Нафтален

Од Википедија — слободната енциклопедија
Нафтален
Skeletal formula and numbering system of naphthalene
Ball-and-stick model of naphthalene
Spacefill model of naphthalene
Unit cells of naphthalene
Систематско име Bicyclo[4.4.0]deca-1,3,5,7,9-pentene; Bicyclo[4.4.0]deca-2,4,6,8,10-pentene
Назнаки
91-20-3 Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:16482 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL16293 Yes check.svgОк
ChemSpider 906 Yes check.svgОк
EC-број 214-552-7
Jmol-3D слики Слика
KEGG C00829 Yes check.svgОк
PubChem 931
RTECS број QJ0525000
UNII 2166IN72UN X mark.svgН
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Нафталенот е дицикличен арен, со молекулска формула C10H8.