Сулфурна киселина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Сулфурна киселина
Sulfuric-acid-Givan-et-al-1999-3D-vdW.png
Space-filling model
Sulfuric-acid-Givan-et-al-1999-3D-balls.png
Ball-and-stick model
S=O bond length = 142.2 pm, S-O bond length = 157.4 pm, O-H bond length = 97 pm
Sulphuric acid 96 percent extra pure.jpg
Назнаки
7664-93-9 Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:26836 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL572964 Yes check.svgОк
ChemSpider 1086 Yes check.svgОк
EC број 231-639-5
Jmol-3D слики Слика
KEGG D05963 Yes check.svgОк
RTECS број WS5600000
UNII O40UQP6WCF Yes check.svgОк
UN број 1830
Својства
Молекулска формула H2SO4
Моларна маса 98.079 g/mol
Изглед Clear, colorless, odorless liquid
Густина 1.84 g/cm3, liquid
Точка на топење

10 °C, 283 K, 50 °F

Точка на вриење

337 °C, 610 K, 639 °F

Растворливост во вода miscible
Парен притисок 0.001 mmHg (20°C)[1]
Киселост (pKa) −3, 1.99
Вискозитет 26.7 cP (20 °C)
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
−814 kJ·mol−1[2]
Стандардна моларна
ентропија
So298
157 J·mol−1·K−1[2]
Штетност
MSDS ICSC 0362
EU индекс 016-020-00-8
EU класификација Шаблон:Hazchem C[3][4]
R-фрази R35
S-фрази (S1/2) S26 Шаблон:S30 S45
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
3
2
 
Температура на запалување Non-flammable
Максимална дозволена граница на изложеност (САД) TWA 1 mg/m3[1]
LD50 2140 mg/kg (rat, oral)[5]
Слични супстанци
Слични strong acids Selenic acid
Hydrochloric acid
Nitric acid
Chromic acid
Слични супстанци Sulfurous acid
Peroxymonosulfuric acid
Sulfur trioxide
Oleum
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Сулфурна киселина е високо корозивна силна минерална киселина со молекулска формула H2SO4. Таа претставува остра-етерична, безбојна до малку жолта вискозна течност која е растворлива во вода во сите концентрации.[6] Понекогаш, тоа е обоена темно кафеава во текот на производството за да се алармираат луѓето на опасност. [7] Историското име на оваа киселина е 'масло од камен' .[8]

Сулфурната киселина е дипротонска киселина и покажува различни својства во зависност од концентрацијата. Предизвикува корозија на многу матријали, како метали, животински ткива дури и на камен, главно е со силно кисел карактер доколку е концентрирана, има дехидратациски и оксидациски својства. Сулфурната киселина со висока концентрација може да предизвика многу тешки оштетувања преку директен контакт, и тоа хемиски изгореници преку хидролиза, но исто така и средно термички изгореници преку дехидратација.[9][10] Тоа може да води до трајно слепило ако се распрсне кон очите и иреверзибилни оштетувања доколку се проголта .[9] Според тоа, безбедносните мерки на претпазливост треба строго да се почитуваат при работа со неа. Покрај тоа, таа е хигроскопична, лесно апосрбира водена пареа од воздухот.[6]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Шаблон:PGCH
  2. 2,0 2,1 Zumdahl, Steven S. (2009). Chemical Principles 6th Ed.. Houghton Mifflin Company. стр. A23. ISBN 0-618-94690-X. 
  3. „NuGenTec Material Safety Datasheet-Sulfuric acid“. http://www.msdsauthoring.com/sulfuric_acid_nugentec_ghs_msds.pdf. 
  4. „Sulfuric acid IPCS“. http://www.ilo.org/dyn/icsc/showcard.display?p_lang=en&p_card_id=0362. „The substance is harmful to aquatic organisms.(ENVIRONMENTAL DATA)“ 
  5. „Sulfuric acid“. Immediately Dangerous to Life and Health. National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH). http://www.cdc.gov/niosh/idlh/7664939.html. 
  6. 6,0 6,1 „Sulfuric acid safety data sheet“. arkema-inc.com. http://www.arkema-inc.com/msds/01641.pdf. „Clear to turbid oily odorless liquid, colorless to slightly yellow.“ 
  7. „Sulfuric acid“. chemicalland21.com. http://chemicalland21.com/industrialchem/inorganic/SULFURIC%20ACID.htm. „Colorless (pure) to dark brown, oily, dense liquid with acrid odor.“ 
  8. sulfuric acid. Encyclopædia Britannica. 2010. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/572815/sulfuric-acid. 
  9. 9,0 9,1 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име OA.
  10. „BASF Chemical Emergency Medical Guidelines - Sulfuric acid (H2SO4)“. BASF Chemical Company. 2012. http://www.basf.ca/group/corporate/ca/en_GB/function/conversions:/publishdownload/content/sustainability/employees/occupational-medicine/responsible-care-files/BASF_medGuidelines_E015_Sulfuric_acid_C.pdf. посет. 18 декември 2014 г.