Пирогроздова киселина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пирогроздова киселина
Brenztraubensäure.svg
Pyruvic-acid-3D-balls.png
Назнаки
127-17-3 Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:32816 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL1162144 Yes check.svgОк
ChemSpider 1031 Yes check.svgОк
DrugBank DB00119 Yes check.svgОк
3Д-модел (Jmol) Слика
KEGG C00022
PubChem 1060
UNII 8558G7RUTR Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 1.250 g/cм3
Точка на топење
Точка на вриење
Киселост (pKa) 2.50[1]
Слични супстанци
Други анјони pyruvate ion
Pyruvat.svg   Pyruvate-3D-balls.png
Слични keto-acids, carboxylic acids acetic acid
glyoxylic acid
oxalic acid
propionic acid
acetoacetic acid
Слични супстанци propionaldehyde
glyceraldehyde
methylglyoxal
sodium pyruvate
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Пирогроздова киселина (CH3COCOOH) е органска киселина, кетон, и наједноставен претставник на алфа-кето киселините. Карбоксилатниот (COO) анјон на пирогроздовата киселина, и нејзина Бренстед-Лауриева конјугирана база, CH3COCOO, е позната како пируват, и е клучна раскрсница во неколку метаболитички патишта.

Пирогроздова киселина може да се добие од глукоза преку процес на гликолиза, да се претвори назад во јаглехидрати (како глукоза) преку процес на глуконеогенеза, или во масни киселини преку ацетил коензим А.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Dawson, R. M. C. et al., Data for Biochemical Research, Oxford, Clarendon Press, 1959.