Фенантрен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Фенантрен
Phenanthrene-numbering.svg
Phenanthrene-3D-balls.png
Назнаки
85-01-8 X mark.svgН
Jmol-3D слики Слика
PubChem 995
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Точка на топење
Точка на вриење
нерастворлив
Растворливост во бензен, carbon disulfide, carbon tetrachloride, диетил етер, етанол, хексан benzene 2.02 M, carbon disulfide 3.05 M,carbon tetrachloride 1.73 M, diethyl ether 1.36 M, ethanol 0.21 M, hexane 0.32 M
Штетност
NFPA 704
NFPA 704.svg
1
1
0
 
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Фенантренот е полицикличен ароматичен јаглеводород составен од три фузирани бензенски прстени.