Пиридин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пиридин
Full structural formula of pyridine
Full structural formula of pyridine
Skeletal formula of pyridine, showing the numbering convention
Skeletal formula of pyridine, showing the numbering convention
Ball-and-stick diagram of pyridine
Ball-and-stick diagram of pyridine
Space-filling model of pyridine
Space-filling model of pyridine
Назнаки
110-86-1 Ок
ChEBI CHEBI:16227 Н
ChEMBL ChEMBL266158 Ок
ChemSpider 1020 Ок
EC-број 203-809-9
3Д-модел (Jmol) Слика
KEGG C00747 Ок
PubChem 1049
UNII NH9L3PP67S Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед colourless liquid
Густина 0.9819 g/cm3, liquid
Точка на топење
Точка на вриење
Miscible
Парен притисок 18 mmHg
Киселост (pKa) 5.25[1][2]
Показател на прекршување (nD) 1.5093
Вискозност 0.88 cP
Диполен момент 2.2 D
Опасност
NFPA 704
3
3
0
Температура на запалување {{{value}}}
5 ppm (TWA)
Слични супстанци
Слични amines Picoline
Quinoline
Слични супстанци Анилин
Пиримидин
Пиперидин
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Пиридин — хетероциклично органско соединение со хемиска формула C5H5N. Структурно е слично со бензенот, но една C-H група е заменета со азотен атом. Пиридинскиот прстен се јавува во многу значајни соединенија, вклучувајќи ги азините и витамините ниацин и пиридоксал.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Linnell, Robert (1960). Journal of Organic Chemistry. 25 (2): 290. doi:10.1021/jo01072a623. Отсутно или празно |title= (help)
  2. Pearson, Ralph G.; Williams, Forrest V. (1953). Journal of the American Chemical Society. 75 (13): 3073. doi:10.1021/ja01109a008. Отсутно или празно |title= (help)