Прејди на содржината

Бромна киселина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бромна киселина
Skeletal model of bromic acid
Spacefill model of bromic acid
Назнаки
7789-31-3 Ок
ChEBI CHEBI:49382 Ок
ChEMBL ChEMBL1161635 Ок
ChemSpider 22853 Ок
EC-број 232-158-3
25861
3Д-модел (Jmol) Слика
Слика
MeSH Bromic+acid
PubChem 24445
UNII 908X3OZ87J Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Киселост (pKa) −2
Конјуг. база Бромат
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Бромна киселина, позната и како водород бромат, ― оксокиселина со молекуларна формула HBrO3. Постои само во воден раствор.[1][2] Таа е безбоен раствор кој пожолтува на собна температура додека се разградува до бром.[1][3] Бромната киселина и броматите се моќни оксидирачки агенси и се вообичаени состојки во Белоусов-Жаботинскиевите реакции.[3][4] Белоусов-Жаботинскиевите реакции се класичен пример за нерамнотежна термодинамика.

Одвојување

[уреди | уреди извор]

Ниските концентрации целосно се одвојуваат на хидрониум и бромат додека високите концентрации се распаѓаат за да образуваат бром. Високата нестабилност на бромната киселина може да се објасни затоа што позитивно наелектризираниот хипервалентен бром е поврзан со електронегативната OH група.[5]

Структура

[уреди | уреди извор]

Постојат неколку изомери на HBrO3.[5][6] Пресметаните должини на врската се наведени подолу врз основа на три теории на високо ниво G2MP2, CCSD(T) и QCISD(T).[5]

Видови HOOOBr HOOBrO HOBrO2 HBrO3
Br–O премостен (Å) 1.867 1.919 1.844 -
Br–O терминал (Å) - 1.635 1.598 1.586

Големите енергетски бариери помеѓу овие структури не ја овозможуваат изомеризацијата. HOBrO2 е најстабилниот изомер и е оној на сликата погоре.[6]

Бромната киселина е производ на реакција на бариум бромат и сулфурна киселина.[1]

Ba(BrO
3
)
2
+ H
2
SO
4
→ 2 HBrO
3
+ BaSO
4

Бариум сулфатот е нерастворлив во вода и прави талог. Водената бромна киселина може да се преточи со отстранување на бариум сулфатот.

  1. 1,0 1,1 1,2 The Merck Index: An Encyclopedia of Chemicals, Drugs, and Biologicals. 14th Edition. 2006.
  2. Van Nostrand's Scientific Encyclopedia. Glenn D. Considine. Ninth Edition. Volume 1. p 554
  3. 3,0 3,1 Recipes for Belousov–Zhabotinsky reagents. J. Chem. Educ., 1991, 68 (4), 320. DOI: 10.1021/ed068p320
  4. The Source of the Carbon Monoxide in the Classical Belousov–Zhabotinsky Reaction. J. Phys. Chem. A., 2007, 111 (32), 7805–12 DOI: 10.1021/jp073512+
  5. 5,0 5,1 5,2 Theoretical investigation of halogen-oxygen bonding and its implications in halogen chemistry and reactivity. Bioinorganic Chemistry and Applications, 2007, 1, 11/1–11/9
  6. 6,0 6,1 A Theoretical Examination of the Isomerization Pathways for HBrO3 Isomers. J. Phys. Chem. A, 2000, 104 (41), 9321-27. DOI: 10.1021/jp001604s