Циклопропан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Циклопропан
Cyclopropane - displayed formula
Cyclopropane - skeletal formula
Cyclopropane-3D-balls.png
Cyclopropane-3D-vdW.png
Назнаки
75-19-4 Yes check.svgОк
ChemSpider 6111 Yes check.svgОк
Jmol-3D слики Слика
PubChem 6351
UNII 99TB643425 Yes check.svgОк
Својства
Молекулска формула C3H6
Моларна маса 42.08 g/mol
Густина 1.879 g/L (1 atm, 0 °C)
Точка на топење

-128 °C, 145 K, -198 °F

Точка на вриење

-33 °C, 240 K, -27 °F

Штетност
MSDS External MSDS
Опасности по здравјето Highly flammable
Asphyxiant
NFPA 704
NFPA 704.svg
4
1
0
 
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Циклопропанот е циклоалкан со молекулска формула C3H6, кој се состои од три јаглеродни атоми меѓусебно поврзани во прстен, а за секој јаглероден атом се поврзани по два водородни атоми.