Толуен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Толуен
Toluol.svg
Toluene-from-xtal-3D-balls.png
Назнаки
108-88-3 Yes check.svgОк
Кратенки PhMe
MePh
Bn
ChEBI CHEBI:17578 X mark.svgН
ChEMBL ChEMBL9113 Yes check.svgОк
ChemSpider 1108 Yes check.svgОк
DrugBank DB01900 X mark.svgН
5481
3Д-модел (Jmol) Слика
KEGG C01455 Yes check.svgОк
PubChem 1140
RTECS број XS5250000
UNII 3FPU23BG52 Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед безбојна течност
Густина 0,8669 g/mL
Точка на топење
Точка на вриење
0,47 g/l (20–25 °C)
Вискозност 0,590 cP при 20 °C
Структура
Диполен момент 0.36 D
Штетност
MSDS ScienceLab.com
R-фрази R11, R38, R48/20, R63, R65, R67
S-фрази (застарено) S2, S36/37, S29, S46, S62
NFPA 704
NFPA 704.svg
3
2
0
 
Температура на запалување 4 °C (39 °F)
Слични супстанци
Слични ароматски јаглеводороди бензен
ксилен
нафтален
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Толуенот, исто така познат и како метилбензен или фенилметан е чиста, нерастворлива во вода течност која претставува ароматичен јаглеводород и се користи нашироко како индустриски материјал за синтеза на разни соединенија, а и како растворувач.

Историја[уреди | уреди извор]

Името толуен е изведено од постарото име толуол што се однесува на толу балзамот, ароматичен екстракт од тропското американско дрво Myroxylon balsamum, од кое за првпат е изолиран. Именуван е за првпат од Јенс Јакоб Берцелиус.

Хемиски својства[уреди | уреди извор]

Толуенот реагира како нормален ароматичен јаглеводород при електрофилна ароматична супституција. Метил-групата го прави околу 25 пати пореактивен од бензенот при таквите реакции. Тој подлежи и на блага сулфонација и притоа дава p-толуенсулфонска киселина и хлоринација со Cl2 во присуство на FeCl3 за да даде орто и пара изомери на хлоротолуен. Подлежи и на нитрација, при што дава орто и пара нитротолуенски изомери, но доколку се загрева може да даде динитротолуен и експлозивниот тринитротолуен (TNT).

Метилната странична низа од толуенот може да реагира и со други реагенси при што таа се оксидира. Реакцијата со калиум перманганат доведува до бензоева киселина, а реакцијата со хромил хлорид доведува до бензалдехид (Етардова реакција). Халогенацијата може да се изведе при присуство на слободни радикали. На пример, ако се загрева N-бромосукцинимид (NBS) со толуен во присуство на AIBN може да се добие бензил бромид.

За каталитичката хидрогенација на толуенот до метилциклохексан е потребен висок притисок на водород поради стабилноста на ароматичниот систем.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]