IUPAC-номенклатура

Од Википедија — слободната енциклопедија

Меѓународниот сојуз за чиста и применета хемија (IUPAC) има четири правилника со кои се стандардизира хемиската номенклатура.

Стандардизацијата на означување важи за двете најопшти полиња на хемијата:

Употреба[уреди | уреди извор]

Номенклатурата на IUPAC служи за именување на соединенија според нивниот хемиски состав и структура. На пример, можеме да заклучиме дека 1-хлоропропанот има хлорен атом на првиот јаглерод во 3-јаглеродниот пропански ланец.