Циклооктан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Циклооктан
Regular octagon.svg
Cyclooctane ballandstick.png
Cyclooctane spacefilling.png
Назнаки
292-64-8 Yes check.svgОк
ChemSpider 8909 Yes check.svgОк
Jmol-3D слики Слика
PubChem 9266
Својства
Молекулска формула C8H16
Моларна маса 112.21 g/mol
Густина 0.834 g/cm3
Точка на топење

14.59 °C

Точка на вриење

149 °C

Растворливост во вода 7.90 mg/L
Слични супстанци
Слични циклоалкани Циклохептан
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Циклооктанот е циклоалкан со хемиска формула C8H16.