Мед

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Emblem-question.svg Оваа статија или некој нејзин дел можеби содржи оригинално истражување или содржина од непроверени извори. Ве молиме да и помогнете на Википедија со додавање на референци. Види страница за разговор за повеќе информации.
Тегла со мед

Медот е произвед на пчелите (и некои други видови инсекти) која произлегува од нектарот на цветовите.

Својства[уреди | уреди извор]

Медот ја добива својата сладост од моносахаридите фруктоза и глукоза која е приближно иста како таа на гранулиран шеќер (97% од сладост на сахароза, т.е., Дисахарид). Медот има атрактивни хемиски својства за печење, и еден специфичен вкус, кој тера некои кувари да го употребуваат наместо шеќер или други засладувачи. Повеќето микро-организми не прераснуваат во медот поради недостаток на вода. Сепак, медот најчесто содржи латентни црти на бактеријата Clostridium botulinum, која може да биде опасна за доенчиња бидејќи може да се трансформира во бактерија која произведува отрови во недораснат интестинален тракт, што може да доведе до болест, па дури и смрт. Главното влијание на пчелите при собирање нектар и правење мед е опрашувањето, кое е од клучно значење за цветните растенија. При одгледувањето, пчеларите настојуваат за хиперпродукција на мед така што вишокот може да се земе без загрозување на пчелите. Кога изворите на храна за пчелите се мали, пчеларите може да им дадат на пчелите дополнителна исхрана. Дополнителната исхрана обично доаѓа во форма на шеќер (сахароза) која се меша со вода.

Медот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Медот се јавува како тема во уметноста и во популарната култура, како:

  • „Мед и тишина“ - песна на македонската поетеса Николина Андова.[1]
  • „Грне со мед“ (Honey pot) - песна на американската рок-група „Бит хепенинг“ (Beat Happening) од 1985 година.[2]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Николина Андова Шопова, Поврзи ги точките. Скопје: Темплум, 2014, стр. 19.
  2. YouTube, beat happening - beat happening (full album) (пристапено на 23.8.2017)