Прејди на содржината

Вискозност

Од Википедија — слободната енциклопедија
Опит кој го прикажува поведението на вискозна течност, видливо со помош на сина боја ставена во неа. Течноста тече бавно бидејќи пружа отпор на изобличувањето при нејзиното испуштање од цевката.Извел: проф. Оливер Зајков. Институт за физика, ПМФ, Скопје

Вискозност е мерка за отпорот на течностите кон деформирање. Таа претставува мерка за отпорот кој течноста го дава при истекување. На пр. водата има мала вискозност, а медот голема.