Циклобутан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Циклобутан
Cyclobutane2.svg
Cyclobutane
Cyclobutane
Назнаки
00287-23-0
Jmol-3D слики Слика
Својства
Молекулска формула C4H8
Моларна маса 56.107 g/mol
Густина 0,720 g/cm3
Точка на топење

-91 °C

Точка на вриење

12.5 °C

Слични супстанци
Слични алкани Бутан
Слични супстанци Cyclobutene; Cyclobutadiene
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Циклобутанот е органско соединение со формула (CH2)4.