Перманганска киселина

Од Википедија — слободната енциклопедија

Перманганска киселина (или манганска(VII) киселина ) е неорганско соединение со формула H MnO <sub id="mwDg">4</sub> . Оваа силна оксокиселина е изолирана како нејзин дихидрат. Тоа е конјугирана киселина на перманганатните соли. Тоа е предмет на неколку публикации и неговата одлика, како и неговата употреба се многу ограничени.

Подготовка и структура[уреди | уреди извор]

Перманганската киселина најчесто се подготвува со реакција на разредена сулфурна киселина со раствор од бариум перманганат, а нерастворливиот нуспроизвод на бариум сулфат се отстранува со филтрирање:[1]

Ba(MnO 4 ) 2 + H 2 SO 4 → 2 HMnO 4 + BaSO 4

Употребената сулфурна киселина мора да биде разредена; од реакциите на перманганатите при што со концентрирана сулфурна киселина се добива анхидрид, манган хептоксид .

Перманганската киселина е исто така подготвена преку реакција на флуоросилициумска киселина со калиум перманганат,[2] преку електролиза и преку хидролиза на манган хептоксид, иако последниот пат често резултира со експлозии.[3]

Кристалната перманганска киселина е подготвена на ниски температури како дихидрат, HMnO 4 · 2H 2 O.[1]

Иако неговата структура не е потврдена спектроскопски или кристалографски, се претпоставува дека HMnO 4 има тетраедрална структура слична на онаа за перхлорна киселина .

Реакции[уреди | уреди извор]

Како силна киселина, HMnO 4 се депротонира за да се формираат интензивно виолетови обоени перманганати . Калиум перманганат, KMnO 4, е широко користен, разноврсен и моќен оксидирачки агенс.

Растворите на перманганската киселина се нестабилни и постепено се распаѓаат на манган диоксид, кислород и вода, при што првично формираниот манган диоксид го катализира понатамошното распаѓање.[4] Распаѓањето се забрзува со топлина, светлина и со киселини. Концентрираните раствори се распаѓаат побрзо отколку што се разредуваат. [4]

Поврзано[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Frigerio, Norman A. (1969). „Preparation and properties of crystalline permanganic acid“. Journal of the American Chemical Society. 91 (22): 6200–1. doi:10.1021/ja01050a058. PMID 5823192.
  2. Black, Homer Van Valkenburg (1900). The permanganates of barium, strontium, and calcium. Easton, PA. стр. 6.
  3. Olsen, J. C. (1900). Permanganic Acid by Electrolysys. Easton, PA: The Chemical Publishing Company.
  4. 4,0 4,1 Byers, Horace Greeley (1899). A Study of the Reduction of Permanganic acid by Manganese Dioxide. Chemical Publishing Company.