Точка на топење

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Кофлеров апарат, кој често се употребува за определување на точката на топење кај супстанците

Точката на топење (Тt) на некоја супстанција или хемиски елемент е температурата при која тие се стопуваат при нормален за нив притисок.

Точката на топење за различните тврди супстанции има различна вредност. Таа е всушност температурата при која се постигнува рамнотежа меѓу тврдата и течната агрегатна состојба на дадена супстанција.