Циклодекан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Циклодекан
Cyclodecane.png
Cyclodecane sticks.png
Cyclodecane spheres.png
Назнаки
293-96-9
ChemSpider 8910
Jmol-3D слики Слика
PubChem 9267
Својства
Молекулска формула C10H20
Моларна маса 140.27 g/mol
Изглед colorless liquid
Густина 0.871 g/cm3
Точка на топење

9-10 °C

Точка на вриење

201 °C, 474 K, 394 °F

Штетност
Температура на запалување 65 °C
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Циклодеканот е циклоалкан со хемиска формула C10H20.