Диетил етер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Диетил етер
Skeletal formula
Ball-and-stick model
Назнаки
60-29-7 X mark.svgН
ChemSpider 3168
3Д-модел (Jmol) Слика
RTECS-бр. KI5775000
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед colorless liquid
Густина 0.7134 g/cm3, liquid
Точка на топење
Точка на вриење
6.9 g/100 ml (20 °C)
Вискозност 0.224 cP (25 °C)
Структура
Диполен момент 1.15 D (gas)
Опасност
Безбедност при работа:
Главни опасности
Extremely Flammable (F+),
Harmful (Xn)
NFPA 704
2
4
Температура на запалување {{{value}}}
Слични супстанци
Слични етри Диметил етер
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Диетил етер е органско соединение од групате на етри. Се употребува како анестетик.

Наводи[уреди | уреди извор]