (1985). „Niob“ (на German). Lehrbuch der Anorganischen Chemie (91–100 издание). Walter de Gruyter. стр. 1075–1079. ISBN 978-3-11-007511-3. 
 55. Tither, Geoffrey (2001 г). Progress in Niobium Markets and Technology 1981–2001 (PDF). „Niobium Science & Technology: Proceedings of the International Symposium Niobium 2001 (Orlando, Florida, USA)“. ISBN 978-0-9712068-0-9. http://www.cbmm.com.br/portug/sources/techlib/science_techno/table_content/images/pdfs/oppening.pdf. 
 56. Dufresne, Claude; Goyette, Ghislain (2001 г). The Production of Ferroniobium at the Niobec mine 1981–2001 (PDF). „Niobium Science & Technology: Proceedings of the International Symposium Niobium 2001 (Orlando, Florida, USA)“. ISBN 978-0-9712068-0-9. http://www.cbmm.com.br/portug/sources/techlib/science_techno/table_content/sub_1/images/pdfs/start.pdf. 
 57. Agulyansky, Anatoly (2004). The Chemistry of Tantalum and Niobium Fluoride Compounds. Elsevier. стр. 1–11. ISBN 978-0-444-51604-6. 
 58. Choudhury, Alok; Hengsberger, Eckart (1992 г). Electron Beam Melting and Refining of Metals and Alloys. „The Iron and Steel Institute of Japan International“ том  32 (5): 673–681. doi:10.2355/isijinternational.32.673. 
 59. Lucchesi, Cristane; Cuadros, Alex (April 2013), "Mineral Wealth", Bloomberg Markets (paper): 14 
 60. Papp, John F. "Niobium (Columbium)" (PDF). USGS 2006 Commodity Summary. конс. 20 November 2008. 
 61. 61,0 61,1 Papp, John F. "Niobium (Columbium)" (PDF). USGS 2007 Commodity Summary. конс. 20 November 2008. 
 62. Papp, John F. "Niobium (Columbium)" (PDF). USGS 1997 Commodity Summary. конс. 20 November 2008. 
 63. Ниобиум (Колумбиум) САД геолошко истражување, минерални резимеа на стоки, јануари 2011 година
 64. Ниобиум (Колумбија) САД геолошко истражување, Минерални резиме на стоки, јануари 2016 година

Надворешни врски[уреди | уреди извор]