Циклохептан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Циклохептан
Cycloheptane.svg
Cycloheptane spheres.png
Cycloheptane sticks.png
Назнаки
CAS бр. [291-64-5]
PubChem 9265
SMILES
InChI
ChemSpider бр. 8908
Својства
Хемиска формула C7H14
Моларна маса 98.19 g mol−1
Густина 0.8110 g/cm3
Точка на топење

-12 °C, 261 K, 10 °F

Точка на вриење

118.4 °C, 392 K, 245 °F

Растворливост во вода Immiscible
Растворливост во ethanol Miscible
Штетност
EU класификација Flammable (F)
Harmful (Xn)
Dangerous for
the environment (N)
Severe eye irritant, may cause corneal clouding
NFPA 704
NFPA 704.svg
3
1
0
 
Температура на запалување 6 °C
Слични супстанци
Слични циклоалкани Циклохексан Циклооктан
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Infobox references

Циклохептанот е циклоалкан со хемиска формула C7H14.